Kronika Ztracené stopy

Kronika Ztracené stopy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118440/kronika-ztracene-stopy-118440.JPG 4 230 17

Zálesácká kniha plná návodů a rad je nepostradatelnou příručkou pro práci v klubech, družinách a oddílech. Jaroslav Foglar v ní dokázal, jakým byl vnímavým pozorovatelem přírody a zároveň znalcem chlapeckých duší. Příběh klubu Ztracená stopa, pojmenovaného podle přezdívky jednoho z jejích členů, se odehrává v měsíčních odstupech po jeden kalendářní rok, od září do srpna, a je psán formou kroniky. Chlapci z klubu prožijí nesčetná dobrodružství, naučí se morseovku, dozví se spoustu zajímavostí z přírody, hrají zajímavé hry, loví bobříky, apod. Prubířským kamenem jejich svornosti a houževnatosti se stane báječný prázdninový tábor, kterým vyvrcholila celá bohatá společná činnost klubu během roku. Samostatná kapitola Hry a hříčky do klubovny i na výpravy, jak je hráli chlapci ze Ztracené stopy, navazující na Kroniku, obsahuje 31 her a hříček, např. Máte rychlé ruce?, Řetěz slov, Turnaj důvtipu, Skákání přes provaz apod. 3.vydání.... celý text

Přidat komentář

RemiBlack
06.02.2024 5 z 5

2024/6
Vždycky zapomenu, že Kronika Ztracené stopy je vážně to - kronika, soubor rad nebo příručka, a ne příběh, jako většina ostatních Foglarových děl. Nicméně i tak patří mezi moje nejoblíbenější. :) To nadšení k zálesáctví a různým jiným činnostem z knihy přímo teče a je opravdu nakažlivé.
Je pravda, že velká část už je dneska přešlá, ale kdo čte pana Foglara, tak s tím počítá. Moc příjemné čtení, zvlášť pokud se chcete inspirovat a trochu si oprášit zájem o přírodu.

Hakate
23.08.2022 4 z 5

Autor, který mě provázel dětstvím, skvělé dobrodružné knihy, po kterých by měla sáhnout hlavně dnešní generace.


ydnac
03.10.2020 5 z 5

Dobrá kniha z mého mládí :-)

vlkodlaq
25.02.2020 5 z 5

Kronika Ztracené stopy byla jedna z prvních knih o tom, co všechno se dá v přírodě dělat (což vedlo k trampingu a bushcraftu), kterou jsem četl. Skvěle napsaná a jednoznačně moje nejoblíbenější Foglarovka. Ony jiné Foglarovky, odehrávající se v temných uličkách Prahy (nebo jiných, i fiktivních měst), jsem četl také, nicméně jsem se k nim už nevracel. Coby desetiletý jsem si začal vést deník s originálním názvem "Já, zálesák" :), první stránka měla samozřejmě opsanou a překreslenou onu první stránku "Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré..." a nadšeně jsem si zapisoval zajímavá pozorování z přírody, stopy, které jsem našel, zvěř, kterou jsem viděl atd. Do dnes ho mám.
Kroniku ztracené stopy jsem četl mnohokrát, nedávno jsem si ji přečetl s nostalgií po letech znovu. Jsem to pořád já, ten kluk, co byl nadšený z každé přírodní zajímavosti a maximálně si užíval každou minutu v lese nebo v horách, ale třeba i v remízcích mezi poli za domem, pozorující ptáky, divoké králíky a třeba i vyorané larvy hmyzu. Ten kluk nikam neodešel, jen je o třicet let starší, má trochu jiné starosti, už není tak zdravý jako tehdy, ale je to pořád on, jsem to pořád já.

hrdlickova_61
30.03.2019 5 z 5

Vždycky jsem měla ráda všechny foglarovky - a tuhle obzvlášť, i když je nenápadná a někomu může vadit, že děj je roztříštěný do drobných epizod. Pořád mám před očima i autorovy prosté obrázky. Úvod ("Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré... ") znám doteď celý zpaměti.

Sandalkar
24.01.2019 4 z 5

Příručka pro lidi pracující s dětmi a mladými, která ani po letech neztrácí na půvabu. Spousta inspirativních her, nápadů a motivace. Ikdyž pro dnešní dobu možná moc "Mirek Dušín" styl. Chválím grafiku (četla jsem modré vydání) - části psané rukou, hodně návodných obrázků. Slovo paďour je geniální :-)

Napoli
03.08.2018

Knihy J. Foglara mám velmi ráda, ale tato kniha mě zrovna moc neupoutala. Je pojatá spíš jako návod, jak pracovat s dětmi. Ale pro vedoucího na tábor se může hodit.

Gwlanche
02.05.2018 5 z 5

Až se jednou budu stěhovat ze svého rodného domova, vezmu jen pár knih. Rolfa Zálesáka, Karpatské hry a taky tuhle. Milá příručka, vždy ji ráda znovu a znovu čtu, jako by v ní pokaždé bylo něco nového.

pepa4081
13.06.2017 4 z 5

Další knížka prakticky bez děje. Jde o různé náměty pro oddíly, jak pracovat. Kniha je velmi komplexní. Je zde morseovka, semafor, bobříci i modrý život a další a další. Jako oddílovou kuchařku doporučuji. Velmi uspokojivé.

Peter.Melon
18.11.2014 3 z 5

Jako dítě mě to celkem bavilo číst...Proto 3 hvězdy.

bookworm007
16.10.2014 5 z 5

Úžasná knížka. Díky, které vím, jak dlouho musím vařit vajíčko natvrdo :-D

Koka
19.05.2013

Jsou to už léta, co jsem to četla, ale do této knížky dosud nahlížím, když potřebuji vědět, kolik metrů činí anglický yard, mořská míle, palec, loket, uzel :-)

tyzik.cejka
28.04.2013 4 z 5

ani bych ni na to nevzpomněl když tak jdu ze záchoda a tu mi to vpadne do očí je tam starší vydání po tatínkovi nechám počítač počítačem a chvilku čtu knihu ale nelze pochopit dívat třeba na jednom obrázku na šipky které ukazují ke věcem se skřínky je divné tak si to tady zadám a hned to tam je modré ale klik s mojí šipkou udělám a čtu čtu a pak si přečtu o čem to je protože jsem to nikdy nepochopil přečtu si to a pak si zas jdu chvilku číst a vlastně jsem už hlupák to je další kniha od mého bombového skauta pana Foglara no já sám na to řeknu tohle velmi dobré nápady do klubovny třeba s tou skřínkou šipkami

maple34
04.04.2013 2 z 5

Pro určitou strohost kronických záznámů odloženo, nedočteno...zřejmě se ani na druhou šanci nedostane

petka-2007
22.01.2013 4 z 5

Poučné, pro nás před x lety nepostradatlené :-)

kolacky
12.07.2012 5 z 5

Podle téhle knihy jsem se naučila morseovku a s kamarády jsme dokonce vedli deník z našich VÝPRAV - s vlastnoručními obrázky! Krabička poslední záchrany byla nezbytnost. A dodneška vím, jak se jde tam, kde oblaka bílá vysoko a rychle plují...

swamp
25.07.2011 3 z 5

Takový návod jak vést skautský klub.