Kryštof Kolumbus – Don Quijote oceánu

Kryštof Kolumbus – Don Quijote oceánu https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154039/krystof-kolumbus-don-quijote-oceanu-154039.jpg 4 7 2

Životopisný román, ve kterém se německý spisovatel zabývá z pozic humanismu rozporuplnou legendární osobností a demaskuje její mořeplavecké objevitelské úsilí jako historii paradoxů, v níž velkou úlohu hraje zlato. Obsahuje příl. k čes. vyd.: List Kryštofa Kolumba panu Gabrielu Sánchezovi, který z lat. prvotisku Christophori Colombi Epistola de insulis nuper inventis přel. Jana Nechutová. Výběr a úprava obr. materiálu: Václav Kabát.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Panorama
Originální název:

Christoph Columbus, der Don Quichote des Ozeans , 1929


více info...

Přidat komentář

Mimir
27.12.2023 5 z 5

Život a osud Krištofa Kolumba nám úplne zreteľne ukazuje, že zachytiť pravdivo hrdinu veľkého činu, je nesmierne ťažké. Sláva je veľmi tajomný proces kryštalizácie, v ktorom sa často krát spracuje mnoho odpadu. Postavu Krištofa Kolumba sprevádza akási zvláštna záhadnosť, všetko je v ňom sporné: charakter, činy, vývin, životné skúsenosti aj narodenie. Sedem miest v janovskom kraji bojuje o česť, aby boli považované za jeho miesto narodenia; a k nim sa pripojila ešte Korzika a Francúzsko. Jeho život sa v mnohom podobá stredovekej legende. Bez povesti, stane sa privandrovali taliansky dobrodruh španielskym admirálom, miesto kráľom obrovských ríši, zaplatí sedem rokov lesku a moci náhlym pádom a neslýchaným pokorením a potom, čo opäť slabo zažiari, umiera opustený ako muž takmer zabudnutý.

Ak je Krištof Kolumbus tým človekom, ktorý podľa vžitého dejepisného názoru prerazil bránu stredoveku a zahájil novú dobu a nový svet, tak je okamih, kedy tri núdzne koráby vyplávali zo španielskeho prístavu rozhodne jedným z najepochálnejších okamihov v dejinách ľudstva. Hrdinskosť tohto rozhodnutia nespočíva v opustení všetkých pút, v tom, že Kolumbus zanechal za sebou všetko zvykové, dôverne známe, zmierené, pravidlá, rozkazy, zisk a istotu, spoločnosť a zákon, vôbec nespočíva v zavrhnutí minulosti, ale vo vnútornom stvárnení toho, čo prichádza, čo sa chystá, čo tu ešte nebolo. Každý moderný výkon, ktorý by sme snáď mohli považovať za analógiu- cesta napriek Afrikou, prieskum južného pólu, let do polárnych oblastí, prelet Atlantického oceánu- každý podobný výkon aj z posledných storočí bol a je uskutočňovaný vďaka tradičnej vede o známych prírodných zákonoch. Toto všetko Kolumbovi a jeho ľuďom chýbalo, napriek tomu, keď na vlajkovej lodi vypukla po mesiaci plavby vzbura s požiadavkou obrátiť lode späť, nakoľko zásoby už vystačili len na prípadnú spiatočnú cestu, kapitán Santa Marie s absolútnou slepotou k vážnosti situácie nadšene pokynul: „Ďalej, plávame ďalej!“

braunerova
04.03.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Slova z anotace "román demaskuje" se naštěstí ukázala být jen komunistickou propagandou. Autor se osobností slavného mořeplavce zabýval s přestávkami 20 let a vytvořil úžasný psychologický portrét, dílo plné filosofických myšlenek, které se mi ještě dlouho budou honit v hlavě. Jeho Cristobal Colon je fantastický snílek, posedlý západní cestou do Indie na základě chybné Toscanelliho mapy. Bloudí po Španělsku jako smutný rytíř de la Mancha, bez peněz a zahrnován posměchem. Přesto nakonec na základě pouhých domněnek získá chudý italský námořník lodě s mužstvem a neslýchané pravomoci. To bylo skutečné bláznovství hodné dona Quichota. A nebo zázrak Boží.

"Stěží zažil někdy nějaký smrtelník povznešenější okamžik než Kolumbus v té chvíli, kdy na Guanahani vystoupil na pevnou zemi. Stěží také bylo kdy Te Deum předehrou tak krvavých tragédií, pronásledování a pobíjení lidí jako Te Deum, které 12.října 1492 zpívala posádka těch tří admirálských lodí."

J.W. byl velký humanista. Tehdejší posedlost zlatem nazýval duševním morem Evropy, vášnivě odsuzoval genocidu domorodců. Přesto byl schopen posoudit tehdejší události v kontextu doby:

"Rozumět něčemu, to nebylo ctižádostí a směrnicí té doby. Na chápání něčeho vůbec nezáleželo. Tehdejší lidé nemohli nebo nechtěli "rozumět" ani jednotlivcům jakožto svým bližním, ani jiné přírodě, jinému zákonu nebo jinému světu."


Štítky knihy

Kryštof Kolumbus

Autorovy další knížky

Jakob Wassermann
německá, 1873 - 1934
1994  77%Kašpar Hauser
1974  86%Ulrika
1971  68%Případ Mauricius
1980  83%Kryštof Kolumbus – Don Quijote oceánu
1986  85%Zlato z Caxamalky a jiné povídky

Kniha Kryštof Kolumbus – Don Quijote oceánu je v

Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst2x
dalších seznamech1x