Krkonoše národní park České socialistické republiky

Krkonoše národní park České socialistické republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387102/bmid_krkonose-narodni-park-ceske-sociali-mDE-387102.jpg 4 1 1

Vydalo nakladatelství Kruh v Hradci Králové v roce 1983 k 20výročí založení Krkonošského národního parku.Fotografie přírody a živočichů v parku s popisem.

Literatura naučná Obrazové publikace
Vydáno: , Kruh (Hradec Králové)
Originální název:

Krkonoše národní park České socialistické republiky , 1983


více info...

Přidat komentář

ludek.n
18.02.2022 4 z 5

Kniha pánů Bruníka a Štursy byla vydána královéhradeckým nakladatelstvím Kruh k 20. výročí založení Krkonošského národního parku a podle toho to také vypadá: velký formát, kvalitní křídový papír, anglické, německé, ruské a polské resumé na samostatné vložce a samozřejmě velmi kvalitní tisk obrazového materiálu. Kniha je připsána fotografovi Jiřímu Bruníkovi, ale část snímků je i od dalších jeho kolegů, jmenovitě od Eduarda Studničky, Jana Vaňka, Jiřího Formánka, Valeriána Spusty, a několika obrázky přispěl také Jan Štursa, který nejenže fotil, ale celou kolekci i uspořádal a napsal průvodní texty. Publikace je rozdělena na pět tematických kapitol: krajina a příroda, geologie a geomorfologie, přírodní živly, flóra a fauna, lidé. Štursův doprovodný text se pak na každé stránce zmocňuje nejen fotografií, ale snaží se podat ucelený obraz krajiny a doby, jít ještě o kousek dál nad rámec běžného komentáře. Ve spojení s úchvatnými fotografiemi je tato jeho snaha hodna ocenění. Kniha je vskutku reprezentativním zástupcem podobně zaměřených obrazových publikací, přičemž bych ji řadil k těm lepším.