Krypta

Krypta https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172800/krypta-172800.jpg 3 22 9

Vrchní inspektor Wexford série

< 23. díl

Šéfinspektor Reg Wexford odešel do důchodu a pobývá se svou ženou Dorou střídavě na venkově a v Londýně. Konečně má čas na své knihy, ale policejní práce mu stále chybí. V Londýně náhodou potká Toma Edea, známého z časů, kdy u policie začínal, který ho přemluví, aby se jako poradce účastnil vyšetřování jeho případu. Ve starém nepoužívaném sklepě byla nalezena těla dvou žen a jednoho muže. Kdo z majitelů domu mrtvoly do sklepa ukryl?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Motto
Originální název:

The Vault , 2011


více info...

Přidat komentář

anajkah
16.10.2022 2 z 5

Nebylo to úplně špatné, ale příliš zdlouhavé, a již zde několikrát zmiňovaný místopis Londýna nebyl příliš záživný. Ke konci jsem se nutila knihu dočíst, což se mi nakonec povedlo.

Katerina.Gabrie
24.04.2022 2 z 5

Měla jsem pocit, že jsem kdysi něco od této autorky četla, a bylo to celkem dobré. Ale tohle nebylo. Dočetla jsem opravdu jen proto, že jsem chtěla vědět, jak to celé bylo.
Nicméně mi to přišlo celé nezáživné, místopis Londýna, ač nesporně s vsuvkami, které byly míněny jako zajímavé propojení s literaturou a dějinami, jsem si moc neužívala - ano, mohla jsem si vzít k ruce mapu, ale takhle to pro mě bylo celé opravdu abstraktní a nicneříkající.
Inspektor mě deptal čím dál víc - stále stejný motiv toho, jak chudák nemůže sám mluvit s lidmi a neovládá internet, a ke konci bych mu nejraději dala ránu do palice, čím dál víc mi připadal jako stárnoucí moralista, kterému je zatěžko se přizpůsobit čemukoliv a vidí hlavně drobné křivdy a zápory (myslím, že s takovým nastavením mysli by z něj tak úspěšný inspektor nebyl). A když pro něj bylo tolik zatěžkávající mít (cca dva týdny?) doma dceru s rodinou, už jsem se nemohla dočkat konce. Jistě, vím, že takových typů mužů je mnoho, ale jako základ díla přece jen málo.
Celkově mi nepřišel věrohodný ani způsob, jakým se dopracoval k řešení, i když z nápadu by se podle mě bývalo dalo vytěžit mnoho. Inu, není každý den posvícení. :)


Marcik7
03.12.2021 2 z 5

Ve sklepě se zazděným vchodem jsou nalezeny pozůstatky čtyř osob, dvou žen a dvou mužů. Zjistit jejich totožnost a způsob smrti se stane úkolem pro penzionovaného šéfinspektora Wexforda. Vyšetřování je celkem zajímavé, ale neskonale pomalé až uspávající.

Radka1911
01.10.2019 2 z 5

Poklidná, odpočinková detektivka s pomalu plynoucím dějem. Pro mne až příliš rozvláčná.

TaLu
24.09.2018 4 z 5

Knihu jsem přečetla již před časem. Velmi se mi líbilo pomalejší tempo vyprávění. Autorka byla pro mě neznámou a mile překvapila. S pečlivostí vystavěla příběh s překvapivými zvraty. Inspektor na penzi mi byl sympatický a kniha určitě předčila mé očekávání. Přečtu si i další díly. Není třeba vždy a ve všem mít zběsilé tempo thrillerů.

konicekbily
10.11.2017 3 z 5

Nepovažuji se za literárního kritika, spíše za sledovatele původní celosvětové detektivní tvorby a zajímají mne prvotiny a závěrečné díly sérií. Zde jeden z důchodců-detektivů se loučí a je požádán o "poradenství". Zamotaný případ sklepního skladiště mrtvol je postupně, pomaloučku rozmotáván a jsou ohalovány příčiny úmrtí. Průměr.

kapr
05.05.2017

Ruth Rendell

Co se týče detektivek, jde spíše o moji oblíbenou autorku, jejíž knížky jsou mi zárukou příjemně stráveného času. Knížku jsem četl již před časem, a půjčil si ji tentokrát de facto omylem. Myslím, že právě tato, patří k jejím poněkud slabším dílům, že mne tehdy poněkud zklamala. Protože jsem ale knížku aktuálně nečetl, nechci tentokrát ani hodnotit, ani podrobněji komentovat.

eiramka
14.04.2017 3 z 5

Tohle je takové poklidná detektivka - postavy jsou přiměřeně sympatické, zápletka ne moc napínavá ale ne úplně hloupá - prostě odpočinkové čtení, když máte chuť na anglické prostředí

vincek1
16.11.2013 2 z 5

Kniha Krypta je zatím první od R. Rendellové, kterou jsem četl. Po přečtení mám smíšené pocity. Co mi nejvíce vadilo "místopis", který je v této knize oblíbenou "parketou" paní spisovatelky. V knize není snad jedna kapitola, kde by hlavní hrdina popisoval cesty a někdy i bloudění v ulicích (samozřejmě v plné parádě poměrně složitých anglických názvů). Nebo když hlavní hrdina vracel auto do půjčovny nezapomněla autorka napsat jak se jmenuje ulice kde půjčovna je, přitom tento fakt nebyl pro příběh vůbec důležitý. Ještě si přečtu nějakou další knihu od autorky a uvidím. Připadá mi, že opět šlo o naplnění počtu stran, které byly ve smlouvě s vydavatelem. Nevím, nevím.