Krvavá cesta od Stalingradu

Krvavá cesta od Stalingradu https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62122/bmid_krvava-cesta-od-stalingradu-FPZ-62122.jpg 4 43 7

Talentovaný vypravěč Mansur Abdulin líčí prostým jazykem svůj život v zákopech v nejkrvavější válce v historii. Co činí tyto paměti absolutně jedinečnými, je to, že a Abdulin sloužil v první frontové linii celý jeden rok, zatímco podle statistiky průměrný pěšák Rudé armády přežil na bojišti v první linii pouhých čtrnáct dní, a pak byl buďto zabit, nebo raněn. Věděl celou dobu moc dobře, že jatka, kterých byl nucen stát se součástí, mu nedávají prakticky žádnou šanci na přežití. Jeho hlavním cílem bylo prodat svůj život co nejdráž, což znamenalo zabíjet druhé, pozabíjet tolik nepřátelských vojáků, kolik jen mohl. Kniha je svého druhu zpovědí prostého vojáka války, a snad právě proto zapůsobí na čtenáře mnohem přesvědčivěji než paměti sebeúspěšnějšího vojevůdce. V roce 2007 a 2008 vydala JOTA dotisky - svědčí to o úspěchu knihy.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Jota
Originální název:

Red road from Stalingrad , 1990


více info...

Přidat komentář

Johnnyman
18.02.2020 5 z 5

Poutavý příběh obyčejného vojáka Rudé armády, který prošel zásadními boji na východní frontě.

jik60
05.11.2019 5 z 5

Syrový popis válečných reálií od člověka, co měl to štěstí, že rok v těch zákopech a během putování od Stalingradu po Dněpr přežil tak dlouho ve zdraví. Nejen vraždění, ale i to, jak je důstojníci na frontě vlastním příkladem vedli k tomu nebát se nepřítele, jak se rozehnané jednotky zase dávaly dohromady, jak jeli v noci náklaďákem po "pražcích" - a řidič mu vysvětlil, že to pražce nejsou..., jak dopadaly organizační zmatky, jak jim Němci nastražili při ústupu metanol, miny, ... Drsné je jeho vyprávění, že po čase již dopředu věděl, kdo padne a stejně tak i to, že ten jistý den skončí na frontě i on. Měl opravdu štěstí - skončil jen v nemocnici.


bubka
06.07.2018

nějak zapomínáme, co Němci SSSR a Evropě provedli, tahle kniha nám to velmi syrově připomíná

Dera
26.05.2017 3 z 5

Ideologie je zde zcela nepodstatná. Rusové jsou prostě vlastenci a bojovníci. Nesli to největší břímě v druhé světové válce. Hlavně oni porazili a rozprášili německou armádu, bohužel za cenu obrovských ztrát. Autor, obyčejný voják své paměti sepsal velmi poutavě.

achilles
21.09.2016 5 z 5

Vynikající válečná kniha vyprávěná prostým vojákem a vydá za víc než popisy strategií od generálů.
Velice výpravná a poutavá. Těchto knížek by mohlo být více, ale kdo to dokáže takhle napsat, a hlavně prožít (přežít)?

Ronin Roujin
15.06.2013 3 z 5

Reálné vzpomínky ruského vojáka na život na frontě. Jde o hodně temné a deprimující čtení. To co je u Kulhánka humorná nadsázka, je zde krutá realita. Jelikož autor byl již od dětství indoktrinován myšlenkami jednoho hnutí, které se zakládá na nenávisti a závisti, tak je vyprávění hlavního celkem objektivní. Ač je hlavní hrdina komunista a v druhé části tažení i politrug, není to nějaká hnusná a slizká kreatura ale dosti vnímavý a laskavý člověk.
Zajímavé je že byl zároveň muslim a komunista. Škoda, že v knize není s motivem tohoto poměrně zásadního rozporu ve světonázoru nijak pracováno. Ač jsem z knihy měl trošku strach, nakonec to nebylo vůbec špatné čtení., zejména s ohledem k "zemi původu".

nightlybird
11.03.2011 3 z 5

Kniha mne zaujala svým originálním anglickým názvem - vrtalo mi hlavou, jak mohl klasický ruský "kanonfutr" napsat knihu v angličtině. Takže je to takhle : kniha vyšla poprvé někdy před rokem 1990 a pochopitelně v ruštině (název se mi nepodařilo zjistit). Druhého vydání se dočkala až někdy po roce 2000 a z tohoto druhého vydání byla přeložena pod názvem Red Road from Stalingrad do angličtiny a teprve tento překlad upoutal pozornost, takže se stala bestsellerem. Proč ten zájem? Ruská válečná literatura z období 2.sv. války je poznamenána jistou glorifikací a zatížena ideologicky.
Tato kniha přináší pohled ze zákopů, pohled bezprostřední, zbavený pozlátka a místy až naturalistický zobrazující krutou válečnou realitu "východní fronty". Jakákoli válka je zcela jistě záležitostí plnou brutality a lidského masa rozházeného po bitevních pláních. Knihy o ní ale vznikají s odstupem času a v teplých pracovnách, ponejvíce je píší vítězové a jakýsi osobní rozměr jim zcela chybí. Určitě i Abdulin svoje vzpomínky na válečná léta "vyretušoval" , uběhla od válečných dob přece jen spousta času... Vypoví ale o těch časech podle mne víc, než paměti generálů.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) východní fronta (2. světová válka)

Autorovy knížky

Mansur Abdulin
ruská, 1923 - 2007
2005  81%Krvavá cesta od Stalingradu

Kniha Krvavá cesta od Stalingradu je v

Přečtených59x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce36x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x