Křižovatky české aristokracie

Křižovatky české aristokracie https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205531/mid_krizovatky-ceske-aristokracie-205531.jpg 4 22 7

Kniha, jež volně navazuje na autorovu úspěšnou „šlechtickou trilogii“, vypráví osudy potomků šesti českých šlechtických rodů, kteří se od roku 1989 opět aktivně účastní života české společnosti nebo se sem pravidelně vracejí. Těžkosti spojené s návratem z nucené vnitřní nebo zahraniční emigrace líčí příběhy Franzisky Diany Sternbergové, Pavlíny Bořek-Dohalské, Mathildy Nosticové, potomků rodů Kolowratů-Krakowských, Podstatských-Lichtenštejnů z Velkého Meziříčí, Valdštejnů na Třebíči a příběh ing. Jaroslava Cuhry, disidenta a porevolučního poslance, který stál u počátku restitucí šlechtického majetku.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Paseka
více info...

Přidat komentář

Francois17
18.06.2020 4 z 5

Nebylo to špatné, ale pár kapitol mě moc nebavilo. Ty předešlé tři knihy byly lepší.

Kory98
03.10.2019 4 z 5

Nikdy bych si nemyslela, že mě kniha tohoto typu zaujme, protože čtu převážně jiné žánry. Dostala jsem ji od kamarádky, protože měla omylem dvě. Pořád jsem čtení odkládala, až jsem se najednou ocitla v situaci pouze tato kniha a já, takže nebylo na výběr a přečteno bylo během pár dnů. Musím uznat, že příběhy jsou psané pro mě čtivou formou, některé jsou lepší některé horší, ale asi záleží na tom z jak obsáhlých podkladů mohl autor čerpat. Kniha mi pomohla doplnit si vzdělání, protože spousta příběhů se odehrávala v mém rodném kraji a dověděla jsem se informace z historie, o kterých jsem neměla ani tušení.


Péťa1950
04.08.2018 5 z 5

Komentář by byl obdobný, jako jsem napsala k "paradoxům......"

Lenka4
29.04.2015 3 z 5

Forma rozhovoru působí občas poněkud rušivě a nepřehledně, ale jakmile text přejde do vyprávění, stává se poutavějším a mnohdy díky spletitým osudům jednotlivých osob i napínavým.

Ranuncul
26.12.2014 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha.Pro ty,které toto téma zájímá doporučuji.

maryzka
11.06.2014 2 z 5

Nevím jak to hodnotit, připadá mi to vychytávky z předchozích knih Votypky. To co se četlo v předchozích knihách tak se něco opakuje,pozitivem je to, že je tam pár lidí ,, s modrou krví" který nebyli uvedeny v předchozích knihách. Předchozí komentář je pravdivý, taky než jsem pochopila kdo je Pavlínka, ale o Pavlínce sice pár časopisů psalo, ale na veřejnosti je dost neznámá.

JeKa
15.05.2014 4 z 5

Kniha vypráví o životních osudech některých příslušníků české šlechty v dobách druhé světové války, komunismu a současnosti. Narozdíl od jiných publikací si výrazně všímá i období porevolučního - tzn. strastí a slatí restitučních. Stylisticky se pohybuje na hranici vyprávění a rozhovoru. Občasné jsou i citace z deníků a zápisků. Na jednu stranu je publikace zajímavá a velmi svižně čtivá, na druhou však stylistická volnost občas znesnadňuje perfektní orientaci v textu. Často čtenář začíná číst novou kapitolu a až po několika stranách se dozví jméno člověka, jehož životní osudy právě sleduje. Občas autor jména blízkých příbuzných zapomíná sdělit úplně - tak například v kapitole o Pavlíně Bořek-Dohalské se mluví o 4 bratrech, jejichž jména nám autor sdělí a následně začne mluvit o Pavlíně, aniž by se čtenář dozvěděl, který z bratrů je její otec - neustále se o něm už mluví jen jako o tátovi. Tyto maličkosti, ač nesnižují zážitek z knihy a poutavost jejího obsahu, mírně iritují. Z tohoto důvodu dávám jen čtyři hvězdičky. Rozhodně ale jinak doporučuji ke čtení, je to velmi zajímavý příspěvek k dějinám šlechty u nás.

blíže viz: http://webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14145

Štítky knihy

aristokracie, šlechta české dějiny česká šlechta

Autorovy další knížky

Vladimír Votýpka
česká, 1932
1995  85%Příběhy české šlechty
2002  83%Návraty české šlechty
2010  79%Aristokrat
2005  89%Paradoxy české šlechty
2014  85%Křižovatky české aristokracie

Kniha Křižovatky české aristokracie je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce8x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x