Krosienky - Pletení bez jehlic

Krosienky - Pletení bez jehlic https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204811/mid_krosienky-pleteni-bez-jehlic-z2g-204811.jpg 4 1 1

Technika pletení na rámu – krosienky je velmi jednoduchá a přitom dokonalá svým uspořádáním. Neexistuje líc a rub, obě strany úpletu jsou stejné, takže výrobek je možné použít jako oboustranný. Publikace je určena začátečníkům a mírně pokročilým. Jejím záměrem je vysvětlení postupů při pletení krok za krokem pletení prostiny a tkaniny na postupových fotografiích tak, aby si každý, pro kterého je pojem krosienky naprostou novinkou, mohl po osvojení základních principů pletení, navrhnout a uplést originální výrobek. Z uvedených způsobů pletení je možné odvodit bohatou škálu jednobarevných dírkových i vícebarevných proužkovaných a kostkovaných vzorů. Díky nevšední a neokoukané vazbě vláken, struktuře a vlastnostem pleteniny si zachovávají nadčasovost nepodléhající módním vlivům. V knize jsou uveřejněny návody na originální vesty, šály, čepice, palečnice, tašky, stužky, náhrdelníky, vázanky a další výrobky. Pro mladou nekonvenční módu je v publikaci uvedený způsob úpravy triček zdobených krosienkovým úpletem. Technika pletení na rámu je jako stvořená pro muže a ženy, dívky a chlapce a zvládnou ji dokonce i děti ve věku od 10 let.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Hobby

Vydáno: , Grada
více info...

Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
01.04.2023 4 z 5

Po předení, tkaní a karetkování jsem se v rámci living history propracovala ke sprangu/krosienkám. Autorka představuje pletení na pravoúhlém rámu nebo jeho improvizované nápodobě, my jsme použili "pravěký" ohnutý lískový prut a šňůry (inspirace z internetu). Základní technika je jednoduchá a na fotografiích dobře názorně vysvětlená, údajně ji zvládne i desetileté dítě. Opravdu, zvládlo po dvou předvedených řadách.
Práce rychle přibývá, severskou čepičku z doby bronzové nebo síťovku na ovoce máte hotovou raz dva. Podle návodů se mi podařilo i barevné vzorování, vyplétání dírek a tkanina. V závěru příručky jsou uvedeny náměty na konkrétní oděvy a oděvní doplňky. Moc mě nelákaly k realizaci, ale potomstvo se dožadovalo aspoň šály, tak jsem pár pěkně barevných umotala (na štaflích).
Za knihu jsem ráda, s internetovými návody bych nejspíš skončila jen u obyčejné jednobarevné síťoviny. Můžu doporučit i pro úplné začátečníky bez speciálního vybavení.

Štítky knihy

textilní techniky

Kniha Krosienky - Pletení bez jehlic je v

Přečtených1x
Knihotéce2x
Chci si koupit2x