Krkonoše - příroda, historie, život

Krkonoše - příroda, historie, život https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146951/krkonose-priroda-historie-zivot-146951.png 4 9 3

V pořadí již čtvrtý svazek vlastivědné ediční řady Krajina a lidé, který vychází ve spolupráci s Krkonošským národním parkem, přibližuje čtenářům nejnovější poznatky o Krkonoších a nabízí komplexní pohled na celé pohoří bez ohledu na státní hranici. Na celkem 110 kapitolách se podílelo takřka 150 autorů českých i polských. Připojené CD obsahuje mj. seznamy jednotlivých druhů živočichů a rostlin a obsáhlý seznam literatury. Knihu doplňují podrobné rejstříky a výběrový česko-německý a polsko-německý místopisný slovníček, na závěr pak esej o Krkonoších jako zdroji inspirace.Obsahuje1750 fotografií a dobových ilustrací; 170 mapek a plánků; 130 tabulek a grafů. Vlastivědná encyklopedie Krkonoše – příroda, historie, život získala: 1. místo Cena pro nejlepší publikace o cestovním ruchu (ATchJET, 2008) Hlavní cenu Slovník roku (JTP-Slovník roku, 2008) 1. místo v kategorii Reprezentační publikace (Tourpropag 2008) Z předmluvy: Krkonoše, Sněžka, Labe, Krakonoš nebo Rýbrcoul, roubené chalupy, sklářství, lidové písmáctví a pohádky, zapadlí vlastenci, Krkonošský národní park a mnoho dalšího bohatství patří ke krajině nejvyššího českého pohoří, zařazené v roce 1993 do světové sítě biosférických rezervací UNESCO. Encyklopedie Krkonoš je první komplexní knihou o horách, které patří v Čechách k nejpopulárnějším, a nesmírně oblíbeny jsou i u našich polských a německých sousedů. Shrnuje všechny dostupné informace o vzácné krkonošské přírodě, o bohatých a rušných dějinách, které přinesl běh času a lidé usazující se v drsném, leč malebném kraji, o kultuře, kterou krkonošský lid za staletí vytvořil, a o současnosti a budoucnosti jejího rozvoje. Krkonoše jsou vůbec poprvé popsány úhrnně ve své celistvosti, česká a polská část společně.... celý text

Přidat komentář

Lesní_chodec
15.02.2022 5 z 5

Stejně tak jako díl o Šumavě i zde platí, že tuhle encyklopedii asi jen stěží budete číst od první stránky do poslední. Tohle je prostě bichle, kterou otevřete a hledáte zrovna to, co Vás zajímá. Krkonoše jsem si v posledních letech hodně oblíbil, po Šumavě jsou to pro mě asi nejkrásnější kopce v Zemích koruny české. Díky téhle obsáhle knize jsem se dozvěděl řadu informací a souvislostí, které prostě na internetu nenajdete. Plus ten pocit, když si tuhle několika kilovou knihu položíte na sebe a listujete... to se prostě nedá s brouzdáním po síti srovnávat. Velké plus pro mě bylo, že autoři zde zakomponovali i slezskou (polskou) část pohoří. Škoda jen, že původní plán edice, vydat knihu o všech našich pohoří poměrně rychle ztroskotal.

thea.cajda
01.01.2022 5 z 5

Co dodat? Tohle je bible krkonošáků. Obrovské dílo obsahem i velikostí. Je trochu náročné v ní číst, i přenáše ji není snadné, ale množství informací, které v ní najdete,nenajdete nikde jinde. Škoda, že už není k sehnání.


Cajda
22.05.2020 5 z 5

Kniha je naprosto úžasná a tlustá "bichle", kterou je potřeba mít při čtení na klíně a víte, že ji tam máte. Je plná obrázků, fotek a zajímavostí. Listuji v ní vždy téměř posvátně. Krkonoše mne uchvátily, přesto, že jsem z Beskyd. Tento svazek je ideálním studijním materiálem nebo nutným kouskem do knihotéky milovníka Krkonoš!

Štítky knihy

české hory a pohoří

Autoři knihy

Jiří Flousek
česká, 1957 - 2022

Kniha Krkonoše - příroda, historie, život je v

Přečtených6x
Knihotéce9x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x