Kruh

Kruh https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264964/bmid_kruh-loI-264964.jpg 4 2156 446

Martin Servaz série

< 2. díl >

Druhý díl detektivní trilogie s komisařem Martinem Servazem, jež se stala bestsellerovou senzací ve Francii! Uvnitř domu je nalezena mrtvá žena. Spoutaná a utopená ve vaně. U bazénu v zahradě sedí její žák a milenec, který je pod vlivem sedativ. Je to vrah? Na nic si nepamatuje… Marsac je zdánlivě klidné městečko v Pyrenejích, známé díky elitní univerzitě. Dokud ovšem není zavražděna jedna z přednášejících a dokud není o pár dní později nalezeno tělo místního chovatele psů, které roztrhali na kusy jeho vlastní zvířata… Kdo a proč rozpoutal v tomto univerzitním městečku šílenství smrti? Mohly by být vraždy dílem uprchlého sériového vraha? Stačí jeden tajemný email a telefonát a komisař Martin Servaz je vtažen do vyšetřování. Hlavním podezřelým se stane syn jeho bývalé lásky z místní univerzity. Když Servaze požádá, aby se případu ujal, nemůže odmítnout… Aby vrchní komisař Servaz případ vyřešil, musí se ponořit do své vlastní minulosti a znovu otevřít své staré rány. Bude to jeho nejnebezpečnější a nejosobnější vyšetřování dosud!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Le Cercle , 2012


více info...

ninano
ninano
15.03.2024 4 z 5

Další kniha od tohoto francouzského spisovatele. Přišla mi podobná jako ostatní, možná tato byla trochu víc rozvláčnější. Do plného počtu hvězd mi tu ale stále něco chybí.

katallinka
katallinka
14.03.2024 5 z 5

Po prvním dílu jsem měla celkem obavy, ale zbytečně. Druhý díl byl naprosto skvělý. Zápletka s autobusem mě donutila hodně přemýšlet, jak se člověk v krizových situacích může zachovat. Stále mi trochu vadí, jak autor odbíhá od hlavní linie vyšetřování, ale tady to vše pěkně dávalo smysl. 4,5*


strippedd
strippedd
08.03.2024

Nečekala bych to, ale líbilo se mi to o chloupek víc jako první díl Mráz. Skvělé téma, hodně postav, ale dokázala jsem se orientovat a zápletka na výbornou.

Acquenta
Acquenta
22.02.2024 5 z 5

Jak jinak od Miniera než čtivé, poutavé, napínavé... co se týče kruhu, takovou zápletku jsem nečekala, závěr byl překvapující a zároveň otevřený.. To, co děti a jejich rodiče museli zažít, musela být opravdu hrůza pomstu v tomto případě i chápu...

zanekzoltecu
zanekzoltecu
15.02.2024 5 z 5

Mazec, gdo by to do teho jungšála řeknul...

Lucciella_L
Lucciella_L
31.12.2023

Musím přiznat, že druhý díl se mi líbil o mnoho víc než ten první. A vůbec mi nevadil ani rozsah knihy.

Martin se při vyšetřování potkává se svou vlastní minulostí a bojuje nejen o přítomnost svou vlastní, ale také o svou dceru. Mistrně vymyšlená zápletka udrží čtenáře v napětí. Konečně detektivka, kde není vrah odhalitelný hned v první čtvrtině knížky :)

Arella
Arella
16.12.2023 4 z 5

Pěkný detektivní zážitek, děkuji. Moje první setkání s detektivek Servazem bylo velice příjemné, francouzské prostředí malebné. Postavy propracované, zápletka uvěřitelná a vrah sledující detektiva na závěr otevírá dveře k dalším dílům. Těším se!

Elapheg
Elapheg
09.12.2023 5 z 5

Druhý díl s Martinem Servazem: Kruh je ještě lepší než první díl, který byl taky skvělý. Ve vaně je nalezena utopením zavražděná žena, která byla před smrtí spoutána. Byla to profesorka na univerzitě v Marsaku. U bazénu jejího domu je nalezen její žák a zároveň milenec v době objevení utopené, který byl zfetovaný a na nic si nepamatuje. Shodou okolností se jedná o syna Martinovy bývalé přítelkyně ze školy, která Martina kontaktuje s prosbou, aby se tohoto případu ujal. Pár dní od nalezení zavražděné ženy je nalezen psy roztrhaný muž. Souvisí tyto dvě vraždy spolu? Mohl oba lidi zabít uprchlý sériový vrah, nebo se jedná o někoho zcela jiného? Jedno je jisté, Martin se bude muset hodně snažit, aby případ vyřešil, protože z počátku se žádna spojitost nikde nenachází. Jedná se o velmi kvalitní detektivku, která má vše, co má detektivka mít. Napětí, pár vražd, tajemná spojitost, dějové zvraty, postupné odhalování pachatele a motivu, překvapení nakonec, nebezpečí. Líbí se mi taky, že vraždy nejsou nijak extra brutální, zápletka je velmi inteligentní, vyšetřovatel je člověk s talentem, ale i lidskými nedostatky, žádný James Bond, který má prostě i své slabiny. Bernard Minier mi vyhovuje a v sérii budu zcela jistě pokračovat. Knihu s radostí hodnotím pěti hvězdičkami a dávám doporučení na tuto sérii všem detektivkářům a thrillerovým fandům. Jen maličká rada, čtěte opravdu chronologicky, protože série má silnou návaznost jednotlivých dílů na sebe. Vraha jsem tipoval jen okruhově a autorovi jsem skočil na špek, ač to bylo ještě jinak a to se mi líbí.

Bazalka6
Bazalka6
07.12.2023 5 z 5

Bernard Minier, Kruh, Hodnotenie 5/5*. Druhý diel detektívnej série s vyšetrovateľom Martinom Servazom. Tak tu to autor rozbalil v plnej sile. Skvelý diel, pútavý a napínavý. V predchádzajúcom diely sa časť príbehu odohrávala v psychiatrickej liečebni pre sexuálnych deviantov, krutých vrahov z celej Európy. Jeden nesmierne inteligentný, bývalý prokurátor a sexuálny predátor a niekoľkonásobný vrah, Julian Alois Hirtmann, počas požiaru v liečebni, na konci prvého dielu, zmizne bez stopy. Martinovi stále neschádza z mysle. Vie, že Hirtmann je skvelý manipulátor. Vie, že neovláda svoje vražedné a tyranské pudy. Jedného večera mu zavolá jeho bývalá školská láska, že jej syna, Huga, zatkli a obvinili z vraždy jeho profesorky. Sedel na kraji bazéna v jej dome, v bazéne plávali bábiky a ona bola mŕtva a zviazaná vo vani, v hrdle jej svietila baterka. Hugo je zdrogovaný, opitý a nič si nepamätá. V dome hrala klasická hudba, tá ktorou sú obaja, Hirtmann aj Martin doslova posadnutí, Gustav Mahler. Obeť tento druh hudby nepočúvala. Dej sa odohráva v univerzitnom mestečku Marsac, v Pyrenejských horách, kde študoval aj Martin a teraz aj jeho dcéra. Stretáva sa tu so svojím niekdajším najlepším kamarátom, ktorý je teraz univerzitným profesorom, aj s tou svojou láskou. Verí v Hugovu nevinu, ale stále cíti v pätách niečí tieň. Začína tušiť, že „niekto mu je v hlave“. Akoby každý jeho krok niekto dopredu riadil a bol mu v pätách. Dokonca mu príde dôverný e-mail, na jeho súkromnú adresu, podpísaný J.H.. Martin sa začína báť o svoju dcéru Margot, vie, tak ako Hirtmann, že je to jeho slabé miesto. No príbeh sa končí úplne inak, doslova nečakane. Zdá sa, že sa Martin s Hirtmannom, sa budú hrať na mačku a myš, aj v ďalších dieloch série.

janina66
janina66
20.11.2023 5 z 5

Znovu si čtu sérii se Servazem, jen teď v podobě audioknihy, která mě hodně baví. Co jsem si pamatovala z první četby byla Mariana a autobus.
Podruhé jsem si knihu více užila.

katasukivasukim
katasukivasukim
13.11.2023 5 z 5

Nóó,tak druhá kniha se mi líbila víc,než Mráz.Byla poutavější a víc frčela.Urcitě jdu do další..

Kopretinka784
Kopretinka784
28.09.2023 5 z 5

Nejraději čtu díly série jak jdou za sebou. Bohužel v knihovně nejsou většinou díly po sobě k dispozici. A tak se mi konečně dostal do rukou 2. Martinův díl, přestože už mám přečtenou Tmu, Sestry a Údolí. Ale je zajímavé pátrat v minulosti, jak to vlastně bylo.
K hodnocení není co dodávat - čtivé, napínavé, prostě skvělé.

Filomena1961
Filomena1961
09.08.2023 5 z 5

Napínavé, akční, tak jak je to u Miniera zvykem. Využívala jsem každou chvilku, abych se dostala ke knize. Příběh má spád je velice čtivá. Vyšetřovatel Martin Servaz je mi velice sympatický, skvělá zápletka, styl vyprávění, psychologické vykreslení jednotlivých postav, prolínání různých dějových a časových rovin, prostě super čtení. Doporučuji.

sgjoli
sgjoli
16.07.2023 4 z 5

Jelikož mne první díl této série s Martinem Servazem bavil, rozhodla jsem se pustit do druhého dílu a určitě nejsem zklamaná.
Obsahově to nabízí opět akcí nabití příběh, který je dost násilný a noříme se v něm do ponurých hlubin lidské duše. Svým způsobem to v některých věcech navazuje na předchozí knihu Mráz, takže se určitě vyplatí nepřeskakovat. Jinak hrozí, že vám některé věci nebudou moc dávat smysl.
Příběh je napsaný svižně, rychle jsem se do toho ponořila, neměla jsem pocit nějakých hluchých pasáží, které by sloužily pouze jako výplň. Dozvídáme se také něco z minulosti hlavního hrdiny Martina Servaze. Opět tu máme dávné trauma hlavního vyšetřovatele, což je zdá se v thrillerech/detektivkách běžná věc, takže to čtenáře asi moc nepřekvapí. Ale já si úplně nestěžuju, nepřišlo mi to vysloveně špatně pojaté.
Závěr knihy byl na mne možná trošku ukvapený, příliš zrychlený, ale není to nic hrozného, co by mi vysloveně trhalo žíly.
Příběh jsem poslouchala jako audioknihu v podání Jiřího Žáka. Interpretace jako taková mne bavila, ale jednu výtku přeci jen mám, a tím je výslovnost anglických slov, která v podání pana Žáka prostě tahá za uši. Pokud pan interpret angličtinu neovládá, bylo by na místě, kdyby mu s tím někdo pomohl (Odpovědný redaktor? Režisér?), aby to na poslech bylo příjemnější... Už jsem to zaznamenala v prvním díle série, ale tady je to o dost znatelnější, protože těch anglických slov tu najednou celkem přibylo.
Celkově ale slušné 4 hvězdy a určitě vyzkouším třetí díl.

Layyen
Layyen
02.07.2023 5 z 5

Výborné jako zatím vše od Miniera :-)

Ivushaak
Ivushaak
02.05.2023 4 z 5

Půjdu proti proudu, ale tento díl se mi líbil o chloupek míň jak předchozí. Tentokrát to bylo celé takové utahané, postavy si navzájem nic neříkají, což nedává tak úplně smysl, když vyšetřujete vraždu. Nicméně druhá půlka knihy už odsýpala, Servaz je sympaťák, který se neustále dokáže dostávat do průserů. Konec mě navnadil k přečtení dalšího dílu.

tinka1974
tinka1974
27.04.2023 4 z 5

opět jsem poslouchala audio. Tento díl byl o level lepší než předchozí. Už od začátku to mělo spád a napětí. Během příběhu docházelo ke spoustě zvratů a konec byl docela překvapivý. I postava Martina se se vyvíjí a od minula se posunula. Odhalil nám část své minulosti, která ho formovala. A závěr, závěr poslední kapitola, byla působivá

mpb1913
mpb1913
19.04.2023 4 z 5

Opět skvěle prostředí, skvělá atmosféra. Ale ani v této knize, si autor neodpustil pár těžko uvěřitelných zběsilostí, které knize spíše škodí než naopak. Snad nespoileruji, když napíšu, že i v tomto díle přežil Servaz třikrát svoji smrt. Už toho začíná být trochu moc.

IgorGebiza
IgorGebiza
15.04.2023 4 z 5

Bavilo ma to o kúsok viac ako Mráz, ale stale mi uniká prečo musí ísť stále Servazovi o život. Na jednej strane mu to super myslí a po chvílke sa nechá nachytať ako malé decko.

Satyrka
Satyrka
20.02.2023 4 z 5

Tak já nevím, jak mám hodnotit. Zase. První díl Mráz mě totálně dostal, v podstatě jsem díky němu začala zase pořádně číst (přečetla jsem asi před rokem a něco), přestože byla kniha tlustá, každá stránka mě bavila, ale o Kruhu to bohužel napsat nemůžu. Já vlastně nevím, co mi vadilo, ale zkrátka mě to pořádně nechytlo. Možná protože Marianne mi byla těžce nesympatická. Možná kvůli tomu, jak se Martin potýkal s minulostí. Nevím. Nicméně Zieglerovou jsem měla ráda už v prvním díle, to se nezměnilo (jen nemám tušení, proč jsem si ji pamatovala jako zrzku), Margot a Elias mě též bavili.
I tak si ale brzy pořídím další díl. Jen já tak nemám ráda, když se nějaký vrah a jeho působení táhne několika díly...

Štítky knihy

francouzská literatura thrillery sérioví vrazi

Autorovy další knížky

Bernard Minier
francouzská, 1960
2016  88%Tma
2015  85%Mráz
2015  87%Kruh
2017  80%Zkurvenej příběh
2019  85%Sestry

Kniha Kruh je v

Právě čtených36x
Přečtených3 282x
Čtenářské výzvě260x
Doporučených141x
Knihotéce747x
Chystám se číst555x
Chci si koupit107x
dalších seznamech19x