Krysy

Krysy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21758/krysy-21758.jpg 4 120 22

Krysy série

1. díl >

Na město dolehl strach.Objevila se první černá těla přinášející zmar a zkázu.Dávná rovnováha mezi člověkem a tímto živočišným druhem byla porušena. V neprospěch člověka.

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Mustang
Originální název:

The Rats , 1974


více info...

rafan65
rafan65
17.02.2024 5 z 5

Dobré čtení které mě dokázalo bavit ale zrovna mě chvílemi mrazilo v zádech. Útoky obřích krys, fuj hnusná představa. Autor dokázal napsat moc dobrý příběh který čtenáře drží v napětí, zároveň si nechal otevřená vrátka pro pokračování příběhu. No uvidím jak to bude pokračovat.

petrulka
petrulka
13.10.2023 5 z 5

Děsivá záležitost od prvního slova. Tenhle příběh se s nikým nemaže a servíruje jednu bruťárnu za druhou. Svižné, napínavé. Jen škoda, že je děj zaměřený dost jednostranně, tedy na útoky a zabíjení. Já bych chtěla nahlédnout těm potvorám do hlaviček. Jak moc dokázaly přemýšlet, plánovat a organizovat. Co si myslely, jestli si opravdu chtěly určité lidi vrýt do paměti. To jsou mimochodem dost nepříjemné momenty. Tahle knížečka se mi hrozně moc dobře četla, líbila a už mám nachystané pokračování..


Ivan Kučera
Ivan Kučera
08.06.2023 3 z 5

Keď v r. 1970 Kingovi vydali legendárnu hororovú poviedku Nočná zmena o jednej fakt nechutnej nočnej šichte, nemohol tušiť nielen to, že mu ju o dve desaťročia neskôr sfilmujú (je to zabudnutý film, no prekvapivo nie zlý), ale najmä to, že len o štyri roky nato anglický spisovateľ James Herbert napíše román so za všetko hovoriacim názvom Krysy, pri ktorom sa neubránite pocitu, že James poviedku amerického kolegu nielenže čítal, ale tiež obdivoval a pripadalo mu škoda skončiť pri "iba" poviedke. A tak na žánrový trh dodal tento kúsok a v nasledujúcich rokoch pre istotu pridal ešte dve pokračovania. Zo začiatku je tempo Krýs rýchle a zbesilé. Výstižne charakterizované "odpadlíkovské" postavy (až niekde na úrovni Charlesa Bukowského?) sa nám dostanú pod kožu. Útoky hlodavcov sú drastické, adrenalínové, prudké a nekompromisné. Paradoxne, ústredný hrdina, učiteľ Harris, už až taký zaujímavý nie je, skôr naopak. Správne, Herbert dobre opísal vedľajšie postavy určené na likvidáciu, ale u hlavnej postavy ako keby rezignoval a pomyslel si: toto stačí, nie?. Žiaľ, po nadpriemernej prvej polovici, kedy som ani neuvažoval nad tým, že dám menej, ako 4*, tempo začalo nebezpečne uvädať a to paradoxne o to viac, o čo viac krýs po pľaci pobehovalo. Kvôli zväčšujúcemu sa perimetru kniha opúšťa horor a začne pripomínať ľubovoľný katastrofický príbeh, iba čo sopku alebo horiaci mrakodrap nahradili krysy. Postupne vinou toho ataky prejdú do stereotypnej rutiny (i tu sa ale nájde pár svetlých, či skôr riadne temných scén ako je tá v ZOO). Neskorší Slimáci od (taktiež britského) autora Shauna Hutsona ma bavili viac. V 70. a 80. rokoch sa vo všeobecnosti veľkej obľube tešili zvieracie horory a to nielen filmové, ale tiež knižné (ďalej napr. Benchleyho Čeľuste alebo Cujo, opäť Stephen King). Čo ma príjemne prekvapilo, bola (temer úplná) absencia kritiky vtedajšej spoločnosti, ktorá v honbe za peniazmi napr. rada vyhadzovala toxický odpad do kanálov (alebo odmietala uzavrieť pláž len kvôli ľudožravému žralokovi). Vtedy sa toto najmä v zvieracích filmových hororoch neustále riešilo a bolo to pravdupovediac pekné, ale po čase otravné, takže som rád, že Krysy v podstate neriešia dôvody, ale len reagujú na krysie útoky, snažiac sa vyrovnať so znepokojivou situáciou. Kniha bola v r. 1982 sfilmovaná so Scatmanom Crothersom (Kubrickovo Osvietenie) v podpornej úlohe.

jefff
jefff
07.03.2023 3 z 5

Mé první setkání s "béčkařem" Herbertem. Přestože jsou Krysy novelou nebo i románem, mají vlastně povídkový formát, kdy kapitoly sledují jednotlivé oběti krysích mutantů. Samozřejmě se tu prolíná i hlavní dějová linie, ale ve výsledku jí zase tolik prostoru autor nedává. Důležitá je atmosféra hrůzy, kterou ušovití zabijáci vyvolávají. Je to hodně jednoduché a občas nevadí nějaký ten odstavec přeskočit. Ale špatné to není. Jako žánrovka super.

Rolada88
Rolada88
08.02.2023 3 z 5

Takový jednoduchý horor s krysami hezký odreagování ….. 60%

Meda77
Meda77
07.12.2021 3 z 5

Příběh o dost nakrknutých Mickeymousů má spíše psycho atmosféru, než klasický horor. Děj cupitá po čtyřech nožičkách přímým směrem a každý tuší, že tu půjde převážně o papání, kdo koho a ským se dozvíte při čtení. Slabší natural bude o víkendu líčit pastičky a ti odolnější už budou číst něco jiného. Prostě průměrná beletrie.

Pampalini
Pampalini
26.08.2021 3 z 5

Archaicky jednoduchá struktura příběhu - postupně narůstající hrozba, přibývající oběti, několik postav jako hybatelé děje. Knížka vznikla v časech, kdy autor minimálně podléhal trendům, očekáváním a požadavkům, psal tak, jak to chtěl a cítil. Nadšení kompenzuje řada nelogičností, které by se neměly vyskytovat ani v okrajových vodách hororu. O taxonomických nesmyslech překladatele (korektora) škoda slov, čeledě a odrůdy patří do říše rostlin.

Arkagas
Arkagas
31.05.2020 3 z 5

milá oddechovka, která umí udržet napětí na jedno odpoledne. Téma zmutovaných krys vs.lidi tady bylo xkrát, ale tohle je podle mě přece jen něčím jiné, možná trošku jiným stylem vyprávění a ladění spíše do povídek jednotlivých postav. Celkově se mi to líbilo a přečetla jsem knížku asi za 2,5 hodinky.

frantisek8863
frantisek8863
10.08.2019 3 z 5

Zmutovaná krysa vs. člověk je jednoduchý materiál na hororové téma. Místy mi to trochu nesedělo, ale bylo zde pro mě pár překvapivých momentů, děj držel dobře po hromadě a byl napínavý.

Paulmain
Paulmain
07.08.2019 4 z 5

Parádní počtení, napínavé, děj má spád.

Stupino
Stupino
11.10.2018 5 z 5

Hele lidi dobré čtení, myslel jsem, že to bude knižní žumpa, ale stránku po stránce jsem čtení zrychloval, abych se dozvěděl jestli lidi přežijí. Za mě dobrý, tři dny čtení. Doupě jsem slupnul za dva dny. Třetímu dílu dávám den v kuse.

Gracian1964
Gracian1964
22.11.2017 4 z 5

Celkom dobre napísané...útok krýs v Londýne, hm.... Na knihu som naďabil v miestnej knižnici a vzal som si ju na podnet pána Kinga, ktorý tohto spisovateľa pomerne výdatne vyzdvihoval, i keď bola reč o inej jeho knihe...Chcel som vedieť, či na tom je niečo pravdy... V podstate bolo.

DickBach
DickBach
10.04.2017 5 z 5

Velmi dobré. Jasné, přímočaré, rychlé.... Konec je mrazivý.... :o) A díky Robertovi3905 pode mnou .... Asi takhle... do spojeného království mně jakživ nikdo nedostane. :o)
Díky a tleskám.

robert3905
robert3905
24.03.2016

Skutečnost, Londýn 2016

Skupina dělníku narazila v Londýně na krysu o velikosti malého dítěte. Svými rozměry překonává kdejakého čtyřletého kluka.

Tomy Smith (46) objevil hlodavce při práci nedaleko dětského hřiště v Hackney Downs v severovýchodním Londýně. Krysa měřící přes 120 cm (včetně ocasu) a vážící více než 11 kg by mohla pocházet z Gambie a je vysoce inteligentní.

Zdroj včetně fotografie: http://krajdl.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=500361
Když jsme četl ten blog na idnes tak jsme si okamžitě vzpomněl na tuto knihu :-)

danny_21
danny_21
09.03.2016 3 z 5

Přímočarý příběh, který si nehraje nic světoborného a čtenáře dokáže udržet v napětí a pozornosti, tak jak to Herbert umí a několikrát prokázal. Boje místy bezbranného člověk s nejagresivnějšími hlodavci o jakých jsem kdy četl/slyšel mě bavil a knížečka za chvilku přečtená a navnadila na další pokračování - příjemných 65 %.

hankapimi
hankapimi
10.03.2014 3 z 5

Napínavý horor o krvelačných, nebývale velkých a útočných krysách, které zaplavily Londýn a napadají jeho obyvatele. Napínavý příběh, všudypřítomný strach, gradující děj, čtenář drží palce lidem v boji proti krvelačným a odporným hlodavcům. Představivost a fantazie pracuje na nejvyšší obrátky a jen z myšlenky, že by se k něčemu takovému přichomýtl, mu běhá mráz po zádech... Zručně napsaný horor, který nás nutí číst dál a strachovat se o hlavní hrdiny až do konce !

p.mihoc
p.mihoc
21.11.2013 4 z 5

Dobře, poctivě napsaný horror s mnoha děsivými scénami, kterých bych se v reálu opravdu nechtěl účastnit, protože než bych se vůbec stačil pohnout natož něco konstruktivního s klidnou rozvahou vymyslet, byl bych dávno sežrán za živa aniž by si toho můj strachem posraný mozek vůbec stačil všimnout. Krysy jsem jako zvířata za děsivé nikdy nepovažoval. Teď už ano.

petka-2007
petka-2007
06.10.2013 5 z 5

Původně jsem se - při pohledu na obálku - stavěla ke knize mírně skepticky, ale musím uznat, že jsem ji předem podcenila. Kniha se mi líbila, dobře se četla, měla spád, neustále se něco dělo.

mercedes1j8
mercedes1j8
24.05.2013 5 z 5

Úžasná kniha. Při čtení jsem se bála, ale přesto jsem měla nutkání ji dočíst, abych zjistila, jak to dopadne, a klidně bych si ji přečetla znovu...

Kortexo
Kortexo
06.05.2013 5 z 5

Krysy jsou skutečně neporazitelní nepřátelé.Kniha mistrně využívá jejich reprodukční sílu, schopnost se učit, ale hlavně jejich schopnost přežít.Kniha je logická, promyšlená a má skvělou atmosféru.

Štítky knihy

krysy zdivočelá zvířena

Autorovy další knížky

James Herbert
britská, 1943 - 2013
1996  80%Panství
1994  71%Lovec duchů
2003  77%Krysy
2003  67%Kdysi
1995  74%Doupě

Kniha Krysy je v

Přečtených163x
Doporučených8x
Knihotéce78x
Chystám se číst35x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x