Kroniky Pandarve

Kroniky Pandarve https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406155/bmid_kroniky-pandarve-5Zg-406155.jpg 4 44 9

Storm série

1. díl

Prvních pět knih jedné z nejkrásněji malovaných evropských řad – klasik současného komiksu! Martin Lodewijk vytvořil svět plný fantazie, šílených vládců a bizarních stvoření, kde je hrdina vrhaný do stále nových nebezpečných dobrodružství… a Don Lawrence mu svou úžasnou malbou vdechl život! Příběhy vás vrátí do dob pulpových sci-fi dobrodružství plných svalnatých hrdinů a krásných (a spoře oblečených) žen… ovšem s hravostí a se spoustou úžasných nápadů!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

De Piraten van Pandarve , 1983


více info...

Přidat komentář

OldaB
01.04.2024 5 z 5

Příjemné retro s parádní kresbou. Příznivci Kruana budou nadšeni. Poslední díl mi přišel slabší, ale možná jsem si naložil moc velkou porci. Pokračování bych se nebránil, těžko říct, jak to bylo úspěšné.

fvalek
09.01.2023 3 z 5

Další dobrá kniha, do které se mi vůbec nechtělo... První kapitola pro mě byla docela těžká, protože kresba je krásná, což o to, ale nějak moc mě neoslovila. Je to taková... naprosto tradiční a očekávatelná kresba z edice "Mistrovská díla evropského komiksu", která je lákavá a perfektní, ale už ve mně nevyvolává nějaké překvapivé wow efekty. Navíc příběh je takový... Zvláštní, hodně jednoduchý. Chápu, že tam nemůže být tuna kapitol okecávání: "Jak jsme se sem dostali a co budeme dělat?", ale tak hladké vplynutí do děje, to se jen tak nevidí. V podstatě vás přenesou na jinou planetu a vy tam tak nějak začnete žít a je hotovo. A o co víc, ono se na vás valí jedno dobrodružství za druhým, i když to se anomálií hezky vysvětluje.

Líbí se mi krásný svět Pandarve i vysvětlení její jedinečnosti a vlastností. Nádherná příroda, fauna i flora, místa prastará i velmi živá. A přesto na jejím povrchu žije plíseň, která se rozrůstá - lidé. Trošku mi to v tomhle připomínalo Druunu, kde lidé mají v podstatě stejnou roli a ničí to, co je jinak hezké a funkční. Tady jsou lidé zlí, hamižní, tyranští a prakticky jen minimum postav má nějaké dobré úmysly. A to je asi celkem nosné.

Nevím úplně jak je to s dalšími díly, protože se tu píše "prvních pět knih", ale dlouho nevyšlo nic dalšího, ale do pokračování bych asi šel. Protože po té první ne moc záživné kapitole se to slušně rozjelo a čtení mě bavilo až do konce. Určitě je to jedna ze zajímavějších knih, ostatně co odehrávající se ve vesmíru by mohlo být špatné, ale v top trojce mistrovských děl ji asi nutně nemám. :)


puczmeloun
28.09.2022 3 z 5

Je to nádherně nakreslené. Až tak, že některé planetárně-vesmírné výjevy by si člověk rád vystavil jako obraz na stěnu. A některé části se spoře oděnou hlavní hrdinkou by se zase dobře vyjímaly v kalendářích často nacházených po servisech a různorodých dílnách. Něco mi tam ale celou dobu chybělo...

...a tím je využití toho nádherně vykresleného prostředí (nápady i malbou). Planetární systém Pandarve je totiž velmi bizarní, mezi planetami, planetkami a měsíci je dýchatelná atmosféra a gravitace přizpůsobující se spíše místu, než že by měla nějakou ustálenou fyzikální formu. Lodě plující prostorem, podivuhodní tvorové prohánějící se vysoko nad planetou nebo planetky s neuvěřitelným tvarem. To vše je krásné, ale strašlivě nevyužité. Hlavní hrdinové se vždy v tomto zajímavém prostředí krátce mihnou, a pak se jdou klasicky rubat do ulic městeček jako v jakémkoli jiném hrdinském fantasy (i když různorodými rasami mimozemšťanů a oblečením to spíše připomíná Star Wars). Například fascinující království na obřím meziplanetárním krystalu svůj tvar využívá jen pro přístav umístění na hraně a tvar krystalů se objevuje ve zdejších gladiátorských hrách, to je ale vše. Stejně tak mi přijde škoda, že se jeden ze soubojů odehrává už po tisící v labyrintu pod palácem, když se dá využít nějaký z asteroidů. Podobných příkladů by se našlo více, nemluvě o s tím spojeném menším důrazu na nějaký hlubší děj. Za uměleckou stránku to ale určitě stojí...

MisaNuff
26.09.2021 5 z 5

To bylo dobré! Objednal jsem to jen náhodou, nic nečekal, a dostal jsem úžasné překvapení. Vynikající vizuál, pohodové příběhy. Kniha má určitý nájezd, ale pak si drží kvalitu až do konce. Když nechci večer řešit existenciální problémy vesmíru, ale jen si na chvíli odpočinout, vytáhnu si tohle a listuju a bavím se.

Fuckenbrau
05.03.2021 5 z 5

Když Crew oznámila vydání, doslova jsem se zajíknul nadšením! V 90. letech jeden sešit s půlkou příbehu. Pak nic. A víc než deset let pozdějc jeden sešit, co nenavazoval. Tak nějak jsem se smířil s tím že tuhle skvělou space-operu, která je spíš originálním fantasy, si nikdy pořádně nepřečtu. A ejhle, Crew to vydala a je to naprosto perfektní.
A já chci víc a další knihu!

Disease
09.12.2019 4 z 5

Sešit od sešitu lepší. Jen si nejsem jistý, zda je to rostoucí kvalitou nebo mojí stále větší ochotou přistoupit na pravidla hry.

Norri
31.07.2019 5 z 5

Úžasně vymyšlený svět, který je dost velký na to, aby se tam vešla velká spousta divů, záhad a řada dalších menších světů. Svět, který v každém díle dokáže překvapit úžasným, pohádkově fantastickým nápadem. Je to lehce naivní, jak už pohádky bývají, a trošku ukecané, ale tyto malé vady na kráse milionkrát vynahrazuje úžasná malba Dona Lawrence, která je prostě dokonalá a ohromující. Stokrát škoda, že Storm nevyšel v nějakém obřím formátu. Jsem ale rád, že vůbec vyšel alespoň takto.

martinstefko
28.05.2019 4 z 5

Komiksy v knize "Storm: Kroniky Pandarve" jsou takové, jako jejich hrdinové. Ti jsou vytržení z času a prostě putují, kam je okolnosti zavedou. A takový je tak trochu i prezentovaný komiks samotný. Nevíte, kam vás tvůrci zavedou, ale především netušíte, jaký další úžasný obraz před vás Don Lawrence postaví. Může to být velryba vznášející se nad orbitem obrovské planety, surfování na vesmírných proudech, planeta, která vypadá jako ježek v kleci sestavený z gigantických kostí, anebo třeba vznášení se na obrovském chmýří z pampelišky. Každý panel, každá stránka jsou prostě unikátní a pokaždé na vás čeká něco trochu jiného. Takže i když příběh třeba nikam nevede a primárně mu jde jen o to, aby byl trochu zajímavé a dával prostor malbě, vůbec to nevadí, protože komiks "Storm: Kroniky Pandarve" je prostě zážitek primárně o výtvarném umělci. Stojí to za to. Jen se sami přesvědčte.

adevr
26.04.2019 5 z 5

Jé, to je tak moc pěkný!!!!
A jejda, snad nejsem příliš sofistikovaný.

Autorovy další knížky

Martin Lodewijk
nizozemská, 1939
2019  81%Kroniky Pandarve
2012  72%Storm 10 Kroniky Pandarve 1: Piráti z Pandarve
1993  60%Comics Arena #1

Kniha Kroniky Pandarve je v

Přečtených46x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x