Kruhy osudu

Kruhy osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113034/kruhy-osudu-113034.jpg 5 2 1

Autobiografie legendární československé a později americké diskařky, vítězky Olympijských her 1956 a účastnice celkem pěti olympiád, nabízí nejen příběh velké sportovkyně, ale i neobyčejný příběh její lásky a posléze sňatku s americkým kladivářem Haroldem Connollym. Vyvstává tu pohnutý osud silné ženy z rodiny perzekvované komunistickým režimem, která se vypracovala ve špičkovou sportovkyni. Kniha není jen úchvatnou kronikou úspěchů a protivenství, ale také podnětem k zamyšlení nad sportem a základními lidskými hodnotami.... celý text

Přidat komentář

1amu
27.07.2020 4 z 5

U nás opomíjená žena, jejíž život silně ovlivnili Dana a Emil Zátopkovi. Před 64 odlétala do daleké Austrálie jako nepolíbený diskařský nováček a vracela se do Prahy jako jediná nositelka zlaté medaile z Československa .
Normální člověk by řekl sláva, sláva, sláva. Alespoň "jedna placka" !
Ale ono tomu tak nebylo. Vše začala řešit vedoucí síla společnosti, která měla v náplni práce (mimo jiné) i řešit problémy.
A problém byl - óóóbrovský. Olinka se tam zamilovala . To by ještě šlo, ale ona se zamilovala do Američana ! A ještě k tomu též držitele zlata za hod kladivem !
Što dělať ??? Dlouho se řešilo jak se k tomu KSČ postaví. Dlouho špatně, až opět pomohli Dana a Emil Z. Kandidát na ženicha dostal po ročním čekání vízum a v říjnu r.1957 se konala na Staroměstské radnici v Praze senzační svatba.
O dalších problémech (zbytečných) si počtete v knize.
Nutno dodat, že Olga (*1932) byla původně basketbalistkou ve Spartě Praha, držitelkou stříbrné medaile na ME v r.1954 a studentkou mediciny na UK v Praze.
Strana řešila i problém, zda může dále reprezentovat ČSR. Skončilo to dle očekávání, na OH v Římě r.1960 již nastoupila za USA.
Z manželství s Haroldem C. má 4 děti, všechny aktivní sportovce. Manželství vydrželo 17 let. Harold se zamiloval opět do sportovkyně, běžkyně na střední tratě. A došlo k rozvodu.
Olga byla vždy jednou z prvních, která v USA vítala naše přijíždějící sportovce. Zejména hokejisty, kteří tam dojížděli nejpravidelněji.
Inu nebýt "výletu" do Austrálie v r.1956, zůstala by možná Olinka doma a možná by emigrovala již v r.1968, či v pozdějších létech. Pokud by tomu tak nebylo, stala by se možná lékařkou . V USA, vlivem sportovní angažovanosti se jí to nepodařilo.
Ale to je všechno kdyby. Faktem je, že jde o nezapomenutelnou osobnost čs.sportu.

Autorovy knížky

2007  90%Kruhy osudu

Kniha Kruhy osudu je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst3x