Krysáci jsou zase spolu

Krysáci jsou zase spolu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341964/bmid_krysaci-jsou-zase-spolu-iBX-341964.jpg 4 113 30

Krysáci série

< 2. díl

Daleko na Moravě, uprostřed Valašského království, na malém smetišti nedaleko Vizovic žijí dva krysáci Hubert a Hodan. Spolu se sádrovým trpaslíkem Ludvíčkem spokojeně bydlí v zásuvkách starého šicího stroje s výhledem na vysavač a všem se jim ohromně stýská ... Naštěstí na Edáčka je vždycky spolehnutí, a tak se vrací z Prahy na vizovické smetiště, protože domov je tam, kde jsou kamarádi.... celý text

kopeceli
kopeceli
14.03.2024 4 z 5

Pohádky vhodné na čtení před usnutím. Ani dlouhé, ani krátké, prostě tak akorát.
Když je čtu, slyším zároveň hlas Bolka Polívky, toho se už nezbavím. Líbí se mi, že i v době, kdy už je těžké vymyslet něco nového, vznikají takovéto originální pohádky.

StateOliver
StateOliver
11.02.2024 5 z 5

Tento díl se mi líbil ještě víc než první, protože jsou tam zajímavější příhody. Z krysáků mám nejraději Edu, poněvadž má rád dobrodružství jako já. Nejlepší kapitola byla Eda v ledu. Doporučuju. Bylo by dobré, kdyby pan spisovatel napsal třetí díl.


Akvabela
Akvabela
04.10.2023 5 z 5

Parádní pokračování příběhů o krysácích. Dceři se opět moc líbilo.

Snoopi
Snoopi
14.08.2023 4 z 5

Pokračování jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít a sáhla jsem po něm hned, jakmile jsem dočetla první knihu. Jsem s ním velmi spokojená, přesto však jen nerada musím přiznat: vysokou laťku nasazenou předchozím dílem tato kniha bohužel nepřekoná :-) Při četbě se opět skvěle pobaví nejen děti, ale i dospělí.
Znovu se ocitáme na smetišti nedaleko Vizovic, kde si v zásuvkách šicího stroje našli svůj domov dva krysáci: lehce nabručený Hubert, citlivý Hodan a jeho nezbytný parťák, o něhož s láskou pečuje, sádrový trpaslík Ludvík. V poklidném tempu si zde žijí své pokojné životy, ovšem zároveň se jim hodně stýská po živelném Edovi a jeho vylomeninách, takže není divu, že jeho návrat nadšeně uvítají.
Oproti tomu světákovi s lehce nabubřelým egem z předchozího dílu se nyní jeví spíše jako fantasta s bujnou představivostí, jenž si moc rád vymýšlí a přikrášluje realitu - jako by se v něm prolínaly vlastnosti Dona Quijota a Barona Prášila. Se svými přáteli se suverénně a bez rozmyslu vrhá do odvážných dobrodružství, aniž by si jakkoli připouštěl, že těmito kousky může ohrozit nejen svůj život, ale i ostatních. Eda je prostě svůj: věčný popleta, jenž rád hází ramena a dělá haura, občas bývá legrační až směšný, chvílemi téměř nesnesitelný, ale disponuje vlastností, díky níž vyhrává nad nepřízní osudu: v každé situaci si ví rady. Prožitá dobrodružství nejen utužují jejich vztahy: poznávají i další obyvatele smetiště /rak Vincent, ježek Pančoška, zlatohlávek Záhoř, holub Emil, žába Dáša.../, a dokonce i na jedno malé detektivní pátrání dojde :-) Nezapomenutelná je Edova hláška, k níž se uchyluje pokaždé, když se "něco" pokazí: "A máme problém, pánové..."
Zase jsem se skvěle bavila a hodně nasmála: bylo to hravé i poetické, milé i vtipné... akorát ten první díl byl prostě lepší :-) I přesto bych klidně uvítala další sérii příběhů těchto svérázných postaviček. Kouzlo celé knihy spočívá v tom, jak autor šikovně "namontoval" reálie našeho světa do světa zvířat, a vtipně na ně aplikoval různé druhy vzorců lidského chování. Opět vzdávám hold jeho tvůrčí invenci. Velmi mne pobavil netopýr jako "průzkumník bezmotorového létání" a spousta dalších.
Každou kapitolu opět uvádějí a ukončují pravidelné rituály obou hlavních hrdinů, sem tam se objeví nějaké to moudro a v závěru samozřejmě nesmí chybět veselý dodatek v podobě "opravníku omylů pro malé rozumbrady", jichž se Eda dopouští. Knihu bych doporučila spíše starším a o něco sečtělejším čtenářům, kteří nebudou mít problémy pochopit některé obraty a hovorové výrazy. Bonusem jsou opět překrásné ilustrace. Vřele doporučuji všem, kteří se rádi zasmějí a klidně si chtějí trochu ulevit od starostí všedních dnů :-)

..."Paříž je vznešená, Řím je starobylý, Madrid je vzrušující, Vídeň je noblesní, Londýn je důstojný, New York je dobrodružný, ale nejkrásnější místo na světě, a možná v celém vesmíru, je malé útulné smetiště poblíž Vizovic."
..."Raději si dáme rozcvičku pro mozkové závity. Je to zelené, žije to pod zemí a žere to kamení. Co je to?" zeptal se Eda.
"Co by to tak mohlo být?" zamyslel se Hodan.
"Dáme se poddat, Edáčku," zabručel Hubert. "V tomhle vedru by se nám mohly zavařit mozkové závity..."
"Pánové, to je prosté," vypjal hruď Eda. "Je to kamenožrout zelený! Ale máte pravdu, slunce peče jako na Sahaře!" dodal a roztáhl paraplíčko."
..."Já vám k tomu tanci pustím trochu muziky," nabídl se Eda a zapnul rádio, z něhož se ozvalo kvílení kytar a rachot bubnů. "Máme štěstí, právě hrajou populární pražský šlágr Až najde trkule mykuli, vypije brkola čikuli..." To pražské nářečí, pomysleli si krysáci, je naprosto nesrozumitelné. Nebo to byla maďarština?"
..."Byl to postrach vizovických krys a potkanů - kocour Bruno. "A máme tu problém!" pokýval hlavou Eda. "Ty mě chceš sežrat, co? Ale děláš chybu, Bruno! Udělal bys líp, kdybys místo mě sežral hlávku zelí. Živočišná strava je nezdravá - a z toho přežírání tě nakonec skolí infarkt nebo mrtvička, ty škaredý vypasený kocoure!"
..."Vyčistili si zuby kartáčkem na ruční pohon, osprchovali se konvičkou, vyhřebelcovali si kožíšky myčkou z kuchyňského robota a hupli do výlevky s mydlinkovou vodou. Neošidili ani Ludvíčka, věděli, že ranní koupel mu zaručeně zlepší náladu."
..."A štrůdl," významně pravil Eda, "štrůdl si žádá spoustu jablek, pánové!"
"My víme, kde rostou slaďoučké renety," pochlubil se Hubert.
"Ale kdo ten štrůdl upeče?" olízl se mlsně Hodan.
"Že se ptáš! Kdo asi?" vypjal Eda hruď. "V pečení já se vyznám, přátelé! Jde se!" Eda si nasadil kuchařskou čepici s takovým sebevědomím, jako by to byla královská koruna."

Denis482
Denis482
04.02.2023

Kniha se mi moc líbí a taky je zajímavá a trochu i legrační knihu doporučuji dostal jsem ji k Vánocům minuli rok a přečetl jsem jí 2 krát takže knihu doporučuji jak i pro malé děti tak i pro školáky

MíšaS.
MíšaS.
09.02.2022 5 z 5

Tož ogaři, tohle má vtipný děj a miloučké krysáky :)

Ladis777
Ladis777
07.02.2022 5 z 5

Vtipné a nápadité příběhy. Sice ten opakující se začátek dítě už obtěžoval, ale jinak jsme se bavili dobře všichni. Doporučuji všem.

eliska2106
eliska2106
11.01.2022 5 z 5

První knížka kterou si dcera vzala sama z nočního stolku a čekala na mě, že jdeme číst před spaním (ještě jí není ani rok a půl ). Moc milé a výchovné příběhy jejichž pointou je, že rodina a kamarádi si mají pomáhat.

ses3
ses3
21.03.2020 4 z 5

Dostala jsem knížku jako dárek od maminky, která věděla, že se mi večerníček líbil. Konečně jsem se dostala k tomu, že jsem si ji přečetla celou od začátku až do konce, i když jednotlivé příběhy jsem si četla i dřív. Moc hezké, nejvíce se mi líbí úvahy Ludvíčka. :-)

PetraN17
PetraN17
01.11.2019 5 z 5

Znám oba díly skoro nazpaměť :))
A večerda byl taky skvělý. Teď už budu schovávat pro vnoučata ....

Barza
Barza
19.09.2019 4 z 5

Knížku jsme dostali, první díl ani večerníček neznáme, předčítala jsem dětem. Ale pobavili jsme se náramně!!! Jen občas je třeba vysvětlit některé pojmy, což není na škodu, aspoň se dětem rozšíří obzory a slovní zásoba. Někde jsem zaslechla, že to namluvil Bolek Polívka, ať už je to pravda nebo ne, úplně ho slyším. Jeho hlas by se ke knížce hodil parádně. Doporučuji!

Makaja
Makaja
26.01.2019 4 z 5

Syn byl nadšený, když ji našel pod stromečkem...už má samozřejmě dávno dočteno. Pěkná je stránka s vysvětlením záměrných chyb, jen škoda, že je v ní neplánovaná chyba v číslování kapitol.

š.m.i.k
š.m.i.k
20.01.2019 5 z 5

Z pokračování Krysáků jsme měli fakt velkou radost. Asi se nám líbila i víc než první díl, hlavně díky přiložené mapě smetiště, to je něco pro děti. Studovaly každý koutek a každé místo, o kterém jsme zrovna četli :)

Hani77
Hani77
04.01.2019 5 z 5

Druhému dílu bych moc ráda dala 4,5 *, ale protože to nejde, tak dávám plný počet, i když první díl se mi líbil víc. Taky jsem jej četla vícekrát, protože děti rychle rostou :-)

Karimah
Karimah
30.12.2018 2 z 5

Hezké ilustrace, příběh o ničem.

jarki
jarki
16.09.2018 5 z 5

Vau, žůžo čtení pro malé a vtipné i pro dospělé. Doporučuji

papajapa
papajapa
26.07.2018 5 z 5

Cetla jsem detem pred spanim a celkem zabavna cetba.

tabaluga
tabaluga
08.03.2018 4 z 5

Můj syn knihu prostě miluje a nejvíc kapitolu s ježkem Pancoskou...

Verrrunka
Verrrunka
21.12.2017 4 z 5

Naše sedmiměsíční pískle Krysáky prostě zbožňuje, tak jsme se dali do čtení. A musím uznat, že jsou to zábavné a docela i pouční příběhy.

Hebrey
Hebrey
10.09.2017 4 z 5

Ten večerníček vlastně ani neznám, děti chodí na televizi k babičce, ale syn dostal za úkol přes prázdniny přečíst knížku a vybral si tuto. A tak jsem se o krysácích dověděla o něco víc, než jen z překotného vyprávění svých potomků. Musím uznat, že snad konečně docela slušný večerníček, jen mi připadají některé příběhy dost podobné.