Kronika filmu

Kronika filmu https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104685/kronika-filmu-104685.jpg 5 28 6

Od prvních pokusů bratří Lumierů před 100 lety přes 'továrnu na sny' Hollywood až po Jurský park Stevena Spielberga - velké kino vždy silně fascinovalo lidi na celém světě. Tuto fascinaci se pokouší zachytit Kronika filmu. 81 kalendárií s více než 1000 záznamy popisuje nejdůležitější mezníky světového filmu. Seznamy nositelů Oscara a cen filmových festivalů v Cannes, v Benátkách a v Berlíně doplňují tyto údaje. Ve více než 2000 článků jsou představena a zařazena všechna významná a úspěšná díla z dějin světového filmu. Filmografie s údaji o zemi vzniku, o režisérovi, autorovi scénáře, kameramanovi, hereckých představitelích a udělených cenách ke každému uvedenému filmu rozšiřují předchozí informace. Příspěvky jsou obohaceny životopisnými údaji o vynikajících osobnostech filmu, citáty a s tím souvisejícími informacemi. Zcela jedinečné jsou nové tabulky kroniky: shrnují nejdůležitější filmy jednoho žánru, režiséra nebo herce. S 2700 ilustracemi je Kronika filmu současně exkurzí dějinami tohoto média. Fotografie velkých hvězd i hvězdiček v jejich významných rolích, záběry z natáčení - každý film je obrazově zdokumentován.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Die Chronik des Films , 1994


více info...

Přidat komentář

Koty7
14.03.2024 5 z 5

Tuto bichli přece musí mít na poličce každý filmový fanda. Asi není v lidských silách ji celou přečíst, ale i tak je to zajímavý průřez filmovou historií. Uvítal bych i nějakou aktualizovanou verzi.

jerisno
11.02.2022 5 z 5

Jedna z "Kronik", které mám doma (ještě tu o lidstvu). O film jsem se vždy zajímal a tak jsem si tuto publikaci opatřil hned po vydání (vlastně to za mě udělal Ježíšek). Nečetl jsem úplně vše, ale prolistoval jsem ji solidně a nejedenkrát.
Když jsem si nedávno vytvářel žebříček mých osobních, filmových "Ogarů" (mladší bráškové o něco více známějších Oskarů) za léta 1959-2021, tedy za každý rok mého dosavadního života, z této knihy jsem hodně čerpal, protože na spoustu titulů bych určitě zapomněl.
Potěší i několikeré zmínění československé tvorby. Příjemná a užitečná encyklopedie, nejenom pro fandy filmového pásu.


archivářka115
07.03.2021 5 z 5

Je to moje nejoblíbenější knížka, která se věnuje filmu. Škoda, že nepokračuje i novými filmy. V internetu je nehledám. Knížka je knížka.

kobejn
10.02.2019 5 z 5

Bible mý puberty. Zatímco všichni mi spolužáci byli v 90. letech blázni do basketu, obdivovali Michaela Jordana, mě zajímaly jenom filmy. Proto, když ta kniha vyšla, neváhal jsem a šel jsem hned do našeho knihkupectví a vysolil za ní tenkrát nemalý peníz 1299kč tušim a od tý doby jsem tu knihu studoval, denně sem jí pročítal, stránku za stránkou a film po filmu. Hrozně jsem toužil vidět všechny ty filmy v tý knize. Pak mi stačilo jen dívat se na ty fotky z filmů a představovat si, kde a kdy ty filmy uvidím. Začal jsem psát do televize, aby ty filmy hráli. Knihu mám dodnes, ale tim, jak sem v ní furt listoval, se mi rozpadla. Ale i rozpadlá má svou hodnotu. Sem tam jsou tu nějaký překlepy nebo chyby, ale docela nepodstatný. Pro mě to tenkrát byla nepostradatelná věc. Hrozně jsem chtěl ty filmy vidět. Spoustu už jsem jich od tý doby (před více jak 20 lety) viděl. Pár filmů mi v tý knize ale chybělo. Dnes už je to jedno, máme internet. Tehdy to ale byla věc, bez který jsem nemohl bejt.

bara6719
28.12.2018 5 z 5

PĚKNÁ KNIHA

kap66
04.09.2017 4 z 5

Čtyři hvězdičky za to, jak jsem v časech bez internetu byla z vydání této encyklopedie nadšená; přečetla jsem ji fakt celou, byly to první ucelené a podrobné dějiny filmu, doplněné fotografiemi. Jedna hvězdička dolů za chyby, které jsou na papíře vidět stokrát zřetelněji než na monitoru. Už jsem ji dlouho neměla v ruce, ale dodnes si pamatuji: jak mohlo projít, že Kevin Kline byl členem Monty Pythonů? Ale bez ohledu na to: v 90. letech jsem si této knihy vážila - pro její obsah i vzhled.