Krvavý batalion

Krvavý batalion https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13073/mid_krvavy-batalion-21H-13073.jpg 5 96 12

Legie prokletých série

< 4. díl >

Válečný román sleduje osudy příslušníků německé armády na východní frontě i ve vojenské věznici. Jeho hlavními hrdiny jsou opět muži z trestanecké jednotky tankového pluku, kteří se objevili již v předcházejících autorových dílech. Tentokrát jsou vysláni v ukořistěných tancích a uniformách na výzvědnou akci k nepřátelským liniím. Totálně vyčerpaní a hladoví bloudí stepí v krutých podmínkách ruské zimy. Po návratu se zúčastní bitvy o město Lugansk. Ti vojáci, kteří přežili ruský protiútok jsou posláni zpět do Německa, kde obsadili místa dozorců ve vojenském vězení v Torgau. Zde se setkávají s vězni, kteří byli odsouzeni k trestu smrti za vraždy, krádeže, sabotáže, zbabělost i dezerci. Autor se snaží podat realistický, nepřikrášlený obraz válečných událostí i vystihnout psychiku německého vojáka, zbaveného iluzí, který již nebojuje z vlasteneckých pohnutek, ale chce jen přežít. První vydání.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Baronet
Originální název:

March battalion , 1970


více info...

Přidat komentář

workos
13.02.2022 4 z 5

Dobře se čte a příběh je poměrně zajímavý. S válečnou realitou to pokulhává, ale rozhodně neurazí.

Milinito
02.01.2021 2 z 5

Byly tam i dobré momenty, ale chvílemi to působilo jak Sedmá rota za úplňku. Jako celek, dejme tomu...


Kuffenbach
18.06.2020 5 z 5

Hassel je génius. Na poli válečných románů skoro bez konkurence. Umí být vtipný, i k uzoufání dojemný. Psát (nebo spíš vyprávět) umí jako málokdo (napadá mě snad Bukowski nebo Hemingway), i přes místy ležérní překlad, ehm.

Že nemohl být všude? No a? Jde snad o něco jiného.

effa
17.01.2020 2 z 5

S válečným románem to nemá nic společného. Realita byla někde úplně jinde. Je to takový rodokaps z východní fronty. Jako zábavné čtení ano. Ale fakta v tom budete hledat marně.

Camel-9
03.12.2019

Dobré, autora mám rád, dobře se čte.

Gastovski
25.11.2019 5 z 5

Krvavý batalion byla moje úplně první hasselovka. Knihu jsem jako věčný knihomol dostal asi v 8. třídě k narozeninám, a díky ní jsem se začal zajímat o dějiny 2. světové války. Dodnes je čtení knih na toto téma mým koníčkem.
Moc se mi líbí Hasselův tvůrčí přístup - sugestivně a bez skrupulí popsané hrůzy války, šmrncnuté leckdy až drsně černým humorem. Že jsou Hasselovy knihy z velké části fikce vůbec nevadí. Po přečtení musí každému přirůst k srdci partička z 27. trestanecké a žhářské kumpanie.

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

Franc
09.09.2015 4 z 5

Toto byla moje první kniha (a určitě ne poslední) od tohoto autora. Od samého začátku Vás pohltí a nepustí, dokud se neprobojujete ke konci. Ať se jedná o události z fronty či vojenského vězení, vždy jde o poutavé čtení, které v celé nahotě odhaluje brutalitu a nesmyslnost války.

Těžko říct, nakolik jednotlivé události odrážejí reálné skutečnosti vojenského života. Přeci jenom některým věcem bych měl problém uvěřit. Když bych měl knihy typu "Krvavá cesta od Stalingradu" či "Na mušce lovce" přirovnat k televiznímu dílu, řekl bych, že jsou to dokumenty s autentickými záběry, v případě této knihy bych řekl, že se jedná o film typu "Tucet špinavců".¨

Ale ať je tomu jak je, jedná se o zajímavý a čteníhodý titul, jež může uspokojit nejen čtenáře lačnící po knize s tématikou 2. světové války. Já jsem rozhodně rozhodnut pustit se i do dalších děl autora.

rabor
15.09.2014 4 z 5

Silná, autentická a antimilitaristická procházka válkou s partou neřádú z trestaneckého praporu. Drsné nahlédnutí dovnitř tigeru uprostřed válečného běsnění a do cely smrti ve vězení v Torgau. Těžko říct z čeho mě mrazilo víc, ale ty chloupky vzadu na krku byly zježené téměř pořád.

(Jinak souhlas, knihy S. Hassela si zaslouží lepší překlad)

kosmi
30.09.2013 5 z 5

souhlas:mounal ten překlad je takový nejednotný, zřejmě všechny díly nepřekládal stejný člověk a místy se s tím nepáral.
Ale knihy jsou natolik dobré že to snad ani překlad nedokáže pokazit a člověk snadno odpustí drobné chybky. Ale je fakt že přečtení asi 5 nebo šesti knih jsem narazil na jednu u která byla přeložena natolik jiným způsobem že mi trvalo pár stran než jsem přišel na to kdo je kdo (konkrétně ten drobeček-mrňous třeba). To je nepříjemné když si člověk zvykne na nějaký styl a jména, ale jak říkám kniha byla natolik dobrá že jsem to stejně musel přečíst :-)

mounal
22.06.2012

Všechny knihy S.H. jsou výborné, ukazují válku z pohledu druhé strany. Je škoda že je przní špatný a neodborný překlad. Vojáci používají nebo se střetávají se zbraněmi které nikdy neexistovali (viz ruský stotunový tank s kulometem 22 cm), překladatel překládá maschinenpistol jako automatická pistole, ač jde o samopal a jiné špeky. V jedné knize je Creuzfeld Drobeček, v druhé Mrňous, Beier jednou Dědek, podruhé Stařík atd. Ale jinak, klobouk dolů, velmi dobré čtení. Názorná ukázka nesmyslnosti války.

vpadysak
05.12.2011 4 z 5

Pohľad na "slávnu" nemeckú armádu počas Druhej vojny z vnútra očami nemeckého vojaka. Bez príkras, bez obalu. Kniha je aj o tom ,že svet nieje len čierny alebo biely.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) války

Autorovy další knížky

Sven Hassel (p)
dánská, 1917 - 2012
2002  85%Legie prokletých
2005  94%Generál SS
2008  84%Gestapo
2010  89%Kola hrůzy
1999  90%Krvavý batalion

Kniha Krvavý batalion je v

Právě čtených1x
Přečtených174x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených11x
Knihotéce79x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x