Srdce v kamenném kruhu

Srdce v kamenném kruhu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12492/bmid_srdce-v-kamennem-kruhu-eqO-12492.jpg 4 28 5

Kronika země Bójů série

1. díl >

Příběhy z dávné historie keltských Čech spojuje tajemná symbolika srdce, která ovládá věčný koloběh lidských životů. Jsou zaznamenány v této kronice, jak se skutečně odehrály nebo jak je dotvořila autorčina fantazie ze zlomků zpráv a na základě nálezů, jež vydala země. Hned první příběh je milostnou romancí královské dcery a mladého Etruska, který se vypravil k zlatonosné Otavě za obchodem a našel zde lásku, jež navždy změnila jeho život. Z doby největší slávy oppid je neméně vzrušující příběhy Greny, provdané za starého krále. V bohatém Boiohemu, budoucích Čechách, tehdy vypukly boje o moc mezi královskými rody a Greně věštba druidek předurčila zachovat na přelomu věků zemi dědice. K hrdinům tisícileté epopeje patří i král Marobod. Vyrůstal v Římě jako rukojmí, a když se dostal do Boiohema, vybudoval zde vzkvétající zaalpské království, které se stalo mostem mezi svobodným životem Hercynského lesa a vyspělou římskou kulturou. Zůstal neporažen i ve válce s Tiberiovými legiemi, ale příliš předběhl svoji dobu. Kronika končí krásným milostným příběhem královny Fritigil, kterou její láska dovedla až k přijetí křesťanství. Čtenáři historické beletrie ocení nejvíc na této knize, že autorka vypráví prastaré příběhy z českého území, které ještě nikdo literárně nezpracoval.... celý text

Přidat komentář

Eicherik
23.04.2023 5 z 5

Hlavním dějištěm tohoto historického románu, tvořeného pěti povídkami, je Boiohaemum, území ověnčené horami, ležící uprostřed prastarého Hercynského lesa. Území, jež je naší domovinou. Autorka s pomocí dobových spisů, znalostí historie a vlastní fantazie stvořila podobu, jak mohl vypadat tehdejší svět. Velmi zajímavé a poučné jsou i doplňující odborné texty. Dvě z povídek se věnují mému oblíbenému panovníkovi, markomanskému králi Marobudovi. Část, kdy se Marobud vrací do Římany zpustošené vlasti a odvádí svůj vyčerpaný lid do Boiohaemu byla velmi dojemná. Knihu si přidávám do doporučených.
Citace: Odpor byl potlačen a osady vzbouřenců vypáleny. Žádný z potomků Venetů neprozradil, odkud pocházely jejich zbraně, a to ani při nejkrutějších způsobech obětování, při nichž je nikdo neslyšel žadonit o smrt. Boiorix podezíral z dodávky zbraní cizí kmeny, přicházející pozvolna od severu přes pohoří Kanců, kterému říkáme Sudety.

renefer
16.03.2021 5 z 5

Červená knihovna z dávné historie naší země. Doporučuji si nejdřív přečíst rejstřík názvů, který je úplně na konci knihy, abyste se lépe orientovali, kde se vlastně příběh odehrává. Povídkové knihy moc nemusím, ale tady je celkem zajímavě popisovaná historie naší země i vznik jednotlivých názvů měst, řek, pohoří. Za každou povídkou je i věcná poznámka ohledně skutečných historických faktů. Opravdu zajímavé čtení.


vincek1
12.06.2017

Pěkně napsaná kniha a také se těším na další. Něco podobného i když trochu z jiné strany je kniha Praotcové od p. Frýborta. Týká se příchodu Slovanů do České kotliny, kterou obývají Keltové. Doporučuji přečíst i když někomu se možná bude zdát méně čtivá než Srdce v kamenném kruhu.

tenax
06.09.2013 4 z 5

Autorka ví, o čem píše, a píše dobře. Těším se na pokračování.

Idanthyrs
07.11.2010

Tuto, nadhernou triologii, mohu doporucit vsem, kdo maji slabost pro Keltskou historii, zhltnete ji ani se nenadejete a budete si prat, aby nikdy neskoncila. Tato autorka me nadchla pro dalsi cteni jejich romanu a vyhledavani dalsich, materialu o dejinach, Keltskeho kmene Boju.