Smrteľné stroje

Smrteľné stroje https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394407/bmid_smrtelne-stroje-kHA-394407.jpg 4 226 35

Prvá časť fenomenálnej steampunkovej fantasy série. Pozor: Londýn je nenásytný! Nie je to však mesto, ktoré poznáme. Londýn je mobilné mesto budúcnosti. Po zničujúcej Šesťdesiatminútovej vojne sa všetky mestá zmenili, vysadli na kolesá a pohyblivé pásy a križujú pustatiny ako krvilační predátori – lovia a priživujú sa na menších mestách. A Londýn vyrazil po rokoch na lov. V meste sa však schováva niečo smrteľne nebezpečné. A nie je to dievča s jazvou na tvári, dýkou v rukách a túžbou po pomste v očiach. Prekliata budúcnosť! Mobilné mestá. Robotickí lovci. Tajná zbraň, ktorá dokáže rozprášiť svet. Chceš to zažiť? Vyskoč na palubu Londýna. Daj si pozor na mechanických nájomných vrahov. A nenakláňaj sa cez zábradlie. Keď spadneš, nik sa po teba vracať nebude!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Mortal Engines , 2001


více info...

Michelle13
Michelle13
21.02.2024 5 z 5

Tato kniha mě úplně chytla. Od toho co jsem přečetla za celou dobu tak musím říct, že styl psaní mi ze začátku trochu nesedl, ale pak mě to tak dostalo, že jsem knihu měla přečtenou za 3 dny. Beru ji jako jednu z nejlepších co jsem zatim četla. Skvěle napsané a když jsem se dozvěděla, že je pokračování této série a má to další 3 knihy tak je prostě ve své knihovně musím mít. Rozhodně doporučuji přečíst tomu kdo ji ještě nečetl.

ElessaRiverbow
ElessaRiverbow
12.02.2024 3 z 5

Musím říct, že film, který je podle této knihy natočen, patří mezi mé nejoblíbenější. Proto když jsem zjistila, že existuje kniha, nečekala jsem moc dlouho a dala se do čtení. A tam nastal problém - tím, že jsem nejdříve viděla film (a mám ho fakt hodně ráda), celou dobu čtení jsem knihu s ním porovnávala. Proto to nakonec bylo trochu i zklamání. Kvůli stylu psaní to bylo až moc dětské. Tom mi přišel hrozně otravný a ufňukaný, až to bylo k naštvání. I tak se asi vrhnu někdy na pokračování.

~ 2,5/5 ~


roso.mak
roso.mak
23.11.2023 3 z 5

Na knize není skoro znát, že je psaná pro děti. Tedy, až na jedinou věc. Hlavní hrdinové, přesto že jdou za pomstou ,mají "soucit s nepřítelem", který by jim mohl závidět i ortodoxní buddhista. Jejich chování je tím pádem dost často nepřirozené a ruší ve čtení. Jinak to ale není špatná knihato ani pro dospělé.

alef
alef
22.09.2023 3 z 5

Darwinovská evoluce uplatněná v postapokalyptickém světě,
silnější žere toho slabšího,
slabší dodává tomu zdatnějšímu energii, aby se mohl vyvíjet dál.

... tak to je svět Smrtelných strojů ...

Svět budoucnosti, kde jsou hlavními hybateli evoluce města - jako jednotky, jako evoluční entity - pohybují se, mají své „fyziologické“ projevy, bez kterých by nepřežily, jsou mezi nimi predátoři i slabší jedinci ... a lidská rasa je tu jen něco jako paraziti :-).

Zajímavá myšlenka, hned jsem věděla, že tuhle sci-fi „pohádku“ si chci přečíst (a taky jsem zjistila, že k ní existuje i film, takže posléze i shlédnout, zvlášť, když se v něm výtvarně projevovali ti, co tvořili Pána prstenů), ale zpět k prvotnímu příběhu.
Nebylo to špatné, vlastně jsem se docela bavila, jen se musím přiklonit k názoru v komentářích níže, že tu bylo dáno daleko víc prostoru právě těm „lidským parazitům“ namísto evolucí posílených predátorů v podobě samohybných měst, a to je vážně škoda!
Takhle se Smrtelné stroje nakonec ukázaly jako taková příjemná, vcelku zajímavá dobrodružná honička, ve které akční teenageři zachraňují ... no hlavně sami sebe (a samozřejmě „hodnoty“ skrze které se budou dívat na budoucí svět). Příběh jsem přijala takový, jaký opravdu je, a pak se docela bavila (a zvědavost mi nedala, mrkla jsem i na film ... výtvarně 5*, příběh ... hollywoodská akční pohádka, takže pokud tohle očekáváte, tak to i dostanete) ...

Zelený_Drak
Zelený_Drak
24.03.2023 2 z 5

Nemám ráda pohyblivá města. Jak v Ledové společnosti, tak ve Smrtelných strojích mi to přijde jako hodně nepravděpodobné a nesmyslné řešení čehokoliv. Takže na atraktivním prostředí mě kniha neutáhla. A, bohužel, mě příliš nebavili ani hlavní hrdinové Tom a Hester. Dialogy mi chvílemi přišly vyloženě přitroublé. Ale vzala jsem to tak, že to je příběh pro odrostlejší děti, není to celé špatně napsané a i ti hrdinové jsou vcelku fajn, když to srovnám třeba s Rezistencí. Tento úvodní díl slibuje do budoucna mnoho možností, takže mě od četby dalších neodradil. V době prvního vydání by mě kniha nejspíš oslovila víc.

Karcoolka2210
Karcoolka2210
12.02.2023 4 z 5

Pár rokov dozadu som videla film, ten sa mi celkom páčil, takže som siahla aj po knihe. Táto séria je určená pre mladšieho čitateľa, tak som k tomu aj pristupovala a mne sa tento úvod veľmi páčil, takže pokračujem ďalej. AJ

Patapuf
Patapuf
19.09.2022 4 z 5

Jasně... je to spíš pro děti.... ale oceňuji nápad a to že jsem se opravdu bavil.... není to žadný Shakespeare, ale dokáže to strhnout.... a teď zkusím sehnat ten film...

frantisek8324
frantisek8324
04.05.2022 2 z 5

Diky vysokemu hodnoceni jsem ocekaval vyrazne propracovanejsi, hlubsi a celkove dospelejsi dilo. Pokud vam je do 15 let, pridejte si dve hvezdicky, ale pro zkusenejsi ctenare je to prilis povrchni dilo, ktere zdaleka nevyuziva svuj potencial.

farys_books
farys_books
08.02.2022 3 z 5

Tahle knížka byla dobrá. Díky tomu, že jsem viděla film, jsem samozřejmě znala děj, ale i tak mě spousta věcí dokázala překvapit, hlavně pak na konci.
Vlastně bych řekla, že kdybych byla mladší a neznala film, tak knížku považuju za vynikající.

Možná bych uvítala více mechanismů toho, jak vlastně fungují pohyblivá města, jak to vlastně všechno vzniklo a jaká je situace ve světě, ale chápu, že něco by bylo moc popisné na knížku mladé. A je možné, že něco víc se dozvím v dalších dílech, které bych si rozhodně někdy chtěla přečíst.

S tím, že se jedná o knížku pro mladší čtenáře se taky pojí to, že většina hlavních postav byla dost mladá. Bohužel mi občas nesedlo to, jak se někteří chovali až moc dětinsky. Ale na druhou stranu, někdy z nich vyšla docela velká moudrost.

No a nakonec nemůžu nezmínit jednu věc, která se mi na tomhle vydání moc líbila - to, jak hezky je tu vyřešená filmová obálka. Filmový motiv je totiž jenom na přebalu a pod ním knížka krásně ladí k ostatním v sérii, které přebal nemají.

KrysaHelena
KrysaHelena
31.01.2022 5 z 5

Skvělá a velmi dobře čtivá kniha. Doufám, že takové budou i její následovnice.

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
31.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Celý ten nápad s pohybujícími se městy zní dost absurdně, ale docela to bavilo. Myslím, že to co nejvíce formuje postavu Hester je její znetvoření - dopředu ji pohání pomsta a naopak jindy ji to drží zpátky, kdy se cítí méněcenná. Je tedy velká škoda, že se ve filmu s maskou více neodvázali - vyznělo by to úplně jinak.

Percabethka
Percabethka
18.08.2021 3 z 5

Mrzí mě, že jsem se ke knížce nedostala dřív, oproti filmu se moc líbila a věřím, že kdybych ji četla třeba ve dvanácti, dokázala bych se do ní začíst a užít si ji.

kikikrat
kikikrat
23.04.2021 5 z 5

Jako první jsem viděla film a moc se mi líbil, hlavně ten námět a tak jsem musela sáhnout po knize. Kniha byla v některých věcech jiná a rozhodně ještě lepší než film. Nejvíc ze všeho mě bavil ten svět. Pohyblivá města, pustiny, bažiny.. ano prosím! Bavila mě každá postava, děj s nimi parádně utíkal. Takže za mě velké ano! Skvělé dobrodružství.

Ronnie68
Ronnie68
15.04.2021 5 z 5

Tuhle knihu jsem opět našla až po shlédnutí filmu (který mi nepřipadal tak špatný :) ) ... ale je pravda, že kniha byla jiná (ale jen trochu - spíš bych řekla, že konec byl jiný), ale děj se mi líbil jako celek ... nějak jsem se nemohla odtrhnout ... rozhodně doporučuji ... za mě skvělé sci-fi ... těším se na další díl

Shaxx
Shaxx
01.11.2019 4 z 5

Škoda, že se ke mně Smrtelné stroje nedostaly tak o deset let dřív.
Když má člověk něco málo načteno, ten prožitek je trochu utlumenější, než když má přečteno pár knih a narazí na tohle :)
Film jsem neviděla, ale už teď mi není sympatické, jak v rámci toho, že lidi se rádi dívají na hezké věci, upravili Hester na kočku i přesto, že kniha několikrát zmiňuje, že je ošklivá, ba přímo šeredná.
Moc se mi nedařilo věřit citům, které vznikaly mezi postavami, přišlo mi, že jsou tam násilně vecpány, protože se to hodí...Klidně bych se bez toho obešla. Ale palec hore za těch pár úmrtíček, to mě autor potěšil :) Sice si člověk nestihne postavy ani pořádně oblíbit, ale mám ráda, když se toho autor nebojí :)

P.S.: Pod filmovým přebalem je NÁDHERNÁ obálka.

sola_lupa
sola_lupa
29.08.2019 5 z 5

Tak tahle kniha mi vážně sedla. Ráda bych přiblížila, o čem je nebo co je na ní tak skvělého, jenomže to bych ji pak musela celou převyprávět. Co se týče dalších dílů, nemohu se dočkat, až se do nich pustím.

Fantasysvet
Fantasysvet
23.07.2019 5 z 5

Jednoznačne sa mi najviac na knihe páčilo to chladné steampunkové prostredie. Na každej stránke bola cítiť úplne úžasná atmosféra, ktorá len svedčí o tom, že autor dokáže úžasne vytvoriť prostredie a tým aj celú chladnú steampunkovú odyseu prebrať k životu tak, aby si ju čitateľ do sýta užil. Dielo má neskutočnú hĺbku, a komplexné postavy, pobaví vás aj to, že v sebe ukrýva odkaz na divadelnú hru od Williama Shakespeara Othello. Avšak jednoznačne najlepšie vykreslená bola postava mechanického vraha Krutohlava, ktorého príbeh dojme nejedného čitateľa. Od knihy som zo začiatku nečakal veľa, pretože sa navôkol nej urobila jedna veľká reklamná bublina a film, po pravde, fanúšikov Philipa Reeva neohúril. Ostal som však príjemne prekvapený, pretože univerzum, do ktorého s hlavnými postavami vstupujeme, je premyslené od prvej súčiastky po spoločensko-politické zázemie, s ktorým musia jednotlivé postavy bojovať. Jediné mínus, ktoré sa tu predsa len nájde, sa nieslo v podobe predvídateľnosti príbehu. Ten bol taký trochu priamočiary, a to napriek tomu, že sa hlavne vo vzťahoch začal nepekne zamotávať. To, že som ako čitateľ vedel, ako sa bude príbeh ďalej vyvíjať a že sa skutočne nedostaví žiadny zvrat, ktorý by ho niečím okorenil, kazilo trochu dojem z knihy, ktorá mohla byť takmer dokonalá!

petgona
petgona
19.07.2019 3 z 5

Toto patri medzi slabsie. Napad perfektny, hladne pohyblive mesta tu este neboli. Ale jazyk a sposob podania mi nevyhovoval. Je to sice YA kniha, ale mala som z nej pocit, ze je skor pre deti ako pre mladych dospelych.

Monni
Monni
01.07.2019 4 z 5

Dystopie moc nevyhledávám, ale jelikož mě naprosto dostala smrtka a poslední číslo a když jsem ji uviděla v knihovně, tak jsem si řekla proč ne. Doma jsem zjistila, že je i film (trailer mě ve srovnání s knihou vůbec nenadchl, takže se na něj podívám rozhodně později), tak jsem se do ní pustila.
Kniha je rozhodně napsána velice čtivě. Čte se skoro sama, ale nemůžu si pomoct a něco mi tam prostě chybělo. Rozhodně musím říct, že smrtka a poslední číslo se mi libily mnohem víc. Chvilakama mi to připoínalo GOT :D oblíbila jsem si nějakou postavu a ona potom umřela. Vždycky jsem si říkala ,,to jako fakt?" :D Za tohle musím dát rozhodně hvězdičku navíc.
Mám v plánu i další díly, ale nechám si je na později. Momentálně mám na seznamu knihy, které si chci přečíst víc.

B4LU
B4LU
27.04.2019 3 z 5

Taková (velmi) nenáročná jednohubka. Poprvé jsem ji četl asi před patnácti lety, a dojmy jsou přibližně stejné jako tehdy.
To prostředí je fascinující. Města, která se pohybují a požírají se navzájem jsou dokonale nereálná, ale i tak je zábava o tom číst. Je to na první pohled tak dokonale mimo realitu, že člověka ani nenapadne nad tím nějak víc hloubat a prostě si užívá tu jízdu.
Skutečný problém přichází s tím, že je to naprosto evidentně knížka pro děti. Hlavní postavy (zdráhám se říct hrdinové) jsou naivní a přecitlivělé děti, kterým nevěříte ani těch údajných cca patnáct let (kor v nesmlouvavě-drsném post-apo světě), které by měly mít - neustále pláčou a ohromně je překvapují "zvraty", které vidíte na X stran dopředu.
Fascinující, ale dost jednoduché čtivo.