Krycie meno Helène

Krycie meno Helène https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503014/bmid_kryci-jmeno-helena-6Dj-503014.jpg 5 72 27

Strhujúci román založený na skutočnom príbehu špiónky Nancy Wakeovej, ktorá holými rukami zabila nacistu a stala sa jednou z najoslavovanejších žien počas druhej svetovej vojny. Píše sa rok 1936. Štyri poprepájané dejové línie sa točia okolo krycích mien, ktoré odvážna reportérka Nancy počas vojny v Paríži používa. Vďaka klamstvám spoznáva svojho budúceho manžela, bohatého francúzskeho priemyselníka Henriho Fioccu vďaka, ktorému jej pribúda ďalšie meno – krycie. Lenže ako Lucienne Carlierová pašuje cez hranicu ľudí i dokumenty. Vďaka svojej šikovnosti a pozoruhodnej schopnosti unikať pred zatknutím si vyslúži od gestapa prezývku Biela myš. Keď na jej hlavu vypíšu odmenu vo výške päť miliónov frankov, musí z Francúzska ujsť. Počas tréningu, ktorý vedie britské špeciálne oddelenie pre operácie, ju spolubojovníci spoznávajú ako Hélene. Poverená misiou skáče z lietadla s padákom na chrbte a znovu sa ocitá na francúzskej pôde, teraz však ako nebezpečná Madam Andrée. Zanedlho sa z nej stáva jedna z najdôležitejších postáv francúzskeho odporu, ktorej najsilnejšími zbraňami sú skvelý úsudok, ikonický červený rúž a schopnosť získavať zbrane priamo od Spojencov. Ak však nepriateľ zistí, že tieto štyri ženy sú jednou a tou istou osobou, nebude ju mať kto ochrániť. A čím bližšie je Francúzsko k oslobodeniu, tým viac je zraniteľná – ona a aj tí, ktorých miluje. Tento portrét Nancy Wakeovej je plný života, oddanej lásky a veľkej obety. Očarí milovníkov histórie z obdobia druhej svetovej vojny a takisto uchváti fanúšikov nezávislých žien, ktoré si nedávajú servítku pred ústa.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Code Name Hélène , 2020


více info...

Přidat komentář

soukroma
14.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Nečekaný (ve smyslu mně neznámý, překvapivý a netuctový) osud Australanky Nancy Fiocca, roz. Wake, předválečné novinářky, která se stala vlastní volbou Francouzkou, a proto hodlala pomoci a aktivně pomáhala dobrovolně tamnímu odboji, dokud jí nešlo o život a musela prchnout přes Španělsko do Anglie, kde se znovu hlásila do služby.
Francouzský exil ji nechtěl, a tak ji naverbovali britské SOE. A v jejich službách byla nasazena ve Francii začátkem roku 1944, spolu se dvěma kolegy, s nemalým úkolem: "Financovat, vybavit a vycvičit makisty v kraji Auvergne. Pošleme vás jako předvoj, abyste pomohla francouzskému odboji, než přijde spojenecké vylodění. Musí být připraveni k boji."
Autorka ale trochu postavila na hlavu posloupnosti ve svém románu, takže o výcviku a konkrétním formulaci nasazení se dozvídáme na posledních stránkách... Od počátku ale sledujeme její plnění tohoto nesnadného úkolu: je s podivem, že Britové na něj nasadili ženu, zejména mezi zatvrzelé Francouze, natož makisty. Trvalo jí to také dost dlouho, než si zjednala respekt, svým přístupem, akčností i vlastním nasazením zdraví a života. A to se všem vyplatilo...
Nicméně je to román, navíc napsaný ženou o ženě, takže nejde o válku jako takovou a špionážní práci v odboji, ale o lásku (autorka sice v doslovu píše, že centrem všeho bylo manželství, ale dle mého to byla čirá a nezdolná láska, zakončená manželstvím). Právě ten dlouhý úvod na prvních 150 stranách, kde se střídá pohled na Nancyinu práci v terénu s vyprávěním o letech předválečných a jejího flirtování a jeho namlouvání, mne dost unavoval - příliš dlouhé, a osobně bych ji už uškrtila, jak se chtěla nechat dobývat, paličatě, dětinsky, nekonečně.
Paličatost a sebevědomí jí později jako třicátnici rozhodně pomohlo v jejím válečném úkolu, ale i jako soukromá osoba byla hodně ostrá, důrazná, až zastrašující. Lásku ale nalezla. Do konce není jasné, jak to s oběma milenci a manželi dopadne.
Škoda, že autorka nepřičinila aspoň v doslovu několik málo slov o tom, co s ní bylo po válce (krom toho, že by to bylo na celý další román, podobně jako období tvrdého výcviku ve Skotsku pro SOE, který také přešla jen pár stranami, stejně jako úmorný, nebezpečný a útrpný útěk přes Pyreneje).
Našla jsem si, že se dožila téměř stovky (1912-2011), takže jí její válečné úsilí a ztráty spíš zocelily, než ublížily. Autorka se často odvolává na vlastní životopis Nancy Wake, gestapem nejhledanější špionky s označením Bílá myš, ale bez dalších podrobností (kdy jej napsala, kdy byl vydán - dohledáno: 1985).
Vzhledem k přespřílišné dávce romantiky propletené celou knihou, a tím také jisté zdlouhavosti na úkor akčních prvků, nedávám plné hodnocení.
V každém případě o makistech, vnitřnostech jejich uspořádání, vybavení, práce, schopnostech, působení před i po (1. a 2.) vylodění spojenců jsem se nikdy takto důkladně nedočetla.

blanka5960
11.03.2024 5 z 5

Román, který je založen na pravdivých skutečnostech. Příběh o statečné a odvážné Australance Nancy Wake, ženě čtyř jmen špionce Hélène, pašeračce Lucienne Carlier, bojovnici francouzského odboje Madam André.
Gestapem přezdívané Bílá myš.

Tohle byla skvěle napsaná kniha, autorka má perfektně rozložené střídání časových rovin a pohledů různých postav. Kniha se díky tomu stává velmi čtivou, čtenáře příběh naprosto pohltí. Skvělé bylo také střídání válečné linky s obdobím, kdy se Nancy seznamuje se svou láskou.
Spousta postav z této knihy mně přirostla k srdci, Henri, Hubert, Patric, Denis, její psí parťáci Piccon i Grenadina. Žila jsem s Nancy její příběh, společně s ní radovala, nenáviděla, bojovala, milovala, plakala i se bála. Ale především jsem ji jako ženu obdivovala. Obdivovala jsem ji za vše co zvládla a kolik životů zachránila během nacistické okupace Francie.
Nancy Wake dostala za své činy mnoho vyznamenání a poct.
Čest její památce


zdenaR
18.02.2024 5 z 5

Velmi čtivá kniha, dobře vykreslené postavy a prostředí.
Vychází z historických událostí.

ivousekk
06.02.2024 5 z 5

Vynikajici! Napinave, zajimave, vyborne se to cetlo. A Nancy byla neskutecna zena, klobouk dolu.

čef
12.12.2023 5 z 5

Zajímavá žena to jistě byla – rázná, nebojácná a v hlavě to také měla dobře srovnané. Kniha je sice zpočátku věnována více vztahu hrdinky se svým partnerem, ale k odboji za německé okupace Francie se zde posléze také dopracujeme více než dostatečně. Mnoho napínavých scén ze života makistů v lesích dokumentují, jak byl tento odboj silný, včetně jeho slabostí a problémů. A doslov je také perfektní

Květ
15.10.2023 5 z 5

Román podle skutečných událostí, částečně psaný podle biografie. Román o vyznamenané válečné hrdince, o statečné ženě, ženě bojující, o ženě milované a milující. Děj je rozdělen na dvě části, kdy jedna začíná vysazením agentky s krycím názvem Hélène roku 1944 ve Francii, druhá část začíná roku 1936, kdy se započíná love-story novinářky Nancy Wake a Henriho Fiocci. Hélène a Nancy jsou samozřejmě tatáž osoba a oba příběhy se výborně čtou. Konec jsem probrečela.... nevím, co víc říct, silná kniha. Čest její památce.

Miro67
13.09.2023 5 z 5

Čtyři jména, jedna žena. Ale zvládla toho více než celá malá armáda. Křehká ženskost, zbraň v boji s nepřítelem, skloubená s tvrdostí velitele, který vede své oddíly vstříc vítězství. A není to vymyšlená hrdinka, ale taková žena opravdu chodila po zemi a přispěla svým dílem k záchraně mnoha lidí i k porážce fašistického Německa. Krom medailí zasluhuje především obrovský obdiv. Poklonu skládám i paní spisovatelce, která nám tuto hrdinku představila knihou, jež nás nutí otáčet stránku za stránkou, zadržet dech ve chvíli střetu s nepřítelem i doufat ve šťastné shledání s Henrim a Piconem.

hanzmb
27.08.2023 5 z 5

Vynikající kniha o vynikající osobnosti. S odstupem musím konstatovat i vynikajícím způsobem napsaná. To zajišťuje její komerční úspěch. Nakonec si přijdou na své jak čtenáři, kteří čekají především dobrodružnou část jejího života, tak čtenářky, které si užijí zrození vztahu s pozdějším manželem. Je to nakonec tak vyrovnané, že musí být spokojeni všichni. Posuzuji to podle sebe, kdy mě v 1. třetině knihy ty odskoky z války do červené knihovny štvaly, ale nakonec jsem musel uznat jejich nutnost pro celistvost díla a pochopení osobnosti hlavní hrdinky.

Ellis03
24.07.2023 5 z 5

Naprosto úžasné zpracování osudů naprosto neuvěřitelne hrdinky. Klobouk dolu před vším, co dokázala a klobouk dolu před autorkou, která sesbírala všechny informace a dala z nich dohromady tento zajímavý a čtivý příběh.
Mou romantickou duši moc nepotěšil konec, ovšem tak to bohužel v historii dopadlo. Nicméně mě potěšila romantická linka. Líbilo se mi, ze tak má ctenar možnost poznat hrdinku až do hloubky duse. A nepochybuji o tom, ze byla opravdu taková razna, silná a duvtipna, jak byla v knize popsána. Protože jinak by nemohla dokázat, co dokázala. Za mě plný počet a urcite doporucuji!

Zitka.V
09.04.2023 5 z 5

Úžasná kniha, úžasná hrdinka.jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Rozhodně doporučuji

Morana107
20.11.2022 4 z 5

Pochopila jsem, že dobrý nápad pro vznik kvalitní knihy nestačí. Narazila jsem totiž mnohdy na bombová témata, jejichž potenciál se nevyužil. Tento příběh si nemohl dovolit velký dějový rozlet, jelikož se opírá o skutečnost. I tak však byl děj téměř strhující díky skvělé spisovatelce i překladateli, bez kterého by to nešlo. Děj doslova letí, nezajímavé pasáže jsou defacto vystřihnuty a my si můžeme užít porci zábavy i kruté pravdy.
Toto je příběh ženy s velkým Ž. Dokázala si získat respekt a autoritu v jednotce nedisciplinovaných francouzských vojáků. Nezdráhala se použít pistoli, aby udržela jejich poklopce na uzdě. Zamilovala jsem si též Louise, kterému utrhl prsty granát. Škoda, že nebyl jako jeden z mála v knize skutečný.
Tato kniha vzdává hold nesmírně odvážné ženě, na kterou se skoro zapomnělo. Můžeme tak znovu nechat ožít její romanci s Henrim, chvíle, kdy stojí tváří v tvář nepříteli v bitvě, či ji můžeme znát jako známou pašeračku dokumentů, dokonce i jako velitelku popravčí čety.
Věřte mi, Bílá myš se k ní vskutku hodilo. Proklouzla všude s mrštností, elegancí, bez povšimnutí...
Toto je mezinárodně hledaná La souris blanche, Nonsí...

ikul
24.10.2022 5 z 5

Naprosto úžasná, mnohdy neuvěřitelná kniha o krásné ženě (viz foto v úvodu knihy) podle skutečného příběhu. Smekám před tím, co tahle žena dokázala. Ačkoliv to byla ženská každým coulem, přežít mezi tlupami odbojářů jí pomohla hrubost a citové přemáhání. V příběhu se odvíjí dvě dějové linky, aby se v závěru spojily a vyvrcholily v hořkosladký konec.

jprst
16.10.2022 4 z 5

Kniha, kterou jsem přečetl po jednoznačném vychválení a doporučení ženské části naší rodiny, mě až tak nenadchla. Na můj vkus docela dost výplně směrem k červené knihovně, ale jinak dobře a poutavě zpracovaný příběh, který dokáže zaujmout.

ddkk
07.10.2022 5 z 5

Je dobré si připomínat, co všechno válečná doba mohla (a může) také pro některé lidi znamenat. Hrdinství na pohled křehkých žen, jejich odhodlání pomáhat jak to jen jde v boji proti nepříteli, nasazovat vlastní život, odvaha přijmout děsivou možnost odhalení, mučení a kruté smrti, to vše si asi jen těžko umíme představit a připustit...

Krycí jméno Helena není ojedinělou knihou na téma výjimečných žen, které za války bojovaly v odboji. Je však napsána na základě skutečných událostí a skutečných osob. Moc se mi líbilo, jak Nancy - Helena uměla rafinovaně využívat ženské zbraně, jak dokázala být pragmatická i vtipná, jak silnou osobností byla...Líbila se mi i romantická a dojemná linka příběhu...

Moc hezky jsem si početla a dávám knize plný počet. Doporučuji.

clarkens
30.07.2022 5 z 5

Skvělé napsáno, velmi čtivé a zajímavé. Rozhodně doporučuji!

L.Helena
06.07.2022 3 z 5

Nesmírně zajímavý životní příběh, respektive jeho asi nejdramatičtější desetileté období, ovšem osobně mi nesedlo, jak byl v této knize zpracován. Vůbec jsem se nemohla začíst, vždy jsem přečetla několik stran, pak knihu odložila a po čase se vyloženě s donucením zase na několik stran vrátila. Tak jsem se asi po dvou měsících dostala někam ke sto padesáté straně a chtěla jsem už knihu definitivně odložit jako nedočtenou. Přišlo mi, že pasáže z roku 1936 jsou plné akorát nicneříkajících dialogů a úvah, části z roku 1944 zase nevystihují dramatičnost popisovaných situací. Včera jsem řekla, že zkusím dát knize ještě poslední šanci, vždyť tady má 91%, tak prostě musí být dobrá! No, dala jsem za včerejšek všech zbývajících 350 stran. Pořád mi neseděl ten styl, jakým je kniha psaná, ale jestli je to tím, že jsem četla takřka bez přestávky, nebo tím, že už byl děj zajímavější... prostě dala jsem to. Ovšem při tom jsem si současně dohledávala různá fakta na internetu a dozvídala se tak i spoustu doplňujících informací. Za všechnu tu odvahu, nasazení, pomoc i ostatní skutky si Nancy Wake rozhodně zaslouží plný počet hvězd, ovšem za toto literární zpracování jich musím autorce pár strhnout.

Elapheg
16.05.2022 5 z 5

Tak tohle je knižní klenot. Smekám před autorkou, jak umně popsala život jedné z největších osobností makistického odboje ve Francii, Nancy Wakeové Fioccové, která má kódová jména: Helena, Madam André, Lucciene Carlierová a přezdívku Bílá myš. Kniha je to opravdu vyjímečná a navíc podle skutečných událostí, spojených s fikcí. Nancy Wakeová se provdá za svou lásku Henriho Fioccu. Když vypukne válka, Nancy se rozhodne přidat na stranu odboje ve Francii. Její činy nezůstanou nepovšimnuty. Když je jasné, že Němci a francouzští kolaboranti začínají Nancy mít v hledáčku, musí Nancy utéct. Válka Henriho a Nancy rozdělí. Nancy se nakonec stane agentkou SOE v Británii a je znovu poslána do Francie, aby přpravila makistický odpor na spojeneckou invazi do Francie. Setkají se Henri a Nancy ještě někdy? Podaří se Nancy splnit tak obtížný úkol? S přibývajícími stránkami rostl můj obdiv vůči této ženě, její lásce k Henrimu, Francii, kde žila a k jejímu boji za svobodu, kterému obětovala vše, co mohla. Četl jsem skvělé knihy o agentech: Alicina síť a Lovkyně od Kate Quinn, Vážku od Leily Meachamové, Slavíka od Kristin Hannahové, ale tato kniha: Krycí jméno Helena se jim směle vyrovná, né-li je ještě předčí. Krycí jméno Helena mě naprosto uchvátila a jen tak na ni nezapomenu. Tady není nad čím plesat. Jenoznačně pět hvězd a doporučení. Autorku dávám do oblíbených a doufám, že od ní u nás vyjdou i jiné knihy. Vzdávám hold autorce za práci, kterou jí napsat tento klenot stála. Jsem nadšen. :-)

ArwenAragorn
01.05.2022 5 z 5

90%
...Místo seskoku jsme už minuli a liberator se hřmotně a lenivě obrací k návratu, ale já si systematicky líčím rty.
"Co to proboha děláte?", křičí dispečer.
"Odívám se v zbroj."

Skvělé, skvělé, skvělé! Strhující román o slavné protinacistické odbojářce a špionce Nancy Wakeové.
Autorka v poznámce ke čtenářům píše, že příběh je fikce. Ale je vidět, že se snažila být co nejvíce věrná skutečnosti. Velké množství osob, které v knize vystupují existovaly, existuje i její věrný teriér Picon, většina událostí se skutečně stala, i když jsou třeba trochu poupraveny např. v čase, pravda je, že Nancy uměla pít alkohol tak, že nebyla opilá, používala hodně sprosté výrazy, rudá rtěnka je také pravdivá a mnoho dalšího.
Knížka je neuvěřitelně čtivá, napsaná svérazně a vtipně, postavy jsou nádherně vykresleny, je napínavá a taky hodně emotivní. U romantické linky s Henrim, mimochodem velice krásně popsané, jsem v závěru brečela, a myslím, že nebudu jediná. A samozřejmě jsem velmi obdivovala odvážnou, silnou, milující i drsnou Nancy.
Toto je prostě kniha, kterou si MUSÍTE přečíst.

bookcase
11.04.2022 5 z 5

Výborné, čtivé, i když přiznám se, že mi trvalo se začíst, ale pak to byl fičák. Nancy, Helene, Lucienne, Andrée, Bílá myš - excelentní hrdinka s životem, který byste na vlastní kůži zažít nechtěli.

Katka2382
24.03.2022 3 z 5

Zajímavý životní příběh.Jen tedy to zpracování mi moc nesedlo,na mě už to bylo moc směrem k červené knihovně a to zrovna nemusím.