Krutá plavba

Krutá plavba https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235811/bmid_kruta-plavba-235811.JPG 4 6 3

Líčení plavby na patnáctimetrové plachetnici ze Singapuru do Austrálie se vyznačuje nejen dramatičností, ale současně ukazuje i náročnost podobných podniků. Autor, který se plavil se svou ženou, popisuje potíže s obstaráváním výstroje, vypráví o dnech plavby po klidném i rozbouřeném moři, o ztroskotání a nuceném pobytu na nehostinném ostrově, který skončil málem tragicky.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Literatura faktu
Vydáno: , Panorama
Originální název:

Croisiére Cruelle , 1968


více info...

Přidat komentář

lynxir
07.06.2023 1 z 5

Jen totální matla s velkým sebevědomím se do něčeho podobného pustí stylem: nic neumím, přesto se do všeho hrnu hlava nehlava. Bohužel ani to psaní mu nejde.

Janadvorackova
12.01.2023 3 z 5

Plavba působila krutě zejména kvůli neustálým problémům, které ji doprovázely.
Dvojice (ne)ztroskotá na širém moři a nečeká na záchranu. Většinou se nacházejí v blízkosti (ne)obydlených ostrovů a míst. Kulturní odlišnosti a spousta blbých náhod však jako by se na dvojici hrdinů domluvily :). A protože, jak ostatně i anotace říká, to dopadlo dobře, můžu se zážitkům manželů klidně smát. Určitě mají o čem vyprávět a to se počítá.


Jaruš7
12.07.2019 5 z 5

Jak trefné, když vám cestovka půjčí na dovolenou u moře , kde si chcete zavzpomínat na ty uskutečněné zážitky a rozlet snů o ještě neuskutečněných, o dálkách a nekonečném obzoru, o sluneční koupeli v mořské hladině, o pocitu, že touha se ponořit do vln je přirozenost, která pramení z vývoje života, knihu Krutá plavba.
V podstatě to byl můj (Áčkový) výběr pro manžela, četba, pro poučení z krize.
Touha splnit si životní sen obeplout zeměkouli a o možnostech svobody, která se pro aktéry zvrtne na problémech - s bouřkovým počasím, poškození lodi, špatné navigace, korálové bariéry, ostrovní přežívání s osudovým vývojem nedozírných následků, je pak jen touhou po souši, po vodě pramenité, po zeleném kobercu lesů a vrcholcích hor.
Oddat se v Jihočínském moři na pospas osudu a skončit v Indickém oceánu, je od autora skutečného zážitku varováním, jak se dostat na dno nejen obrazně.
Dovča na riviéře v sardinkové hustotě byla asi zde poslední, a tak zpestření adrenalinem byly ty sem tam hodně tmavé, nezvykle náhlé, osamocené vlny, kterým se na skůtru bylo záhodno vyhnout, než do nich najet. Žraločí porce masa byla malá a chutná, takže zde byli doma.
Krutá plavba dost možná zafungovala a mě to těší.

Autorovy knížky

Henri Bourdens
francouzská
1980  70%Krutá plavba

Kniha Krutá plavba je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce10x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x