Krvavý január

Krvavý január https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366900/bmid_krvavy-januar-jRa-366900.jpg 3 198 73

Keď dospievajúci chlapec zastrelí mladé dievča priamo na rušnej autobusovej stanici v centre Glasgowa a vzápätí spácha samovraždu, detektív Harry McCoy nepochybuje, že to nebola náhoda. Spolu s novým partnerom sa vrhá do vyšetrovania, neváha pritom využiť ani svoje dlhoročné styky s podsvetím. Stopy ho čoskoro privedú k tajnému spoločenstvu, ktoré vedie najbohatšia glasgowská rodina, Dunlopovci. McCoyov šéf nechce, aby sa v tom ďalej rýpal, ako keby boli Dunlopovci nedotknuteľní. Lenže McCoy má iný názor... Krvavý január je zložitý príbeh, ktorý na pozadí odvrátenej strany života zámožnej elity, významných i bezvýznamných figúrok hudobnej brandže a drsných gangov zo špinavých predmestí oživuje temnú podobu Glasgowa sedemdesiatych rokov minulého storočia a predstavuje nový elektrizujúci hlas v škótskej detektívnej literatúre.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Bloody January , 2017


více info...

Přidat komentář

Makaja
16.03.2024 2 z 5

Nelíbilo. Vulgární, nudné, nepřekvapivé... přesný opak toho, jak si představuji kvalitní detektivku.

ErčaV.
06.11.2022 5 z 5

Za mě dost drsná detektivka, kde je vidět že to psal chlap. Drsné vyjadřování, popisování mrtvého těla, bordel, drogy a chlast. Kniha se četla dobře. Bylo zajímavé jak to u zločinu funguje s vlivnými lidmi.


evickakyticka
16.05.2022

Nedočteno. Chtěla jsem dát knize ještě šanci, ale po delším čtení jsem to vzdala. Kromě chození do bordelu a za podivnými "vlivnými" lidmi se tam nic nedělo....jo....vlastně ta vražda-aha!?
PS: Chápu, že v takovém prostředí se postavy nebudou vyjadřovat jako učebnice češtiny, ale mně to stačilo.

JanaProchazka
20.12.2021 2 z 5

Jako detektivka me to zklamalo. Vrah byl zrejmy skoro od zacatku, navic to bylo dost zdlouhavy...

Belanna
08.10.2021 4 z 5

Drsná doba, drsný jazyk, drsné prostředí, to je Glasgow v sedmdesátých letech plný drog, prostituce, korupce a násilí. Přestože byl příběh předvídatelný, tentokrát to nevadilo. Mohla jsem si více všímat toho jak autor vykreslil právě onu dobu, město jako celek a navíc vztahy, které tu vládly. Vůbec jsem se nedivila, že byl Harry takový, jaký byl.

knihomolka525
16.05.2021 5 z 5

Nic pro citlivky,to upozorňuji předem.Autentická atmosféra kriminálního podsvětí.Svět násilí,prostituce a drog.Psáno tak,že vše vidíte i obrazně,hmatatelně ,slyšíte praskání kůže a kostí...Vše dokresluje i hantýrka kterou mezi sebou osoby hovoří.Překlad musel velmi náročný ale povedl se za jedna.O autorovi knihy nelze nic najít,tak se můžeme jen domnívat, jestli to není náhodou pseudonym někoho kdo až tak nechtěl jít s kůží na trh.

TeodoraBooks
03.03.2021 4 z 5

Zamilovala sem si tuto knihu. Tato autorova prvotina je moc fajn povedla se. Kdo začíná s detektivky tak doporučuji toto.

Hanka44
27.01.2021 4 z 5

Atmosféra je vykreslena hezky, myslím, že cílem nebylo vzbuzovat napětí, ale vtáhnout čtenáře do prostředí. Není to detektivka s geniálními dedukcemi vyšetřovatelů, ale příběh plný špíny, která má někde základ (třeba skotská zařízení pro opuštěné děti 50. let). Jen ten konec mi přišel takový nějaký zbrklý.

Zlatinka.Emilly
03.02.2020 1 z 5

Hodně slabé na to, jaká upoutávka je na obálce. Strašně mě štvalo, jak se v knize mluvilo vulgárně. Slovem pí°a byla kniha prolezlá skrz naskrz. Nejraději bych nedala žádnou hvězdičku, ale zase jsem se setkala s knihami, které si zasloužily, aby jejich dílo bylo hozeno do odpadu, takže jednu, i když nevím za co. Nic pěkného jsem tam nenašla. Příběh beze smyslu, žádné napětí, policajt, který dostával neustále nakládačku … Prostě .. Alane Parksi, už nic nepište.

smajiska
01.01.2020 3 z 5

Hlavní vyšetřovatel mi nebyl moc sympatický a ani jsem neměla potřebu se ke čtení vracet. Ale úplný propadák to není...

laepus
29.12.2019 3 z 5

Vybráno čistě z důvodu čtenářské výzvy (měsíc v názvu knihy), takže žádná velká očekávání - a asi to tak i dopadlo. Ke klasické detektivce či kriminálce přistupuji od počátku jako ke tříhvězdičkové knížce (když bude dobrá, dám čtyři; když vynikající asi jedna ze sta, dám i pět; za každou blbost půjde hvězda dolů). A u této knihy nemám důvod lézt s hodnocením nahoru ani dolů. Plusy jsou vyváženy s mínusy. Knize by úžasně seděla nějaká nákladná britská televizní dvoudílná adaptace - v tu chvíli by ten příběh dostal mnohem větší grády - častokrát totiž autor skáče z místa na místo, aniž by uvedl, kdo s kým a kde se vlastně baví, takže až po třech stránkách čtenář zjistí, kde vlastně je a které postavy právě mluví. Stejně tak samotné postavy jsou dost nepřehledně představovány, takže se čtenáři pletou (mi teda strašně) a opět až po několika větách či stránce si uvědomím, jaká postava teď vlastně jede. A když k tomu přidáme dost neuvěřitelný závěr, tak by to asi byly ty minusy. Ty plusy - čtivý jazyk, zajímavé téma. Zkrátka klasická kriminálka, která neurazí ani nenadchne.

TamčaBard
28.12.2019 1 z 5

Tohle byla asi nejhorší detektivka že všech, co jsem letos přečetla. Trvale opilý nebo sjetý policajt, slaboučká zápletka, vulgarismy v každé větě... Dočetla jsem jen proto, že knihy prostě téměř vždy dočítám, ale musela jsem se nutit.

Standa24
10.12.2019 2 z 5

Knížku jsem přečetl kvůli čtenářské výzvě, moc se mi ale nelíbila. Detektiv, který holduje alkoholu, drogám a prostitutkám mi moc sympatický nebyl.

hambra1
26.11.2019 5 z 5

Skvělá atmosféra, úplně živě jsem si představovala všechny ty ztracený existence, hippies i vysoké vrstvy anglické smetánky. Pět hvězdiček a k tomu podtržená jednička. :-)

Wladimirski
10.11.2019 3 z 5

Čtenárská výzva 2019 připsala Alanu Parksovi pár prodaných titulů navíc. Kniha se dá dobře číst, předvídatelnost původce zla neubírá napětí vývoje příběhu. Nebyl bych tak kritický k vulgarismům a alkoholismu McCoye, jako některé jiné komentáře, četl jsem horší. Průměrná detektivka.

simona g.
09.11.2019 3 z 5

Asi už jsem četla lepší knihy. Ale i horší. Nenadchne, ani neublíží. Ale od stejného autora už bych asi nic nevyhledávala.

adelinka
29.10.2019 4 z 5

tiež som si knihu vybrala do čitateľskej výzvy McCoy aj mohol byť zaujímavý sympatický detektív, ale asi by nebol naživo až tak príťažlivý, stále mal v sebe nejaký alkohol, alebo bol na drogách. Za vraždami stála známa bohatá rodina (to snáď ešte môžem prezradiť). McCoy si istým spôsobom aj s rodinou riešil svoje súkromné problémy, šéfovi sa takisto nepáčilo, že v tom vŕta.....ale kto ho zastaví?

Heli26
26.10.2019 2 z 5

Knihu jsem začala číst kvůli čtenářské výzvě a musela jsem se až nutit ji dočíst. Až příliš moc vulgarit, příběh nezajímavý, předvídatelný a občas i nelogický.

ChrisSparrow
22.10.2019 4 z 5

Líbilo... zápletka nic moc, celou dobu je jasné, kdo, jak a proč, nicméně kniha má své kouzlo v atmosféře a v postavách... klidně bych uvítala další díly :)

Lena79
20.10.2019 4 z 5

Tato kniha mě docela překvapila. Po první kapitole jsem to chtěla vzdát, ale ČV mě přesvědčila v pokračování. Vulgarity mě nijak neuráželi, ale co mi dost vadilo, byl fakt, že hlavní hrdina McCoy je věčně v lihu...Vůbec mi nepřišlo, že by někdo něco vyšetřoval..Na druhou stranu jsem si uměla dobře představit Glasgow, jeho temné uličky a veškerou špínu v nich.

Autorovy knížky

Alan Parks
britská, 1963
2018  66%Krvavý leden

Kniha Krvavý január je v

Právě čtených3x
Přečtených255x
Čtenářské výzvě185x
Doporučených7x
Knihotéce143x
Chystám se číst82x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x