Krumlov, město pod věží

Krumlov, město pod věží https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406372/bmid_krumlov-mesto-pod-vezi-ooi-406372.jpg 5 4 1

Třetí publikace z ediční řady Seidelova Šumava navazuje na dva úspěšné tituly: Lipno – krajina pod hladinou (2016) a Šumava – krajina pod sněhem. (2017). Na fotografiích z Fotoateliéru Seidel, ale i jiných autorů, je zachycena dávná podoba Českého Krumlova, jeho pitoreskních uliček i obyvatel v závěru 19. a v první polovině 20. století. Je to doba, kdy byl Krumlov „hlavním městem šumavské fotografie“. Jeho podobu zachytili fotografičtí mistři Seidel, Wolf, Micko a jiní jako místo, kde se potkávali Češi s Němci, rakousko-uherské mocnářství s první republikou, nacismus s komunismem - starý řád s novým… Texty se propojují se snímky do vyprávění o městě, jehož podobu sice zná celý svět, ale jehož příběh z doby před pouhými sty lety téměř zmizel z paměti.... celý text

ondrula
ondrula
04.04.2019 5 z 5

Původně jsem od knihy nic nečekal a přistupoval jsem k ní jako k další publikaci plné historických fotografií, opatřených lapidárním popiskem. Jak jsem se knihou prokousával, začaly se ve mě vrstvit silné emoce nebývale protikladného obsahu.

Plusy: Přesně taková kniha chyběla mezi publikacemi o historii Krumlova. Vlastně nevím, čím to je, ale moderní dějiny Krumlova (řekněme mezi lety 1848 a 1946) tvořily dlouhodobě mezi krumlovskými monografiemi bílé místo a jelikož jsem tímto obdobím dost postižen, nesl jsem to nelibě. Toto období jsem nenašel zpracované ani v mamutí antologii "Český Krumlov - od rezidenčního města k památce světového kulturního dědictví", a tak jsem nyní "Krumlov, město pod věží" hltal obzvlášť dychtivě. Nelze ovšem nevidět, že tento průlom se podařil jen díky neúnavné badatelské činnosti Jana Mareše a jeho Kohoutího kříže, který já osobně mám důvod považovat za nejvýznamnější projekt na poli historiografie od počátku 21. století. Mezi plusy bych ještě vyzdvihl nebývalou čtivost textu, cit pro výběr fotografií a velmi vhodně zvolená intermezza - medailonky významných osobností.

Mínusy: Poměrně otřesným způsobem selhala redakce. V knize takového formátu je opravdu hrozivým zjištěným, že skoro na každé stránce jsou překlepy, občas chybné skloňování - zjevné chyby z nepozornosti a nedostatečné kontroly textu. Poněkud závažnější jsou obsahové chyby, kterých sice není moc, ale takto krásná kniha by snad mohla být i z hlediska faktů korektní. Zcela konsternován jsem byl, když jsem nabyl podezření, že jistá část knihy byla dost zřejmě opsána z jednoho mého díla (které jsem sepsal kdysi dávno jako student a nechal volně přístupné v knihovně), aniž by mé autorství kdokoliv v knize zmínil či citoval.

Přes drobné chyby (a také navzdory malé osobní křivdě) musím dílo velmi doporučit. Navýsost zajímavý obsah knihy je doplněn snad ještě zajímavějšími fotografiemi. Nadevšechno však obdivuji schopnost autorů složit text do poutavé a srozumitelné kompilace, což musel být určitě nelehký úkol, zvlášť když vezmeme v úvahu poměrně dlouhý časový úsek, kterému se autoři v knize věnují a také zeměpisnou různorodost a variabilitu součástí města.

Autoři knihy

Zdena Mrázková
česká, 1972

Kniha Krumlov, město pod věží je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x