Zrádné srdce

Mary E. Pearson

Kroniky pozůstalých série

Druhý díl série Letopisy Pozůstalých. V zajetí barbarského krále mají Lia a Rafe jen malou šanci na útěk. Jejich jedinou nadějí je spoléhat na to, že král bude příliš ohromen jejím darem, než aby je popravil. Královo zaujetí Liou je však větší, než se na první pohled zdá. Stále je tu i Rafe, který jí lhal, ale pro její ochranu obětoval vlastní svobodu. Zatímco se probouzí Liinym dar a ona poznává sama sebe, je jí jasné, že ji čekají rozhodnutí, která ovlivní její zemi… i její vlastní osud.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , CooBoo
Originální název: The Heart of Betrayal, 2015

Komentáře knihy Zrádné srdce

mantikora
23.02.2026

(SPOILER) Vpodstatě souhlasím s komentářem od "broskev28".

Jen jsem nepochopila pár věcí. Proč Lia nikomu ani Rafemu a jeho mužům neřekla nic o tom, co viděla v údolí, když jí tam vzal Komizar a odhalil jí tak to největší tajemství, které je podle mě opravdu extrémně důležité. Místo toho se v komnatě nedlouho před plánovaným útěkem s ním muckuje a řeší hovadinky, když by klidně mohla zabrousit k něčemu tak závažnému, co by mu pomohlo, pokud by se jejich plán nezdařil a náhodou by se jí nepovedlo dostat pryč z Vendy. Tajemství by pak zůstalo nadále smrtícím tajemstvím. :/

Pak taky její pokrytectví o tom, že ostatní jí lhát nesmí, ale že ona je prolhaná skrz nakrz si vždy hezky ospravedlní. Tím mě celkem štve, pokrytce fakt nemusím.

To, že všichni se musí přizpůsobit jí, ale ona se nechce hnout o píď a ustoupit jiným, to je další vlastnost, kterou u ní nemám v oblibě. Tuším, že to bude v posledním díle gradovat a myslím, že se to pak projeví na mém celkovém hodnocení serie.

Milion překlepů i chyb v tom, kdo právě mluví (jestli Sven nebo někdo jiný apod.) mě docela mrzí. Tak dobrá serie, a opět to asi nikdo moc nekontroloval, než to šlo do tisku. Při dnešních cenách knih v pevné vazbě je to opravdu nepříjemné.

lydiafHQv
21.02.2026

Balancování na ostří nože. To přesně je tento díl. Sice v něm není akce na každé stránce, za to je napínavý a vysvětluje všechny souvislosti.
Lia hraje nebezpečnou hru o přežití s šíleným a geniálním Komisarem opilým mocí a mezitímní poznává krajinu a hlavně její lid, který se jí stává pořád bližším. Ve snaze se zachránit ale hlavně ochránit Rafa i Cadana manipuluje a lže i s nimi. Tento milostní trojúhelník je kořením celé knížky.

Insignitka
09.01.2026

Napětí roste s každým okamžikem a vytváří atmosféru plnou nejistoty a emocí. Zvraty a nečekané situace drží pozornost pevně a vyvolávají silné pocity. Styl vyprávění je poutavý a nechává čtenáře hluboce zaujatého

mekli
05.01.2026

(SPOILER) Knih, které mě emocionálně rozdrtily, bych napočítala na prstech jedné ruky. Strach, hněv, nadšení, něhu, zklamání a fakt velký vztek to vše jsem cítila. Musím říct, že po dočtení jsem ječela, Pearson já si tě najdu, a zaškrtím. Nedokážu si představit, že bych knihu četla v době vydání a musela čekat na další díl. Moc romantiky nehledejte, o tom tato kniha není. Bylo mi jasné že Kaden je ten třetí a city nejsou opětovány, proto tam milostný trojúhelník nevidím. Co mě mrzí je že Rafe dostal, tak málo prostoru. Autorka píše tak že i když se tam nic neděje, nutí vás to číst dál a dál a ve 2 ráno máte problém knihu odložit. Jako mínus bych viděla, že dost za mě podstatných věcí tam nebylo vysvětleno a pokud tam něco bylo, já to teda moc nepochopila. A druhá věc že dar tam vlastně nehraje žádnou roli. Čekala bych, že se víc projeví. No a konec TEN konec.

broskev28
14.12.2025

„Strach a thannis byly zřejmě jediné dvě komodity, kterých měla tahle země dostatek.“
Pokračování Falešného polibku mě vtáhlo tak jak už dlouho žádná knížka. Skvělý byl kontrast mezi tím, jak Lia vnímala Vendu a její obyvatele při svém příchodu a jak změnila názor poté, co se s nimi setkávala dnes a denně. Obecně mě potěšilo, že v téhle knize hrdinové nezachraňují svět, ale snaží se „jen“ zabránit válečnému konfliktu mezi nejbližšími sousedy. Příběh je zabydlen zajímavými postavami různých charakterů, takže o častá překvapení a změny směru není nouze. A samozřejmě nechybí milostná linka, přičemž oba pánové v onom trojúhelníku tzv. stojí za hřích – chudák Lia, bude to mít těžké . . .
Nejsem cílovka, ale početla jsem si skvěle a už se těším na další díl.

Modlitba před spaním: „Ať ti bohové dopřejí klidné srdce, těžké oči a andělé ať chrání tvoje dveře.“

luciella10
22.11.2025

(SPOILER) První díl měl větší drive, druhý byl více o souvislostech, o tom, že nic není černobílé. Že v každé válce jsou dvě strany a nevinní lidé. A jelikož jsem tým Kaden, tak mě to zatím pěkně štvě.

Okoslav
04.11.2025

V rámci žánru je to zajímavé hlavně stylově – autorka píše „krásně“, skoro poeticky, a přitom se jí daří držet zábavnost postav i světa. Můj největší problém tak i nadále spočívá v tom, že hrdinka má prakticky s kýmkoliv (včetně hlavního antagonisty, náhrdelníku z kostí a pravděpodobně i stolní lampy) asi stokrát tak větší chemii než se svým hlavním romantickým zájmem (čili do třetího dílu vstupuju s pravděpodobně marnou nadějí, že si svoji dosavadní volbu „rozmyslí“ :-D).

kotoulek
29.07.2025

Po celou dobu knihy jsem tak nějak nevěděla co si moc myslet. Chybělo to napětí z prvního dílu o tom, kdo je vlastně princ a kdo zabiják, co mě na prvním díle strašně bavilo a přitahovalo. Bála jsem se, že mě tento díl nebude už moc bavit, když už je jasný kdo je kdo. Občas to byla trochu nuda, hlavně ze začátku a občas jsem byla trochu zmatená z některých věcí, které na mě působí, že mají být velkou součástí a podstatou knihy, ale vlastně na ně není kladen takový důraz a docela jsem se v tom ztrácela.
Ale pak se místy začaly objevovat velmi zajímavé skutečnosti, které upoutaly moji pozornost a hodně mě zaujaly a ten konec, ten mě teda docela rozsekal, to sem jako vůbec nečekala a musím říct, že jsem nesmírně zvědavá na třetí díl a jak to celé dopadne.

Blanka29
27.07.2025

Tak mám za sebou druhý díl této triologie. Musím říct, že po prvním díle, byl tento víc akční, napínavý. Lia už začala konečně bojovat i za sebe, a potvrzovalo se tvrzení jejích bratrů, že je silná. Seznámili jsme se i více s královstvím Vanda, která nebyla jen plná barbarů, ale i dobrých lidí, kteří si zaslouží lepší život....

Micho86
16.07.2025

Ano ano, mnohem lepší než předchozí díl. Lia začíná projevovat známky inteligence, pudu sebezáchovy, statečnosti a zárodek jistých nepěkných vlastností jako je například vypočítavost, prohnanost a pomstychtivost, což by podle mě žádné správné hrdince nemělo chybět.
Sadistický Komizar je tam taky nepostradatelný a s Pauline je sice nuda, ale díky stylu vyprávění se o ní taky občas něco dozvíme. Snad si autorka udrží tuhle úroveň i v dalším díle.
Jo, já vím, jsem měkká a rozdávám spoustu hvězdiček, ale asi jsem teď potřebovala číst něco přesně takového.:)

Agnesita
14.07.2025

Takový průměr...

Anež00
29.05.2025

Druhý díl je za mě nepatrně horší, proto 4,5 hvězdy. Dozvídáme se sice zajímavé informace, ale místy mi to přišlo zbytečně natahované. Objevují se tu i nové sympacké postavy. Jsem zvědavá na další díl.

Steff97
30.04.2025

Druhý díl hodnotím lépe než ten první.

Autorka píše opravdu epicky – její schopnost zachytit bolest, vnitřní boje a stíny na duši postav je výjimečná a dokáže se hluboko dotknout čtenářova srdce.
Kniha se četla skvěle, bylo těžké ji odložit, a díky plynulému stylu je velmi snadné se do děje ponořit.

Postavy se v tomto dílu otevřely více do hloubky, což mi umožnilo lépe chápat jejich motivy.

Komizar je velmi dobře vykreslený sociopat a narcis, což mu dodává realistickou temnotu.

Venda jako prostředí působí pochmurně, ale i tak mi přirostla k srdci.

Jediné, co bych knize mírně vytkla, je nedostatek magie. Zatímco v prvním dílu byl "dar" podaný jemně a vyváženě, tady mi jeho rozvoj chyběl. Působí spíš jako silně vyvinutá intuice než jako skutečný magický prvek. Proto bych knihu označila spíše za dobrodružný román s romantickými a lehce fantasy prvky než čisté fantasy.

Celkové hodnocení: 9,5/10

Cesinka
23.04.2025

Fajn pokračování, bylo to napínavé, ale některé pasáže zbytečně protahované. Nicméně to nekazilo dojem z knihy.
Objevily se nové tváře, nastala různá překvapení...
Těším se, co mě čeká dál, protože to, co jsme se dozvěděli v tomto díle, vypadá dost zajímavě. Nechci spoilovat, takže se nebudu rozepisovat víc.

MonaLisa42
04.03.2025

Tato kniha je skvělým pokračováním minulého dílu.
Příběh se nadále rozvíjí a hlavní postavy hlouběji poznáváme. Do děje se okamžitě vžívám a nemůžu ho opustit. Těšila mě každá stránka příběhu. Každá postava je jedinečná, každá má svůj vlastní příběh.
Těším se na další díl. Moc děkuji!!!!

anavi2009
07.02.2025

Jako ten konec? Wow! Před autorkou smekám, krásně umí popsat scenérie, pocity postav, mám pocit jako bych byla s nimi na místech kde se nachází. Podle názvů jsem čekala další romantasy,tak jsem se tomu vyhýbala, ale naštěstí se to neděje.
Hlavní hrdinka je úžasná, prochází vývojem, postupně se dozvídáme víc i o jiných postavách a vyprávění z více úhlů je za mě super.
Jen teda začínám mít strach, co bude s Kadenem, kterému fandím od začátku, Rafe je za mě takový nemastný neslaný..
Jdu na další díl, jsem zvědavá, jak tohle dopadne!

Capybar(k)a18
18.01.2025

(SPOILER) Opět naprosto úžasné, ale já se prostě bojím že Lia skončí s Rafem.
Rafe je sice taky fajn, ale Kaden je prostě nej!
Miluju tuhle sérii určitě si přečtu třetí a tím pádem i poslední díl.
PS. Aspoň Kaden zbyde pro mě, ale možná se to zázračně převratí a Lia skončí s Kadenem???
Moooc doporučuji!

jancapen
08.11.2024

Ve druhém díle už sice víme, kdo je kdo, ale i tak pro mě děj a chování Lii bylo občas nevyzpytatelné. Častokrát mi přišlo jako by balancovala na laně nad propastí. Děj nicméně ubíhal a vtáhnul mě, takže jsem knihu měla přečtenou raz dva a teď už vyhlížím zakončení série.

Járinečka
08.08.2024

Tahle kniha bych řekla, že byla daleko lepší než první díl, bylo zde spoustu nových postav a opravdu se mi to zamlouvalo. Líbilo se mi to, jak hlavní postavy spřádali intriky a jak se chovali.

scarletblue
25.07.2024

Líbilo se mi intrikaření hlavní postavy i to kam se knížka ubírá. Postavy se mi také zamlouvaly, jen jsem čekala že autorka předhodí nějakou bombu a to se bohužel nestalo.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi