Krutý kontinent: Európa krátko po druhej svetovej vojne

Krutý kontinent: Európa krátko po druhej svetovej vojne https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231192/bmid_kruty-kontinent-231192.jpg 5 80 19

Jedinečná kniha o Európe krátko po druhej svetovej vojne zachytáva široké spektrum konfliktov, ktorými kontinent prešiel približne v rozmedzí rokov 1944 až 1949. Koniec vojny priniesol explóziu nového násilia naprieč celou Európou. Väzni zabíjali svojich väzniteľov, odbojári zabíjali a pranierovali kolaborantov. Etnické čistky, občianske vojny, znásilňovanie a zabíjanie boli bežné v dňoch, mesiacoch aj rokoch po oficiálnom skončení vojny. Kniha britského historika skúma Európu hnanú túžbou po pomste. Krutý kontinent je šokujúcim portrétom doteraz nepovšimnutej doby bezprávia a hrôz. Ako píše autor, je len akýmsi príjemným mýtom, že akonáhle skončila druhá svetová vojna, všetko sa vrátilo do normálu. Všetko, čo existovalo pred vojnou, bolo zničené, a to nehovoríme iba o dopravnej infraštruktúre, budovách či fabrikách, ale o celom predvojnovom živote. Povojnové roky sa niesli v znamení presídľovania, posúvania hraníc, ale trebárs aj zbavovania sa nepohodlných detí, ktoré v mnohých krajinách zostali po nemeckých vojakoch. Kniha Krutý kontinent je prvá veľká syntéza o danom období, ktorá ukazuje, že podobné dianie a chaos existovali takmer všade v Európe.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Premedia
Originální název:

Savage Continent: Europe in the Aftermath of World War II


více info...

Tomas@S
Tomas@S
01.01.2024 5 z 5

Velmi čtivá kniha a opravdu silný text. Část faktů jsem už znal nicméně zde je spousta pro mne nových informací. Zejména části o Řecku a bývalé Jugoslávii jsou opravdu šílené. Dost to osvětluje příčiny pozdějšího konfliktu v devadesátých letech.

Hobo
Hobo
24.11.2023 5 z 5

Nejobjektivnější kniha o následcích 2. sv. války, jakou jsem četl. A přitom neobyčejně čtivá.


martinah9
martinah9
03.11.2023 5 z 5

tato kniha vycnieva v ramci svojich kolegov, clovek sa dozvie vela faktov o ktorych sa prilis verejne nepise, a uz toboz neprebera na skolach, autor sa neboji kritiky aj do vlastnych radov v pohlade na druhu svetovu vojnu a venuje sa aj politicky a spolocensky citlivym temam

PaveI
PaveI
20.04.2021 4 z 5

Některé pasáže jsou na hraně anekdotických zkazek (kruhová popravčí četa balkánských partyzánů, Židy vedené internační tábory pro bývalé skutečné i domnělé kolaboranty) s lehce pochybnými zdroji, ale jinak jde o plastické vyobrazení hospodářsky i morálně zničených zemí na východ od Rýna.

Marcela23
Marcela23
04.04.2020 5 z 5

Válka neskončila kapitulací Německa. Evropou se dál valí vlna ideologických, nacionalistických a etnických bojů. Národy se snaží vyrovnat s kolaborací zničenou sebeúctou (příběhy dětí Německých vojáků, stříhání hlav žen...). Evropou proudí miliony nuceně nasazených různých národností, osvobozeneckých armád, nuceně vysídlených a hrstka přeživších Židů, která se vesměs dočká mrazivého přijetí. O Evropě poprvé v historii rozhodují světové velmoci a rodí se studená válka. Dopad na země sféry vlivu Sovětského svazu je žalostný. Je to silé, čtivé, fascinující a měla by to být povinná četba.

Jack93
Jack93
16.03.2020 5 z 5

Mrazivě fascinující kniha o málo známých událostech odehrávajících se v poválečné Evropě. Zdivočelý kontinent, pojednávající o naprostém chaosu, etnickém napětí a úpadku morálky, se ve všech ohledech vymyká všem ostatním knihám zabývajícími se situací v Evropě na přelomu druhé světové války a počátku studené války. Při mnoha pasážích jsem se zdráhal věřit tomu, co právě čtu. Hlava mi zkrátka odmítala akceptovat zvěrstva, která na sobě lidé (s)páchali. Tohle by měla být povinná četba!

akamasu
akamasu
03.01.2020 4 z 5

Vynikající kniha.

Yorika
Yorika
12.09.2019 5 z 5

Pro ty kdo už zapomněli.Pro ty kdo zapomínají.Pro ty kdo nepamatují.
Povinná četba pro nás všechny.Bez vyjímky.

MichalTršo
MichalTršo
12.02.2019 5 z 5

Nejlepší kniha co jsem za poslední léta četl. Doporučuji všem kdo si chtějí udělat realistický obraz o zvěrstvech druhé světové války a ztrátě lidskosti nejen armádních složek. Zařadil bych tuhle knihu jako povinnou četbu do škol.

jezo31
jezo31
23.01.2019 5 z 5

Myslím si, že autor v knihe vystihol dobovú atmosféru a situáciu pomerne vierohodne, navyše za použitia rozsiahlych archívnych materiálov a iných relevantných prameňov.

bulat
bulat
30.01.2018 5 z 5

"Poválečná léta jsou jedním z nejvýznamnějších období novodobé historie. Každý, kdo chce skutečně porozumět Evropě v její dnešní podobě, musí nejprve pochopit události, k nimž na kontinentu došlo během tohoto důležitého období.... Nenávist nevyvoláváme tím, že si připomínáme hříchy minulosti, nýbrž tím jak si je připomínáme. Ti, kdo chtějí využít nenávist a nevraživost ke svým vlastním cílům, ukazují jednostranný pohled na historii. Vytrhávají události z kontextu, vinu vidí jen na jedné straně. Pokud chceme koloběh násilí a nenávisti zastavit, musíme si počínat opačně- ukázat, jak zločiny minulosti zapadají do dějinných souvislosti, jak vina nikdy neulpívá pouze na jedné straně, nýbrž na celé řadě aktérů. Musíme se vždy snažit zjistit pravdu a pak tuto pravdu nechat odpočívat v pokoji... "

Osobne si myslím, že autor sa vo svojej knihe onej pravde priblížil hodne blízko. Až sa z toho dakedy môže zdvíhať žalúdok. A práve preto je to jedna z kníh, ktorú by ľudia mali čítať- hoc aj za trest. Inak budeme odsúdení onu odpudivú históriu v budúcnosti opakovať.

Balenka
Balenka
17.01.2018 4 z 5

Nezvyknem čítať faktografické knihy, ale obdobie II. svetovej vojny je pre mňa veľmi zaujímavou tématikou, kniha mala dobré recenzie a preto som po nej siahla. Autor sa v nej venuje udalostiam po II. svetovej vojne. Je až neskutočné, aké podmienky vtedy vo svete panovali a je fakt, že samotnou vojnou sa pre niektorých ľudí utrpenie neskončilo a pokračovalo naďalej. Odporúčam prečítať tým, ktorých problematika II. svetovej vojny zaujíma a chcú sa dozvedieť niečo nové. Záver knihy (konflikty odohrávajúce sa v jednotlivých krajinách) ma už veľmi nebavil.

hanak_v_exilu
hanak_v_exilu
06.04.2017 5 z 5

Je to neradostné čtení. Popisuje úplně jinou realitu, než jakou si ji pamatujeme z televizních dokumentů a dobových fotografií. Zatímco v Evropě pochodovali na přehlídkách šťastní a usměvaví spojenečtí vojáci, ty německé čekal strastiplný přesun daleko do vnitrozemí Sovětského svazu a roky zajetí. V době kdy Alfred Eisenstaedt vyfotil svou proslavenou fotku námořníka líbající na oslavu vítězství ženu v bílých šatech, v Polsku a na Ukrajině umírali lidé v etnických čistkách a v Německu hlady a vyčerpáním. Autor má pravdu když tvrdí, že většina zde vypsaných událostí je přímý důsledek druhé světové války a následného zhroucení vlády a morálky. To je ovšem nečiní o nic méně hrůznými.

Toffee
Toffee
30.12.2016 5 z 5

Vynikající kniha!

Jackjelly
Jackjelly
14.02.2016 5 z 5

V mírné parafrázi cituji :"Jaký má smysl zvítězit nad barbary, když je nyní napodobujeme a jsme už jako oni".
Výborná kniha mapující období, o kterém nikdo v Evropě nechce moc slyšet a každý národ si vzpomínku na něj přikrášluje k obrazu svému. Nicméně je to kniha více než alarmující obzvláště v dnešní době, jelikož dává nahlédnout do zběsilosti v srdcích a duších nás, Evropanů, kteří se tak rádi považujeme za tu nejvyspělejší civilizaci. Bohužel díky uprchlické krizi se začínají probouzet temné stránky evropské historie opět k životu.
Barbaři nejsou jen na jih nebo východ od nás, jsou naší součástí a měli bychom udělat vše pro to, abychom je v sobě znovu neprobudili.
Každopádně doporučuji k přečtení, v kombinaci s Gulagem od Anne Applebaum, Krvavými zeměmi Timothy Snydera a Poválečnou Evropou Tony Judta dává více než znepokojivý obraz naší možné a znovu krvavé budoucnosti.

McBerny
McBerny
14.11.2015 4 z 5

Velmi vyváženě napsaná kniha, která není jen suchým výčtem statistických údajů.Ačkoliv jsem se vždy považoval za poměrně slušného znalce této doby a problematiky, objevil jsem v ní mnoho nového, co mě navíc donutilo nad tímto smutným obdobím znovu popřemýšlet. Vřele doporučuji.

KLADIK
KLADIK
10.11.2015 5 z 5

Malé přiznání. Knihy vůbec nekupuji jen si je půjčuji kde se jen dá. A to je kniha po spoustě let kterou jsem si zakoupil .Doposud kniha s tímto tématem chyběla na trhu. Vždy mě zajímala poválečná situace v Evropě a v tomto díle jsem se dozvěděl vše podstatné. Se závěrem knihy a s autorovými názory plně souhlasím. Stojí za přečtení určitě i přes to že se jedná o knihu faktů je to dílo velice čtivé. Dávám plný počet.

achilles
achilles
03.09.2015 5 z 5

Třešnička na dortu pro fanoušky 2WW. Ačkoliv jsem přečetl mnoho knih o této válce, tak jsem v této knize našel tolik událostí, jako v žádné. Autor opravdu nezaujatě popisuje veškerá fakta, většinou tragická a pro někoho neuvěřitelná. Mě osobně překvapily poválečné vyhlazovací tábory v Polsku, např. Zgoda, kdy vězeň G.Wollny, mimochodem vězněný v Osvětimy i ve Zgodě řekl toto: " RAději bych byl deset let v německém koncentráku, než jediný den v polském." V britské zprávě se píše: "Koncentrační tábory nebyly zrušeny, nýbrž je převzali noví majitelé."
Pro našince je zajímavá kapitola o vyhnání Němců z Československa. Je to smutné čtení, občas drastické, autor však vše vysvětluje zcela smysluplně. Nelze to hodnotit či odsuzovat dnešním pohledem. Já říkám, neodsuzujme, ale nezapomeňme.

dwi
dwi
15.07.2015 4 z 5

Mimořádně zajímavá studie poodkrývá stinnou tvář čerstvě nabyté svobody. Nacistické Německo během několika let rozvrátilo celou Evropu, zdecimovalo miliony lidských životů a v přeživších dlouho zanechalo hořkou pachuť a nechuť vzhlížet k budoucnosti. Statisíce lidí bez domova se bezcílně potulovalo zdevastovanou Evropou, zločin a kriminalita obludně vylítly a obzvláště za Rudou armádou pak zůstal nespočet znásilněných, zohavených a umučených žen. Jediným cílem poválečného života tak bylo - opět - přežít... Keith Lowe boří mýty o rozjásaných davech, tancích a oslavách a ukazuje, jakou nehostinnou a krkolomnou cestu musela Evropa urazit, aby došla tam, kde je dnes...