Kto rastie v parku

Kto rastie v parku https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380134/kto-rastie-v-parku-8aP-380134.jpeg 5 84 19

Vo veľkom meste je malý park s jazierkom, rastie v ňom jedenásť veľkých stromov a jeden malý klíček. Má tenkú stopku a dva lístočky. Kým budem, až vyrastiem? Na koho sa podobám? Zvedavý klíček sa najskôr pýta brezy, potom sa s nádejou zahľadí na dub, jarabinu, jaseň a iné stromy. Všetky mu o sebe rozprávajú veľa zaujímavého, ale nie je to ich klíček... ani len trošku. No raz začuje čísi pokojný hlas a už vie, na koho sa podobá! A nielen to. Pre deti od 3 rokov.... celý text

Přidat komentář

Luciluc
15.01.2024 4 z 5

Knížka čtená dceři. Po přečtení Kdo roste v zahradě jsme z knihovny vypůjčily ještě tento díl. Jak název napovídá, děj se odehrává v parku a hlavní postavou je semenáček, který hledá strom, kterému se podobá, chce vědět kým bude až vyroste. Během hledání se seznámí s břízou, dubem, jeřábem, lípou, javorem mléčem a klenem, jasanem, kaštanem topolem, vrbou či jinanem. Nakonec „svůj strom“ najde a všechno dobře dopadne. Oksana Bula knize opět propůjčila hezké ilustrace. Čtenáři se dozví základní informace o jednotlivých stromech, jen je těch pouček za sebou, dle mého, příliš, proložit naučné pasáže dějovými by neuškodilo. Třetí ze série, Kdo roste v lese, asi už vynecháme.

myelka
28.08.2023 5 z 5

Krásná kniha, krásné ilustrace. S dcerou jsme ji braly ven a hledaly stromy podle knihy, abychom si udělaly herbář.


cérka
20.07.2023 5 z 5

Kniha na doporučení a zároveň splněná čtenářská výzva. Konečně jsem ulovila ukrajinského autora/ku u které se netrápím nad lidskou hloupostí, nenasytností a utrpením druhých.

Moc povedená kniha! Nádherné ilustrace, milý příběh a spousta zajímavých informací i pro dospěláka ;)

"Čekám na tebe už spoustu let. A teď jsem konečně šťastný. Protože štěstí - to znamená najít ve světě někoho, kdo se ti podobá." KRÁSNÉ!

bibi.r
19.07.2023 5 z 5

Pro děti 3+

Tak tohle bylo super čtení. Starší (6 let) už docela zvládá rozlišovat stromy a rostliny a tohle nás moc potěšilo. V příběhu jsou totiž ty nejznámější stromy na naše území. Navíc příběh je moc hezký a má hlavu a patu.
Perličkou jsou pak nádherné ilustrace.

TerJac
14.06.2023 5 z 5

Jo, jo jooo! Tyhle knihy já miluji. Tohle bylo úžasné. Syna to velmi zaujalo, hned jsme to spojili i s kartami o stromech, které už máme od Mindoku, a bylo z toho čtení plné informací a nových objevů, které krásně podtrhl konec, kde se syn naučil další strom, pro něj dosud neznámý. Více takových knih prosím!!!

harena
06.05.2023 5 z 5

Krásně zpracovaný naučný příběh!!!!! Díky čtenářské výzvě jsem půjčila dětem knížku od ukrajinské autorky a byla jsem moc mile překvapena. Krásné, milé a vlídné povídání o tom, jak malý semenáček chodil parkem a hledal strom, kterému se podobá, aby viděl, jaký bude, až vyroste.
Nesmím zapomenout na nádherné ilustrace a už je jisté, že si přečteme i další díly od obou autorek.

StihOMam
17.04.2023 5 z 5

Pro deti skvele. Jednoduche, prehledne, mile, poutave, s lehce napinavym pribehem :-) A vzhledem k veku cilove skupiny samozrejme take s dobrym koncem. Doporucuji.

IVANA0123
19.03.2023 5 z 5

Krásné ilustrace v příběhu, který připomíná pohádku o ošklivém káčátku v říši stromů. Autorka tak nenásilně ukazuje dětem rozdíly mezi jednotlivými druhy stromů. Knížka je krásná, jen je příliš velká na výpravy za poznáním. Do batůžků by byla lepší její menší verze. 5*
(3/23)

Miška.Miška
27.02.2022 5 z 5

Krásný naučný příběh a nádherné ilustrace. Pro děti které se začínají učit druhý stromů a jak je rozeznat je tato kniha skvělá.

broskev28
13.07.2020 5 z 5

Nádherné ilustrace, milý příběh.
Rozlišení obou javorů určitě pomůže i dospělým - třeba já si myslím, že znám stromy docela obstojně, ale mezi klenem a mléčem bych váhala. Ovšem to nejdůležitější z téhle knihy je pro mě ono pohádkové a přece tak reálné: každý strom je živý! Tohle autorky asi nečekaly . . .

Osice
05.05.2020 5 z 5

Knížka byla vystavená v knihovně a hned mne přilákala krásnou jarní zelenou obálkou, jejíž autorkou je Oksana Bula. Příběh vypráví o malém semenáčku, který se pokouší zjistit, kým bude, až vyroste. Postupně se obrací na jednotlivé stromy, které v jeho okolí rostou, a ptá se jich, zda se jim podobá. Čtenář společně se semenáčkem zjišťuje základní charakteristiky 11 různých listnatých dřevin (např. bříza, dub, lípa a jasan). Dozvěděli jsme se, jakou má který strom kůru, listy, květy, plody a občas i nějakou zajímavost. Třeba že květy jeřábu zrovna nevoní a že plody lípy křupají, když se po nich přejede na kole:-) Informace jsou naservírovány dětem úměrně jejich věku. Různá přirovnání (např. jehnědy k náušnicím, topolové chmýří ke sněhovým vločkám) a tipy (jak ze sebe udělat parkového nosorožce, výroba mužíčka ze semínek jasanu, atd.) odlehčují přísun faktů a dělají text příjemně čtivým.

Knížka se fakt povedla. Holky ukrajinský jsou šikovný... Barunka (4 roky) nám každou chvíli na procházce hlásí, že vidí semenáček nebo náušnice:-) Klidně bych uvítala ještě další stromy (třeba lísku nebo buk). Přesto velká spokojenost, doporučuji.

Hoshi
19.03.2020 5 z 5

Knihu jsem si koupila především kvůli ilustrátorce, kterou mám ráda, ale dostala jsem mnohem víc. Kniha děti seznámí s některými stromy, které můžeme najít v parku. Všechny informace jsou napsány jednoduše, srozumitelně, doplněné krásnou ilustrací. Doufám, že nakladatelství HOST u nás vydá i druhý počin těchto autorek :)

Knihomura
08.01.2020 5 z 5

Opět další podařené dílo Oksany Bula a hlavně obrovský dík nakladatelství HOST - že nám toto potěšení dopřává.

lushi
19.11.2019 5 z 5

Roztomilá kniha zaměřená na poznávání stromů především podle listů. Krása!

Andrea x
28.10.2019 4 z 5

Není to žádná encyklopedie a přitom se o každém stromě dozvíme nějpodstatnější informace. Je to vlastně milý příběh s hezkým, dojemným závěrem.

kikizubik
30.09.2019 5 z 5

Zatím jediná kniha od této dvojce, která mě okouzlila a jsem rozhodnutá ji pořídit svému synovci!

aydam
11.09.2019 5 z 5

Nádherné ilustrace! Děti se naučí poznávat základní druhy stromů v parku prostřednictvím milého příběhu.

Ďumbierka
06.05.2019 5 z 5

Už som mala tú česť s jednou knihou od týchto autoriek. Je to krása. Príbeh s dušou pre deti aj ich rodičov. Aj pre samotných dospelých. Mne sa veľmi páčila. Tie ilustrácie sú krásne.

Fantasysvet
01.07.2018 5 z 5

Kateryna Mikhalitsyna je ukrajinská autorka kníh pre deti a mládež, ktorá v roku 2016 naozaj vyčarovala niekoľko literárno-umeleckých kníh pre tých ozaj, ale ozajstne najmenších čitateľov. V spolupráci s poprednou umelkyňou a šperkárkou Oksanou Bulaovou, ktorá sa platonicky zaľúbila do maľovania na sklo, vám predstaví svet plný farieb, príjemných vôní, lahodných chutí i drsných tvarov. Navštíviť túto zázračnú krajinu môžete kedykoľvek, pretože sa nikdy neukrýva. Ako je to možné? Nuž, tento zázračný svet vás obklopuje už od mala. Ak sa teda lepšie prizriete, môžete v ňom objaviť holuby (ktoré sa na seba síce podobajú, ale dva rovnaké medzi nimi nikdy nenájdete), mravce (ktorým sa občas niekam stratí tykadlo či nôžka), lienky (čo majú iný odtieň červenej na svojich krídlach a ani bodky nebudú mať nikdy také isté) alebo motýliky (také rozličné, ale všetky so štyrmi krídelkami, dvomi tykadielkami a šiestimi nožičkami), čiže malé aj veľké tvory, ktoré majú svoj domov, milujúcu rodinu i priateľov. Hoci sú iné ako my, prežívajú aj ony rovnaké úžasné dobrodružstvá, čarovné avantúry či trošku strašidelné príhody.