Kroniky prachu

Kroniky prachu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458196/bmid_kroniky-prachu-cwg-458196.jpg 4 2056 648

Kroniky prachu série

1. díl >

Šaty, plesy, plané řeči a na konci toho všeho… ideální manžel. Tak si představuje Animantina matka nejbližší budoucnost své dcery. Jenže Animant je tento svět pozlátka na hony vzdálený. Ona se nejraději pohybuje na mnohem zajímavějším místě – ve světě knih a příběhů. Ačkoliv se s pomocí vtipu a sarkasmu snaží odehnat realitu od sebe co nejdál, stejně ji doběhne. Nabídce pracovat jeden měsíc v univerzitní knihovně se nedá odolat, a tak plna očekávání opouští nudné provinční městečko a odjíždí do Londýna. V obklopení tolika knihami se jen těžko dokáže soustředit na své pracovní povinnosti. Její už tak rozptýlenou pozornost narušuje i vrchní knihovník – nejprotivnější muž na světě, se kterým není lehké vyjít. Přesto v ní začne probouzet city, které předtím neznala. A ani ta nejučenější kniha jí neporadí, jak se s nimi vypořádat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Historické romány

Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

Animant Crumbs Staubchronik , 2017


více info...

Butterfly340
Butterfly340
předevčírem 2 z 5

Tohle je jedna z těch knih, u které vysoké hodnocení vážně neznamená kvalitu.

Už po dvaceti stránkách jsem věděla, že tohle není čtení pro mě. Styl vyprávění mi přišel strašně naivní a dětský a hlavní hrdinka nesympatická. Přesto jsem však pokračovala ve čtení, protože jsem pořád doufala, že se to zlomí. Vždyť Kroniky prachu jsou tak vychvalované, přece nemůže jít o takovou slátaninu, jak se na první pohled zdá... Nebo snad ano?

Po přečtení neuvěřitelných 540 stran musím říct, že skutečně je to taková hrůza, jak se mi po prvních stránkách zdálo. Příběh se postupem rozhodně nezlepšuje, spíše naopak.

Kroniky prachu jsou napsány v první osobě a vypráví Animant, která je klasická pick me girl. 'I am not like other girls'. Tohle její chování a póza mi byly strašně nesympatické. Iritovala mě po celou dobu knihy.
Její vyprávění je nudné a jednotvárné. Permanentně analyzuje něčí chování, pořád někoho soudí za nezdvořilosti, přitom ona sama se taky nechová vždy tak, jak by etiketa vyžadovala.

Příběh je zbytečně natahován (Když jsem se na konci dozvěděla, že to byl původně Wattpad příběh, vůbec mě to nepřekvapilo), klidně by mohl mít o polovinu míň stránek. Docela dost často mi připadalo, že to, co právě čtu, jsem už minimálně jednou četla.

Co mě taky udivovalo bylo, jak se pořád řešilo, že je práce v knihovně těžká, atd. Přitom podle toho popisu to moc nevypadalo. A fakt, že nějakých dvacet předchozích asistentů pana Reeda dalo výpověď jen kvůli občasným rýpavým kecům svého nadřízeného... Well, pak že současná generace jsou sněhový vločky xd
Nejlepší na celý tý situaci s prací je, že všichni ti lidi před Animant ji nezvládali. Ale pak přišla naše hrdinka, která v životě nepracovala, a všem jim ukáže zač je toho loket.

Asi nemá smysl, abych si tu dál stěžovala na to, jak hrozná postava Animant byla. Už teď vím, že od autorky si žádnou další knihu nepřečtu a že se jí budu vyhýbat obloukem.
Na závěr jen dodám, že Pýchu a předsudek naprosto miluju a obecně klišé romantiku vyhledávám, ale tohle bylo naprosto příšerné a zmíněné knize od Austen nesahá ani po kotníky.

aktijnov
aktijnov
14.03.2024 3 z 5

Jsem spíš na rozpacích. Slátanina, která má předvídatelný děj, naivní postavy...., ale je zasazena do nádherného prostředí a historicky zajímavé doby.


Kikulka97
Kikulka97
09.03.2024 5 z 5

Nad knihou jsem dlouho váhala, zda si ji přečíst hlavně kvůli velkému humbuku kolem, ale musím uznat, že jsem velmi příjemné překvapit. Skloubit modernější verzi Pýchy a předsudku s lehkou emancipovaností žen, není jednoduchý úkol, ale autorce se to povedlo, stejně jako gradovat "zamilovanost" hlavních postav. Velmi elegantně napsáno, hltala jsem každou stránku a hrozně se mi líbil popis (a hlavně kontrast toho), jak se hlanví postava pomalu zamilovává a co do vlastně zamilovanost a láska je. S tím si autorka vyhrála opravdu mistrovsky. Jedna z knížek, kterou si hodlám pořídit do své knihovny (zatím jsem ji měla vypůjčenou)

Mikky01
Mikky01
28.02.2024 5 z 5

(SPOILER) knihu doporučuji všem romantickým duším. Od knihy jsem se nemohl odtrhnout. Každou volnou chvíli jsem se k ní po práci vracel, abych se dozvěděl, jak příběh Animant dopadne. Kniha je psaná velmi jednoduše, tím pádem se čte opravdu snadno a velmi rychle, stránky Vám budou utíkat před očima, že ani nebudete vědět jak, a budete na konci

Jedná se o romantický příběh, který se odehrává v Anglii v 90. letech 19. století. Já jsem prvotně po knize sáhnul v domněnce, že to bude fantasy kniha, ale nakonec jsem po přečtení prvních stran zjistil, že se jedná o historický román. Obálka a název knihy jsou dost matoucí, že bez přečtení synopsí ke knize, budete překvapení.

Celý příběh je psán pomalým stylem, nachází se v něm spousta popisů Animantina pracovního dne na milion způsobu, i když je to občas celkem dost repetitivní. Kniha má 544 stran, takže díky zdlouhavým popisům by mohla být tak o polovinu kratší, což nemyslím zle, já dlouhé knihy miluji (například série cizinka má klidně i 1500 stran a je tam více děje a akce), ale v tomto případě by to chtělo počet stran opravdu srazit tak na 250. Nepřidávaly tomu ani názvy kapitol typu “Jak jsme pili čaj”, jelikož vždycky shrnovaly všechno, co se v dané kapitole stane, takže čtenář nemůže být skoro nikdy překvapen nadcházejícími událostmi.

Druhá hlavní postava, je pan Reed, který je zprvu velmi hrubý a neomalený, jehož dobré srdce se začalo postupně ukazovat až v průběhu knihy. Nicméně, to není hlavní hrdina, který by si získal srdce všech čtenářů. Jeho charakter a názory mi úplně nepřišly k duhu (Být Animant, tak ho pošlu k šípku ). Nebudu lhát, u některých scén jsem se potutelně uculoval, protože chemie mezi oběma hrdiny fungovala velmi dobře, ale jinak mi začalo lézt na nervy, jak se mu měnila nálada, jeho výlevy a častá nezdvořilost.
Konec knihy se vyvinul přesně tak, jak byste očekávali, ale já si stále budu stát a za tím, že pracovitá a inteligentní Animant, by měla na někoho lepšího než na hrubiána pana Reeda.
každopádně, každý má svůj vkus, takže její rozhodnutí nebudu zpochybňovat .

Kanize dávám hodnocení 8/10

Kackac77
Kackac77
26.02.2024 4 z 5

Před nedávnem jsem v komentáři zdupala nějakou romanťárnu, s tím, že hodnocení tady na databázi absolutně neodpovídají kvalitě knihy, děj bývá předvídatelný a naivní, atd.
Tato knížka by se sem taky dala zařadit. Dějová linka je předvídatelná, nic nového pod sluncem, ona je paličatá, on je paličatý, vůbec se nemají rádi, a pak najednou .... velká láska, atd.
No ale dávám přesto dobré hodnocení, protože, ....čte se to moc hezky, občas jsem se přistihla jak se u čtení připitoměle usmívám. Taky mám ráda tu dobu, 18.stol.,Londýn a Anglii vůbec...., prostředí knihovny, a taky ty první krůčky k emancipaci...., tak tímhle si trošku obhajují ty 4 hvězdy, I když obsahově je to spíš na míň.

cornetka
cornetka
21.02.2024 5 z 5

Ač má kniha víc jak 500 stránek, četla se hrozně rychle. Bylo pěkné sledovat vzájemnou spolupráci Ani a Thomase,, jejich vznikající vztah, ale i jejich hádky a nedorozumění. Je to kniha plná emocí, ale i vtipných a úsměvných scének mezi těmi dvěmi. A moc fain bylo prostředí knihovny. Čtení jsem si moc užila.

cukrovka
cukrovka
20.02.2024 5 z 5

Čtivý romantický příběh. Knížka má pomalý rozjezd, ale příběh je vcelku zajímavý. Jen bych ubrala pár stránek.

Buchtičkajani
Buchtičkajani
17.02.2024 5 z 5

Krásný příběh z příjemného prostředí knihovny. Sice během čtení tušíme,jak příběh dopadne,ale vůbec to nevadí. Milá romantika.

betysek4
betysek4
04.02.2024 5 z 5

Velmi příjemná a oddychová knížka s nenáročným tématem. První kniha čtená v rámci Čtenářské výzvy 2024. Knížka se četla úplně sama, akorát mi přišel její konec trochu odbytý. Avšak i tak knížka potěší a zlepší náladu, vřele doporučuji.

PosPol
PosPol
30.01.2024 4 z 5

Animant je devatenáctiletá krásná slečna, jejíž matka si za smysl svého života dala najít jí optimálního manžela. Animant je tak nutná vymetat plesy, účastnit se zcela nudných večírků a mluvit s muži, které žena zajímá jen jako chovná klisnička. Aby unikla urputnosti matky, přijme nabídku jít na měsíc do londýnské knihovny. Je varována, že ji vede zcela otřesný a mrzoutský Thomas Reed, pod jehož vedením nikdo nevydrží déle než pár dní....

Měla jsem obavu, že mě kniha bude nudit, přeci jen, romantika není úplně můj žánr. Ale kdeže, užívala jsem si každou jednu stránku, na které prostořeká a impulzivní Ani vedla slovní přestřelky se zádumčivým, sarkastickým a ne úplně gentlemanským Thomasem. Celá kniha je pohlazením po duši, neobsahuje vulgarismy, sexuální scény, je psaná květnatou mluvou a bavila mě atmosféra viktoriánské Anglie.

Postavy jsou skvěle charakterizovány, stejně jako popisy oblečení, nejvíce se však příběh točí kolem knih a úchvatné knihovny, takže každý knihomol se na chvilku zasní a představí si, jak sedí v koutku té obrovské budovy a listuje vzácnými knihami...

Jak se blížil konec a zbývalo pár stránek, věděla jsem, že budu zklamaná. Tolik opakujících se scén s pocity typu CHCE MĚ, NECHCE MĚ, CHCI HO, NECHCI HO, aby pak závěr proběhl na jeden nádech? To bylo první mrzení. Druhé mrzení byla určitá nelogičnost u děje - jednak mi haprovala doba, kdy se kniha odehrává (objevení vzducholodě, aut apod.) a hlavně - Animant žije v patriarchální společnosti, kde ženy nemají ani pořádný přístup ke knihám, přesto ve svých 19 ví vše o termodynamice, Darwinově evoluční teorii, medicíně, či historii snad každé země? Její genialita mi přišla občas příliš.

Každopádně i přes tyto drobnosti jde o skvělou knihu, určitě si přečtu i bonusovou knihu a druhý díl. Hodnotím 4/5 a rozhodně doporučuji k přečtení.

Šárušš
Šárušš
28.01.2024 5 z 5

Kniha se mi zpočátku hůře četla, její rozjezd je velmi pomalý, ale jakmile se kniha rozjede, pohltí vás tak moc, že ji neodložíte, dokud ji nepřečtete.

Lioncz24
Lioncz24
20.01.2024 4 z 5

První dočtená kniha v roce 2024
Milá romantika asi to budu číst víckrát

dana_vrana
dana_vrana
17.01.2024 5 z 5

Tohle je tak milá knížka! Atmosféra viktoránské Anglie, knihovny, sympaticky nesympatické postavy, něžná "hate to love" romantika. Je to holčičí čtení, víceméně je jasné, kam se bude děj ubírat. Ale i když mi už chvíli není 19, prožívala jsem to celé s Animant, se kterou toho máme tolik společného. A ráda se budu ke knížce vracet! Ach, kde jen jsi, můj Thomasy Reede...

Tebby
Tebby
13.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem měla ve svém To-read velice dlouho. Vlastně téměř od chvíle, kdy vyšla. Vzhledem k tématům čtenářské výzvy jsem ji pak oddalovala, protože se mi nikam nehodila.
Teď jsem se do ní však pustila a musím říct, že jsem při ní zažila tornádo emocí.
Například po první kapitole jsem ji chtěla zahodit. Nedokázala jsem se zbavit dojmu, že autorka popsala rodinu Bennetových a tento pocit mě bohužel po celou knihu neopustil.
Měla jsem také problém s hrdinčiným jménem, prostě mi nějak neseděl.
Další v čem jsem tápala, byla doba, do které knihu zhruba zařadit, takže jsem si pak Googlila, kdy vznikla vzducholoď a auta. A také vyhledávací stroj.
Nějak jsem ani nepřišla na chuť Elise, na druhou stranu jsem byla ráda, že si Ani našla kamarádku.
Čím kniha postupovala, tím víc jsem se do ní nořila. Moc se mi například líbila scéna ve skříni.
Ke konci jsem pak měla velký problém ji odložit.
Nicméně konec byl poněkud uspěchaný a mě se opět vybavila Pýcha a předsudek, kde to také bylo trochu uspěchané.
Ke knize se určitě ještě vrátím a jsem zvědavá, co v ní na druhý pohled uvidím. 4,49*

sladkovka
sladkovka
05.01.2024 4 z 5

Kniha se četla moc hezky. Mám ráda knihy z této doby a mám ráda knihy, takže pro mě i krásné prostředí z knihovny.
Některé stránky bych vynechala, příběh tak byl zbytečně natahovaný.
Líbil se mi Anin humor, tvrdohlavost i zvědavost. Příjemné čtení, které ráda doporučuji.

Breberuše
Breberuše
02.01.2024 5 z 5

Krásný romantický příběh, který se plynule rozvíjel. Byl bez zbytečného klišé a z příjemného prostředí knihovny. Hlavní hrdinové byli oba sympatičtí i se svými chybami. Roztomilé čtení, které umí rozněžnit.

evismaior
evismaior
25.12.2023 4 z 5

70% - podle názvu jsem předpokládala, že půjde o nějaký fantasy příběh (a podle poznámek autorky v Pár stránkách navíc to tak původně i mělo být), ale dostalo se mi vcelku milé romanťárny z jakési autorčiny vize viktoriánské Anglie, která mi příjemně zapadla do předvánoční nálady, kdy jsem i ocenila, že se ledy mezi svéráznou knihomolkou Animant Crumbovou ze šlechtické rodiny a nevrlým sarkastickým knihovníkem smyšlené londýnské Královské knihovny Thomasem Reedem původem z rodiny řezníka prolamují tak pozvolna, až bych se jinak zřejmě nudila. Ono je to hodně dané tím, že autorka původně příběh zveřejňovala postupně na internetu, no a to pak ty stránky bobtnají a čtenáři to při tom ošklivém počasí venku nějak ani nepřijde.
Sice jsem musela místy vrtět hlavou nad logikou zápletky (Animant je devatenáct, žije podle autorčina popisu ve společnosti, která nepřeje přístupu žen ke knihám a svojí kamarádce Elise musí dokonce knihy tajně vypůjčovat, ale přesto sama oplývá perfektními znalostmi o knihách ve všech oborech od medicíny přes termodynamiku, Darwinovu evoluční teorii až po dějiny kdejakého státu) a s blížícím se závěrem jsem se děsila zmenšujícího se počtu stránek, protože začalo být jasné, že rozuzlení ve vztahu Animant a pana Reeda bude uspěchané přesně tak, jak to nemám ráda poté, co si o těch dvou člověk čte na 500 stranách, ale v té chvíli jsem ještě doufala v další poodhalení v Pár stránkách navíc, takže se mi to docela líbilo.

ValiPages
ValiPages
26.11.2023 5 z 5

Tuhle knížku jsem si tolik užila ! Tuhle knížku si přečtu klidně ještě pětkrát. Milovala jsem atmosféru v celé knížce a v knihovně. Alspoň
jsem se něco přiučila jak to fungovala v knihovnách dříve :) Za mě se Animant k panu Reedovi hrozně hodila. Mám ráda takový ten styl 1800.
Tuhle knihu určitě doporučuji ! Krásně jsem si u ní odpočinula.Už se těším na další díl i když tam nebude Animant.
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like ne z důvodu že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

Kanimůra2
Kanimůra2
13.11.2023 3 z 5

Pozitivní na knize - prostředí knihovny a prostředí starého Londýna.
Spisovatelka má velmi čtivý styl.
Negativní na knize - pro mě ubrat 150 stran. Kniha je utahaná

KatnissLavender
KatnissLavender
04.11.2023 5 z 5

Ta kniha je prostě dokonalá! Od první strany do posledního písmenka! Je to bible všech knihomolů, introvertů, inteligentů a těch, kteří mají (stejně jako já) pocit, že se narodili ve špatném století! Knihu jsem si půjčila v knihovně, ale okamžitě si ji musím koupit, protože kdybyste se mě zeptali na 5 nejlepších knih, které jsem v životě četla, bude mezi nimi a takovou knihu prostě v knihovně mít musím! Moje recenze: http://lavender-books.blogspot.com/2023/11/kroniky-prachu.html