Krvavý pahorek

Krvavý pahorek https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247839/bmid_krvavy-pahorek-247839.jpg 5 3 2

V nesmírně obtížném terénu ostrova Guadalcanal se z klenby džungle tyčil 700 metrů dlouhý pahorek. Za ním se rozkládalo životně důležité polní letiště Henderson Field. Pokud by padlo do rukou Japonců, znamenalo by to téměř jistou smrt nebo zajetí všech 12 500 amerických námořních pěšáků na ostrově. Ale mariňáci rozmístění na pahorku nebyli obyčejní vojáci. Byli to houževnatí a zarputile bojující příslušníci elitní jednotky Edson’s Raiders patřící do rovněž elitní americké námořní pěchoty. Vybrali je pro jejich odolnost a podstoupili tvrdý výcvikový program, jehož cílem bylo vyřadit ty méně fyzicky zdatné. V americké námořní pěchotě to byli nejlepší muži z nejlepších. Asi 840 amerických mariňáků pod velením podplukovníka Merritta Austina Edsona, zvaného „Zrzavý Mike“, bojovalo po dvě pekelné noci v září 1942 v jedné z nejdůležitějších bitev druhé světové války v Tichomoří. Zoufale hájili svoje pozice na místě, které bylo brzy poté známo jako „Krvavý pahorek“. Raiders věděli, že porážka nebo ústup nejsou pro ně reálnou možností, a odráželi jednu vlnu útočících Japonců za druhou. Obránci polního letiště navzdory všem nesnázím nakonec zvítězili. Po této proslavené bitvě prošli Raiders na Šalamounových ostrovech mnoha dalšími dramatickými boji. Krvavý pahorek je příběh 1. praporu Marine Raider, který proti početní převaze nepřítele prokázal odvahu a chrabrost. Vypráví ho Marlin Groft, muž, který byl příslušníkem této obdivuhodné bojové jednotky.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Omnibooks
Originální název:

Bloody Ridge and Beyond , 2014


více info...

tartan
tartan
03.03.2023 5 z 5

Jednotky Raider boli elitou v rámci elity, americkej námornej pechoty. Sformované boli vo februári 1942, ale k 1. februáru 1944 boli najmä pre inštitucionálny odpor zrušené (v roku 2006 však opäť v rámci USMC vznikla špeciálna jednotka Marine Raider Regiment, ktorá sa na svojich predchodcov odvoláva nielen názvom). Medzitým sa však stihli zapísať do histórie zvlášť počas mimoriadne tvrdých bojov o ostrov Guadalcanal, ktoré predstavujú jeden z prelomových momentov druhej svetovej vojny v Pacifiku.

Legendárnej bitky o Krvavý pahorok, ktorý tak nebol nazvaný pre nič za nič, sa ako Raider zúčastnil aj Marlin Groft (zomrel v 2018 vo veku 94 rokov). Na jeho knihe spomienok spolupracoval vojenský historik Larry Alexander, ktorý pritom využil aj rôzne ďalšie historické zdroje. Kniha tak okrem až závratne dynamicky podanej akcie z prvej ruky ponúka tiež historicky plnohodnotné svedectvo. A je to naozaj skvelé čítanie o nie veľmi skvelých veciach, ktoré však ľudstvo sprevádzajú od nepamäti a ako sa s nečakanou naliehavosťou v Európe práve deje, ešte dlho bohužiaľ aj budú.

jan6775
jan6775
06.09.2017 5 z 5

kniha popisuje vzpomínky amerického raidera od nástupu do vojenské služby, ke krvavým bojům v tichomoří. Při představě co museli ti kluci prožít a někteří přežít , běhá mráz po zádech. Díky Bohu že u nás máme mír.


Štítky knihy

válka v Tichomoří Guadalcanal námořní pěchota

Autorovy knížky

Marlin Groft
americká
2015  100%Krvavý pahorek

Kniha Krvavý pahorek je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x