Krysař

Krysař
https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56381/bmid_krysar-Zi0-56381.jpeg 4 6994 6994

Podkladem pro tuto knihu byla staroněmecká pověst ze 13. století o krysařovi, který je pozván do města, aby vyhubil krysy. Zdá se to jako prostý příběh. Avšak krysy jakožto špinaví hlodavci nejsou jedinou špínou ve městečku Hammeln, kde se celý příběh odehrává. Dyk v této novoklasicistní novele poukazuje na spravedlnost, právo, pomstu, ale také na lásku.... celý text

StihOMam
19.05.2025 4 z 5

Libi se mi temna postava Krysare, ktery si hledi hledet sveho bez ohledu na to, jak o nem smysli okoli.
Jazyk je poeticky, nicmene si nepredstavujte ani modernu ani prilisnou romantiku.
Kazdopadne vypravi tato novela pribeh o zklamani v lasce, ale i v cele spolecnosti.

KubaHanzelin
15.05.2025 3 z 5

Sice vím, že tohle je maturitní četba, kterou jsem kdysi znal z hlavy (i když jsem knihu vlastně nečetl), ale dostal jsem se ke knize až teď díky výzvě na letošek
Klasický příběh o pomstě, ale nic zvláštního

jitka7326
13.05.2025 5 z 5

Přečteno v rámci ČV2025. Četla jsem kdysi na střední, ale tehdy mě moc neoslovila.napsáno archaicky,přesto čtivě.

Weylin
09.05.2025 5 z 5

Upřímně řečeno, čeští autoři nejsou moje parketa. Až na ty starší díla které za něco stojí. A právě Krysař je pro mě dílo, ke kterému se opakovaně a s nadšením vracím – nejen jako čtenářka, ale i jako posluchačka a divák. Ať už skrze tištěné slovo, dramatický přednes nebo hudební interpretaci, ten příběh má v sobě něco hluboce hypnotického. Temná pohádka pro dospělé, balancující na hranici snu a noční můry, která mi pokaždé připomene, jak moc může být slovo silné. Zbožňuju, jak dílo pracuje s atmosférou – je to tajemné, znepokojivé, elegantní. Temnota tu není samoúčelná, ale nese tíhu osudovosti. Příběh se noří do hlubin lidské duše – mlčí tam, kde jiní křičí, a šeptá tam, kde je ticho nebezpečně hlasité. Fascinuje mě ta subtilní, přesto silně pulzující symbolika, kterou si čtenář musí spíš vycítit než pochopit. A Krysař sám? Bytost z okraje reality – půvabný, hrozivý, nečitelný. Působí, jako by do světa jen nakoukl, a stejně snadno se z něj může zase vytratit. Právě tohle "neuchopitelno" mě na celém díle asi nejvíc přitahuje – že se mu člověk může oddat, ale nikdy ho úplně nedrží v rukou. Pro mě je Krysař jedno z těch děl, která nejsou jen ke čtení, ale k prožívání. A každé nové setkání s ním ve mně rozvibruje ten zvláštní, podprahový tón – jako ozvěnu dávné melodie, co nese něco víc, než je zjevné na první poslech. Kdo ví, možná jsem si Krysaře zamilovala skrze to, že to byl první muzikál který jsem viděla, nebo jsem ve slovech našla kousek sama sebe.

Pro "audioknihaře" můžu vřele doporučit čtení pana Filipa Jančíka jež je k poslechu (bez reklam) i na youtube. Opravdu vás vtáhne.

ondrej8896
19.04.2025 5 z 5

Jedna z mála těch knih způsobilých ovlivnit vás na celý život.

bookworm86
16.04.2025 4.5 z 5

Krysař je klasika a pořád dobrá klasika. Smutný, pomalý příběh s temnou atmosférou. Sám krysař je skvělá postava, stojí za to si knížku přečíst jen kvůli němu

sabina5842
13.04.2025 5 z 5

Tahle klasika napsaná krásnou češtinou mi znovu učarovala. Jsem velmi ráda, že jsem po ní, po tolika letech, opět sáhla. Tragická linka Agnes a Krysaře byla opravdu nádherně zachycena. Je škoda, že toto dílko je mnohdy vnímáno jen jako povinná četba k maturitě.

PetraBery
05.04.2025 4.5 z 5

Známá klasika, která za přečtení rozhodně stojí. Tajemný, smutný a silný osud Krysaře, určitě jsem nečetla naposledy.

ANDY28
04.04.2025 5 z 5

wow, wow, wo! Díky výzvo

Christie2020
30.03.2025 3.5 z 5

Přečteno znovu kvůli výzvě, krátké dílko, viděla jsem i muzikál.

Ctenaricek4
27.03.2025 5 z 5

Nádherně napsáno...chvílemi mnou z jeho slov cloumala úzkost. Pověst znám už od mala, a četla jsem jí několikrát jako pohádku pro děti, ale toto už nic nepřekoná. Klasika, kterou by měl znát každý.

ezf
23.03.2025 3.5 z 5

Můj oblíbený muzikál, v rámci výzvy jsem přečetla předlohu...
Dobré, tajemné, drsné, pravdivé...
"...staří lidé míní, že svět je stále
horší...“

zuzi9
18.03.2025 4.5 z 5

Hodně z nás zná dílo jako povinnou četbu. I já sama jsem knihu četla na základní škole, a už si jen matně vzpomínám o čem to bylo. V rámci čtenářské výzvy tady na DK jsem si ji přečetla znovu. A stejně jako kdysi se mi příběh líbil, jen teď jsem ho dokázala daleko víc vnímat a ocenit.

Knihu jsem četla jako e-knihu, je dostupná ke stažení tady na DK. Taky jsem si poslechla audioknihu na YouTube kanále Knihy Dobrovský.

Krysař přichází do města Hammeln, které má zbavit krys. Pomáhá mu v tom kouzelná píšťala, protože když na ni zahraje, jdou krysy za ním. Ty pak dovede k řece, kde se utopí. Setká se s krásnou Agnes, do které se zamiluje. Ale ona má milence Kristiána. Poznáváme i pár dalších obyvatel města, například Seppa Jörgena, rybáře, kterému se všichni posmívají, protože mu věci docházejí se zpožděním.
Krysař zbaví města krys, ale členové městské rady ho zradí a nezaplatí mu. Chce odejít, jenže ho tam drží láska k Agnes. Pak mu Agnes prozradí nechtěné tajemství. Krysař odchází z města, ale nakonec se vrátí a zjistí co se stalo s jeho milou. Ze žalu a zklamání v lásce se rozhodne odvést všechny obyvatele města na horu Koppel, kde ukončí jejich životy s tím, že se podle pověsti mají dostat do Sedmihradské země.
A co Sepp? Podlehne i on zvuku píšťaly nebo mu v tom něco zabrání?

Pro doplnění jsem si našla, že první vydání vyšlo v roce 1915. K napsání novely se autor inspiroval staroněmeckou pověstí.
Knížka se mi dobře četla, i přes některé starší výrazy češtiny. Líbily se mi myšlenky krysaře, když nemohl usnout a šel se projít. Zajímavé bylo setkání krysaře s pomocníkem ďábla.

„Tak odešel krysař a ostatní z Hammeln; není však jisto, došli-li do země sedmihradské.“

AUDIOKNIHA: 5*/5* Moje první audiokniha a myslím si, že jsem si nemohla vybrat lépe. Přednes v podání Filipa Jančíka (můžeme ho znát hlavně z dabingu, například jako Codyho ze seriálu Krok za krokem) se mi moc líbil a audiokniha mě hned zaujala. Bylo to hezké zpestření ke knize.

Boby17
15.03.2025 4 z 5

Musím říci, že obsah knihy mě překvapil, zvláště když má reálný základ. Ve skutečnosti z Hammelnu odešli jen mladí a založili osadu Hamlíkov (dnes zaniklou) mezi dnešními obcemi Podomí a Ruprechtov, cca 15 km SZ od Vyškova - k tomu viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Haml%C3%ADkov Samotnou knížku jsem přelousknul během chvíle, ale byla na mě dost depresivní, tak ji plný počet nedám. Naopak potěšitelné pro mne je, že jsem splnil 1. úkol ČV 2025 a současně s ním i celou výzvu jako takovou.

1Klárka1
12.03.2025 5 z 5

Keď som sa pustila do čítania "Krysaře", netušila som, aký silný a emotívny príbeh ma čaká. Už od prvej stránky ma príbeh pohltil svojou atmosférou a temnými tónmi. Musím povedať, že to bol smutný príbeh, ktorý vo mne zanechal hlboký dojem.

Záver príbehu ma však skutočne prekvapil. Keď Sepp Jörgen čelí rozhodnutiu medzi smrťou a nádejou, rozhodne sa pre nový začiatok a vyberá si život pre seba a svoje dieťa. Tento obrat bol pre mňa veľmi silný a povzbudzujúci. Ukázal mi, že aj v najtemnejších chvíľach existuje nádej a že aj najťažšie rozhodnutia môžu viesť k lepšiemu zajtrajšku.

Dykov jazyk je nádherný a evokujúci, a jeho schopnosť preniknúť do psychológie postáv je obdivuhodná. "Krysař" pre mňa nebol len smutným príbehom, ale aj silným posolstvom o nádeji, odvahe a možnosti zmeny. Tento príbeh ma oslovil, a určite sa k nemu ešte niekedy vrátim.

takana
07.03.2025 5 z 5

Poslechla jsem si audioknihu, skvěla.

Kaja1
06.03.2025 4 z 5

Chystám se na Krysaře do divadla, tak jsem si zavzpomínala na povinnou četbu a nelituji. Boj mezi dobrem a zlem, který smete všechny kolem, připomíná něco, co se děje o dnes.

mirek7450
04.03.2025 4 z 5

Krysaře jsem četl v dětství jako pohádku (Grimmové?), v devadesátých viděl Landův skvělý muzikál. Až nyní jsem si přečetl Dykův originál a hodně mne to přiblížilo tento příběh o lidské společnosti...

helenkan
04.03.2025 4 z 5

Možná kdybych to četla sama, neměla bych takový skvělý zážitek. Poslechla jsem si audioknihu a bylo to perfektní. Někdy vám útlá kniha dá víc než bichle.

Jara.v
28.02.2025 5 z 5

Krásné, dojemné, poučné čtení. Příběh mě moc bavil, protože je v něm vše. Bolest, sobeckost, nenávist, láska a spravedlnost. Akorát dlouhé a krásně se to četlo.