Kruh - Magičtí učni

Kruh - Magičtí učni https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484880/bmid_kruh-magicti-ucni-2eG-484880.jpg 3 2 1

Fantasy příběh o chlapci Gerhemovi, jenž se stane členem Kruhu a dospěje v mága, válčícího v bitvách s lidmi, nemrtvými i dalšími bájnými tvory…

Přidat komentář

Misty-K
04.07.2023 2 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Styl psaní není extra vyšperkovaný. Často se opakují obraty i informace, některé popisy mají tak chudou slovní zásobu, že jsem netušila, co si pod nimi představit, a kvůli vševědoucímu vypravěči a jeho častému vysvětlování většina knihy postrádá napětí. Zní to, jako by si autor nevěřil dostatečně. Některé akční scény též působí "neplnohodnotně", spíš jako rychlá shrnutí. Občasné zajímavé metafory nicméně svědčí o Víškově kompetenci - například ta o obavách potopených ke dnu v moři důvěry. A hodně dobré mi připadaly některé hlubší dialogy mezi postavami - neprezentují vyloženě nové a neotřelé pohledy na svět, ale fungují v kontextu povah aktérů a motivačně působí i na čtenáře.

Postav bylo v knize hodně a ne každá měla dostatek prostoru, aby se projevila. Neorientuje se v nich tedy jednoduše. Na druhou stranu pár charakterů vyloženě září. Skvělý byl například mistr Tomer nebo Alfro. Též sám Gerhem, ač na první pohled obyčejný, skrývá více, než se zdá. A Aiu byl doslova úžasný.

Postavy neodmyslitelně patří ke světu, k němuž mám také směs chvály a výhrad. Oceňuji všechny drobné detaily, na nichž si autor dal opravdu záležet - například magický systém, fakt, že dračímu jazyku rozumí jen ti, kterým draci sami věří, pověsti a historické události zmíněné v ději, vzhled a chování originálních bytostí. Na druhou stranu si neumím představit, jak všechny tyto dílky zapadají do skládačky celého fungujícího světa. Ten pocit ještě umocňuje používání pojmů z reálného světa (turecký sed, labradorský retrívr). Worldbuilding je občas nekonsistentní či nejasný, čtenář nemá konkrétní představu o účelu jeho jednotlivých aspektů kromě toho, že se autorovi zdály cool či se zrovna hodily do zápletky.

A zápletka samotná... je vlastně dost dobře zvládnutá. Víšek se rozhodl ambiciózně a jeho debut je rovnou epická fantasy. Vzhledem k tomu, že jsou Magičtí učni první částí série, ještě nemohu s určitostí říct, že v budování složitého příběhu uspěl, avšak jak se zdá, ví, kam směřuje. A pokud tam dojde, nevadí občasné zakopnutí na cestě.

Autorovy knížky

Petr Víšek
česká, 1996
2021  60%Kruh - Magičtí učni

Kniha Kruh - Magičtí učni je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x