Krvavá Marie

Krvavá Marie https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44670/krvava-marie-44670.JPG 4 24 8

Kniha začíná v roce 1527, kdy kněžna Marie, dcera Kateřiny Aragonské a krále Jindřicha VIII, se zasnoubila s králem Francie. Život jde dobře pro princeznu, dokud se její otec nesetká s Anne Boleynovou. Ta přesvědčí krále, aby sňatek s Kateřinou anuloval. V Jindřichovi se stále stupňuje náklonnost k Anne Boleynové a to není nic dobrého pro Kateřinu, ani pro jejich dcerku Marii. V historickém románu ze 16. století autorka odhaluje proč Marie Tudorovna, jedna z nejméně oblibených britských vládkyň, mohla vyrůst v tak krutou záštiplnou královnu, a proč přesto, že je někdy popisována jako jemná, milosrdná osoba, si jí historie pamatuje jako krvavou Marii. Marie, krásná, mladá princezna, dcera krále Jindřicha VIII., žila ve velikém zámku naplněném sloužícími, zvyklá na drahé šperky, krásné šaty a štědré večírky až do doby, kdy byla náhle otcem zapuzena a musela žít bez matky, bez peněz i bez nového oblečení na studeném osamělém místě. Na začátku se jí to zdálo jako hrozný omyl a i když měl otec nadějnou a ponižující aféru s čarodějnicí, tak nepřestává doufat v lepší osud, ale když opustil její matku, vzal si ďábelskou milenku a měl s ní dítě, začala ztrácet víru. Oblečená v hadrech byla nakonec zavolána zpět do paláce, aby se stala služkou své malé nevlastní sestry.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Slovanský dům (Praha)
Originální název:

Mary, Bloody Mary , 1998


více info...

Přidat komentář

lassse
02.10.2023 3 z 5

Další z výzev, která mě zavedla do oblastí, kam bych nikdy asi nevkročil :) Jak již bylo zmíněno, jde víceméně o dětství budoucí královny Anglie a Irska a její vztahy s rodiči.

Ronnie68
02.01.2023 5 z 5

Relativně útlá kniha, která pojednává o životě Marie Tudorovny (její dětství) ... Za Anny Boleynové a Jiřího Tudora ... Kniha se mi líbila a četla se opravdu skvěle ... Marie zde není vylíčena v tak špatném světle, jak se jinak traduje její krátká doba na trůnu...


Martass8
10.02.2020 odpad!

Tu knihu jsem si chtěla přečíst hlavně proto, co se s Marií dělo pak. Dle nadpisu jsem myslela že je to tam bude ale ne. Měla se jmenovat dětství Marie Tudor

samoska
29.03.2018

Knížka se četla sama,bylo to čtení na pár dní,jen škoda,že kniha skončila v období kdy se Mariin život začal rozvíjet,knížka mohla být klidně i obsáhlejší docela rada bych si přečetla pokračování..Knížka mě bavila,zase jsem se něco zajímavého dozvěděla ale myslím,že s psaním knížky spisovatelka neměla asi moc velkou práci,byla dost oklestena ale jinak fajn,určitě budu dál vyhledávat nějaké příběhy o Marii,Alžbětě a Tudorovcich celkově,docela mě to zajímá,ty osudy v té době bych žít nechtěla.

gigi77
12.08.2017 3 z 5

Hodnotím 3-4. Kniha je napsaná čtivě avšak dost povrchně. Jsou lepší knihy s tématikou Tudorovské linie, historické naučné i románově zpracované.

Co mě na knize nejvíce mrzí, že děj končí popravou druhé královny Anny Boleynové. Přičemž život Marie se touto událostí teprve rozjíždí. Do tohoto okamžiku je to jenom dítě trýzněné svou paličatostí. Četla jsem současně a doplňovala historické informace z knihy Krvavá Marie od Carolly Erickson.

Ve výsledku zjišťuji, že historická postava Marie se nijak zvlášť neliší od ostatních princezen té doby, sama o sobě není ani tak zvláštní a zajímavá.
Co je ovšem neopomenutelné a té době zásadní, jsou intriky a jednání osobností z řad královských dvořanů, kteří ovlivnili nejen život Marie. Tyto osobnosti jsou nositeli historického děje a ony tvoří z mého pohledu děj zajímavým. Oněm se však kniha moc nevěnuje.

Lucy2211
02.11.2014 5 z 5

Brilantně napsaná kniha. Určitě bych jí doporučila všem, kteří hledají odpočinkové a nenáročné čtení. Větší zážitek z toho budou mít ale asi příznivci Tudorovské historie. Tato spisovatelka dokázala čtenáře dokonale přenést o několik století dozadu a skvěle vylíčila prostředí i charaktery postav. Jedním slovem doporučuji! :)

katushka17
31.07.2014 5 z 5

Kniha je napsaná tak, že se člověk něco dozví a zároveň se i pobaví.

Alibero
22.05.2012 5 z 5

Velmi dobře zpracovaný životopis Marie I. Tudorovny zvané "Krvavá Marie". Spisovatelka tuto knihu dokázala napsat čtivě a poutavě. Já historii miluju a už jsem přečetla hodně historických románu a životopisů, proto doporučuji tuto knihu lidem, kteří by se chtěli dozvědět něco více o královně Marii v zajímavém podání.

Štítky knihy

Anglie 16. století Tudorovci královny Marie I. Tudorovna

Autorovy knížky

Carolyn Meyer
americká, 1935
2001  78%Krvavá Marie

Kniha Krvavá Marie je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce12x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x