Stříbrný orel

Stříbrný orel https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239501/mid_stribrny-orel-239501.jpg 4 62 17

Kroniky zapomenuté legie série

< 2. díl >

Hlavními postavami první části trilogie Zapomenutá legie jsou dvojčata otrokyně, gladiátor Romulus a Fabiola, kterou prodají do nevěstince, a gladiátor Brenn, jehož rodinu Římané vyvraždili a z něho učinili otroka. Když se Brennovi a Romulovi naskytne příležitost, uprchnou z Říma a přidají se ke Crassově armádě, která se chystá na tažení do Parthie. Tam se spřátelí s Tarquiniem, jedním z posledních Etrusků, věštcem a skvělým bojovníkem, a společně putují na druhý konec světa. V Stříbrném orlovi sledujeme Crassovu armádu, která na druhém konci světa neúspěšně bojuje a prohrává. Naše trojice – Brennus, Tarquinius a Romulus – padá do zajetí Parthů. Fabiola, která se pohybuje v urozených kruzích, se zaplétá do římské politiky. Uprchne z města a doufá, že najde svého milence Bruta, který s Caesarem míří do Alexandrie. Autor čtenáře seznamuje s přesnými historickými podrobnostmi, aniž by tím oslaboval spád děje. Příběh dospěje ke svému konci ve třetím, závěrečném svazku s názvem Cesta do Říma.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Silver Eagle , 2011


více info...

Wladimirski
Wladimirski
09.02.2024 5 z 5

První díl nastolil vysokou laťku a vzbudil tak určitá očekávání, se kterými jsem porovnával první část knihy. Ta vskutku neměla takové napětí a poutavost, jako kniha předešlá, ale bylo to asi etapou historických událostí, kdy se toho tolik zajímavého nedělo. Další část už byla dle očekávání, napínavá, dobrodružná a podnětná k dohledávání souvislostí dalších informací.
Ben Kane opět mistrně spojuje fakta s fiktivním příběhem a dohromady to funguje skvěle. Těším se na třetí díl!

Johny_H.
Johny_H.
30.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Autor má určité kvality v psaní, které nás drží při čtení, i když jsem osobně nebyl tak nadšený.

Je trochu škoda, že v této knize musíme opustit sympatickou postavu Brenna, zatímco stále přetrvává nepříjemný věštec, který mi od první knihy přijde obtěžující. Mám pocit, že bych byl rád, kdyby se něco v jeho postavě změnilo.

Kapitoly věnované postavě Fabioly byly o poznání zábavnější než ty, které se točily kolem Romula. Bohužel, začátek knihy byl trochu pomalý a nudný, až jsem musel několik kapitol přetrpět. Nicméně, jakmile se děj rozjel, bylo to mnohem lepší.

Celkově bych knize "Stříbrný orel" dal hodnocení 4/5.


eltondo
eltondo
12.02.2023 3 z 5

Četlo se mi i to líp než první díl, protože jsem si nemusel zvykat na autorův styl a seznamovat se s postavami. Víc se mi líbily první dvě třetiny, které byly časově kompaktní. Pak se začalo přeskakovat v čase. Chování Fabioly nelogické a pouze problémy přinášející. Romulus, Brennus a Etrusk v permanentním ohrožení života ze všech stran. A až devalvace jejich hrdinských činů. To, co by v jiných knihách stačilo na velkolepé finále, je tady jen další běžný kousek z dlouhé řady akcí.
Ale i tak se mi to četlo dobře a na pokračování se těším.

Vlk.kh
Vlk.kh
30.01.2023

Je mi líto, ale tohle je další kus, co končí v kategorii nedočteno. Po přečtení prvního dílu jsem si řekl, že další už číst nebudu, ale uběhlo něco vody a tak jsem se rozhodl přimhouřit oko a dát Benu Kaneovi s touhle sérií ještě šanci. Bohůmžel, nedávám to - když si budu chtít přečíst fantasy, znám celou škálu lepších autorů. Co se týče hodnocení toho ostatního krom pohádkové linie plné vizí a věšteb, tak plně souhlasím s tím, co napsala čtenářka orinka3.

panPatejl
panPatejl
03.01.2023 3 z 5

Tady se bohužel slibný rozjezd začíná rozpadat. Postavy ztrácí integritu, děj je chaotický a objevuje se čím dál víc nelogických situací. Často je těžké se v tom vyznat. Oblíbené bojové scény jsem musel většinou protrpět, protože z popisu skoro nelze pochopit, co se na bitevním poli odehrává. Těžko říct, zda to Ben neumí nebo se něco ztratilo v překladu. Každopádně je to velká škoda.

Lolila
Lolila
28.12.2022 4 z 5

Táto časť má trochu ďalej k historickému románu, ale nevadí....čítala sa dobre... dobrodružné, rozprávkové, pohodové:-)

malýčtenář
malýčtenář
24.10.2022 4 z 5

Po prvním díle jsem si ani nemyslela, že budu číst další díly, ale milé překvapily. Sledujeme další osudy hlavních hrdinů a doufáme, že I přes nesčetná nebezpečí se vrátí domů. Bitvy jsou popsány velmi dobře a aspoň si trochu zopakujeme dávnou historii.

alekis
alekis
02.08.2021 5 z 5

Anotace je poměrně výstižná, takže ani nemusím nic dodávat. Autor příliš nedusí historickými podrobnostmi a víc se věnuje svým fiktivním postavám. I tento druhý díl mě zaujal a pobavil a už čtu třetí část.
Nevybírám si příliš často knihy z dosti dávných historických období, jako je například toto, před přelomem letopočtu - to je asi chyba... Když se totiž autorovi podaří tu dobu přiblížit, bývá to vynikající záležitost (připomenu zde i knihu Pompeje Roberta Harrise). Dobře popsané reálie, prostředí, zvyky, způsoby oblékání, zbraně, bitvy, cestování... atd., tak to potom bývá opravdu potěcha takovou knihu si přečíst.
Potom si vždycky řeknu: myslíme si, že jsme nejchytřejší, nejvyspělejší, nejrozvinutější... s našimi mobily a serepetičkami. Jenže musíme nejdříve otočit hlavu dozadu, do historie, a pochopit, jak naši předkové, pro někoho až zdánliví primitivové, byli neskutečně schopní!
Potom dopředu, upřít zrak do dáli a zkusit hádat, jak to bude dál: technika, která půjde pro nás zatím až neskutečným směrem... nebo krach civilizace a nežádoucí návrat ke kořenům...
Vývoj začal kdesi pod stromem, když první Někdo seskočil na zem a vydal se pěšky savanou... A šlo to ráz na ráz. Domnívám se, že o mnoha "výdobytcích" šikovných a chytrých předků ani nevíme, neboť zanikly, když přestaly být potřebné, ale pořád to je o využití předešlého k vývinu novějšího, lepšího. Je to o postupu z jednoho schůdku na druhý, pořád směrem nahoru, bez přerušení... Výš a výš, až k Měsíci a planetám...
Tak jen musím doufat, že jednou nedojde k pádu z výšin na zadek... Jauvejs! Tož to by fakt zabolelo! :-)

Martin1974
Martin1974
11.03.2021 3 z 5

Chcel som nejakú historickú - dobrodružnú oddychovku s jemnými fantasy prvkami a dostal som ju v tejto knihe. Myslím, že to na tri hviezdy stačí ...

orinka3
orinka3
18.01.2021 1 z 5

Po neslaném nemastném prvním dílu jsem pracně dočetla i další. Nemůžu si pomoct, je to opravdu nevalná kvalita. Opakující se slova i myšlenky, postavy, které nepřirostou k srdci, Fabiola dokonce vyloženě hloupá, ač krásná. Haruspex se obrací ke svému božstvu, Fabiola touží po pomstě, Romulus trpí ztrátou sestry (a to ani neví, že je docela pitomá) - prostě ne. Tohle není historická kniha, která by za něco stála. Je to motanice známých reálií, které autor asi vytáhl z Wikkipedie a doplnil vymyšlenými postavami. Když to srovám s úžasným Scarrowem a jeho knihami o starém Římu, hodila bych to nejradši do odpadu. Ale snad to poslouží čtenáři, u kterého se probudí zájem přečíst si něco "skutečného". Toto je jako ochotnické představení s křiklavě nabarvenými kulisami. Skoro až literární brak. Nebýt toho, že jsou momentálně zavřené knihovny, vzala bych všecky díly do tašky a s úlevou vrátila zpět.

Bolomsson
Bolomsson
17.05.2019 4 z 5

Rozhodně slabší než první díl, ale i tak převladá spokojenost. Jen těch haruspikových přesných věšteb oproti jedničce ješte více přibylo a už tam mi přišlo, že je jich až přespříliš. Ale jinak mě to bavilo a četba příjemně ubíhala. Mé hodnocení 75%.

soukroma
soukroma
29.04.2019 3 z 5

Pro mne zklamání. Těšila jsem se na první knihu od pro mne nového autora, ale druhým dílem jsem vkročila doprostřed děje bez jakéhokoli lehkého úvodu aspoň do osob a obsazení. A jen jsem se zorientovala v hrdinných bojovnících na parthské bojové straně, byla jsem vržena do Pompejí a následně Říma s hrdinkou, bývalou prostitutkou, nyní milenkou Brutovou.
Dobrodružný román zahrnující divoké bitky, násilí, romantiku, víru, věštectví, ranhojičství..., jen té historie tam bylo pomálu. Autor se samozřejmě opřel (tj. zmínil) o všechny významné historické milníky poloviny prvního století před naším letopočtem a zmínil hlavní politicko-vojenské vůdce, ale byly to jen chabé kulisy.
S nepříjemným překvapením jsem si přečetla jeho závěrečnou poznámku, kde přiznává, jak si s doloženými historickými fakty pohrál - nenechal vlastně kámen na kameni, tu přidal, tam ubral, tu posunul v čase, tam v místě, hlavně si ale navymýšlel spoustu věcí (mj. o Fabiole jako Brutově milence se raději ani nezmiňuje), takže jsem neměla z čtení vlastně žádné potěšení, jen nedůvěru a hrůzu, že si nabourám ne zas tak pevné povědomí o tehdejší době a dění. Škoda, jako dobrodružný román zejména pro pány to pro mě nebylo, jako historická kniha už vůbec ne. 50%

kolby
kolby
15.04.2019 5 z 5

Tempo zrýchľuje, zápletka sa zapletá, dobové reálie čoraz zaujímavejšie, popis bitiek realistický. Veľmi veľmi slušný nášľap na Trojku. Teším sa

astroweb
astroweb
02.04.2017 4 z 5

Dočetl jsem druhý díl, pěkný a čtivý jako první, ale přece jenom před třetím si dám pauzu, i když už nyní se na něj těším.

vincek1
vincek1
29.04.2016 4 z 5

Kniha se pěkně četla, i když jak už napsal krispin66 pravděpodobnost přežití opravdu pohádková. Když se tak ale člověk zamyslí, lepší tahle pohádka než ty které můžeme denně číst v tisku. Jinak příběh mi trochu připomínal Císařský oheň, ten mi však připadal propracovanější.

kryspin66
kryspin66
04.02.2016 4 z 5

Zajímavý děj, ale je málo pravděpodobné, že by hlavní hrdinové přežili tak dlouho v první linii.

Alex.Barunka
Alex.Barunka
28.07.2015 4 z 5

Stříbrný orel nebyl vůbec špatný, i když Zapomenutá legie se mi líbila víc.
Příběh Romula, Brenna a Tarquinia byl zbytečně dlouhý a určitě bych uvítala zkrácení některých částí. Palec nahoru za Fabiolinu část a její vývoj.

Štítky knihy

starověký Řím

Autorovy další knížky

Ben Kane
irská, 1970
2017  85%Orlové ve válce
2019  84%Střet impérií
2018  87%Orlové v bouři
2017  90%Štvanice na orly
2014  82%Zapomenutá legie

Kniha Stříbrný orel je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce80x
Chystám se číst17x
Chci si koupit10x