Krutý experiment

Krutý experiment https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87976/bmid_kruty-experiment-ic1-87976.jpg 3 11 1

Vysokoškolský profesor fyziky se náhodou sejde u moře s ženou svého kolegy a postupně mezi nimi vzniká zvláštní náklonnost, která vyústí v pozvání na třídenní cestu jachtou. Ráno se však probouzejí nikoliv na moři, ale ve vzduchu, obklopeni bílou, suchou mlhou, motor funguje, ale loď se nehýbá a rádiové spojení je přerušené. Jejich vztah se tváří v tvář neznámu upevňuje, když se však probudí druhý den, jen matně si vybavují, kdo je ten druhý – záhadnou změnou gravitace se mění i plynutí času, takže oba hrdinové mládnou v přímé úměře k paměti i momentálnímu věku. Trojí prožitek lásky k témuž partnerovi od milostného vztahu dvou zralých lidí až po romantické tápání první lásky dávají zkušenému vypravěči možnost zajímavých zápletek a trvalého napětí mezi realitou a fantastikou.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Žestokijat eksperiment , 1985


více info...

Přidat komentář

Franc
10.01.2017 1 z 5

Tak nevím, nevím, ale tahle volba určitě nebyla trefou do černého. Byl to boj, ale knihu jsem zvládl až do poslední stránky. Nemít ve zvyku dočítat knihy až do konce, po dlouhé době by se ve mě probudila potřeba knihu po úvodních stranách odložit.

Nevím, jaký byl autorův záměr s touto knihou, ale já nabyl dojmu, že čtu červenou knihovnu. Alespoň předpokládám, že tento příběh veškeré atributy červené knihovny bezezbytku naplňuje, protože mi dosud žádný před očima neprošel. Nicméně máme tu muže a světe div se, máme tu i ženu. Krouží kolem sebe a středem jejich kružnice stane loď. Žel na lodi se toho moc dělat nedá. Věrni této myšlence toho hlavní hrdinové moc nedělají a jenom řeší zda ano, či zda ne. A zde vstupuje onen údajný prvek sci-fi, který byl důvodem, proč také došlo na tuto knihu v mém případě. Ale nevím, nevím, jestli tohoto prostředku autor nevyužil pouze proto, aby se opět mohlo řešit zda ano či ne, pouze za jiných podmínek a jiných myšlenkových pochodů.

Abych autorovi úplně nekřivdil, jisté vysvětlení pro to kde a proč se hrdinové nacházejí, proč se děje to co je uvedeno v anotaci sice nabízí, ale mám pocit, že o to v této knize ani nešlo.

Takže mé výsledné hodnocení vychází pouze s pocitu, že jako milovník sci-fi jsem byl podveden. Soudím v tomto případě o sci-fi vůbec nejde. Prvek sci-fi byl pouze využit. Věřím, že kniha někoho může zaujmout a oslovit, ale já tou osobou ve vší úctě k autorovi určitě nejsem.

Autorovy další knížky

Ljuben Dilov
bulharská, 1927 - 2008
1989  72%Let Ikaru
1980  70%Ještě jednou o delfínech
1985  69%Promarněná šance
1988  56%Krutý experiment
1981  75%Karneval bude zítra

Kniha Krutý experiment je v

Přečtených15x
Knihotéce23x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x