Křižovatka soumraku 2

Křižovatka soumraku 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30288/kolo-casu-krizovatka-soumraku-30288.jpg 4 26 2

Kolo času série

< 10. díl >

Ve světě Světla a Stínu vede dobro a zlo věčný boj. Je to svět Kola času, největšího fantasy eposu, jaký kdy kdo napsal. Mat Cauthon, prchající z Ebú Daru s unesenou Dcerou Devíti měsíců, zjišťuje, že si ji nemůže nechat u sebe, ani ji nechat jít, poněvadž je pronásleduje Stín i Seanchanská říše. Egwain z al'Vereů obléhá Bílou věž v Tar Valonu. Musí vyhrát rychle a s co nejmenším krveprolitím, protože pokud se Aes Sedai nespojí, budou moci svět před Temným bránit pouze asha'mani. Mezitím musí Rand al'Thor znovu vsadit vše do hry, v níž je v sázce on sám – aniž by věděl, kdo jsou jeho skuteční spojenci a kdo nepřátelé.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Návrat
Originální název:

Crossroads of Twilight , 2003


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
10.12.2020 odpad!

Prázdné nic.

Občas se nějaký minoritní posun v ději uskuteční, ale v tom balastu nekonečných popisů zbytečností, podružností a tvaru suknic se úplně ztratí to, co se vlastně děje. Navíc bezpředmětné kraviny Jordan opět rozepisuje na desítky stran a zásadní posuny v ději (hodně silný výraz pro ty maličkosti, které se zde stanou) si musí čtenář kolikrát skoro domýšlet. Často mi z textu nebylo vůbec jasné, co se vlastně děje, co se stalo a nebo kdo konkrétně má zrovna přímou řeč.

Moji pozornost upoutala až jedna pasáž v dějové lince s Perrinem, kdy navštívili podezřelou vesnici, kvůli doplnění zásob pro armádu. Autor nám stále předhazoval, jak je tam něco špatně, jak se tam něco záhadného děje a dokonce se mu na pár stran povedlo vzbudit jisté obskurní, strašidelné pnutí. Bravo. Škoda, že se na to vzápětí vykašlal a celá tahle mini zápletka vyšuměla do ztracena jako vlhkej pšouk jen proto, aby se zase mohl věnovat uhlazování suknic, tahání copů a stostránkovým statím o tom, jak se vedlejší postavy tvářili a co si mysleli o barvě krajek na Randově sukni a podobným nesmyslům.

Matova linka mě místy bavila, jeho budování vztahu s Dcerou devíti měsíců bylo zajímavé, i když i tahle ženská postava se chovala naprosto stejně otravně a arogantně jako úplně všechny ostatní ženské postavy v téhle sérii.

Byl jsem vcelku odhodlaný dát téhle knize jednu hvězdičku, už jen proto, že jsem si zde našel alespoň několik míst, které nebyly naprosto tragické a otřesně nudné, ale po spravedlivém zhodnocením celku si ji nezaslouží. I těch několik málo zajímavých pasáží bylo zničeno matoucí fůrou prázdné vaty a vypravěčskou neschopností.

Zdůrazňuji to často. Jordan na mě ve své podstatě nepůsobí jako patlal a že se mu může něco podařit, dokázal v druhém díle Kola Času, rovněž zbytek série by mohl být zkousnutelně průměrná zábava s osvěžujícími a v té době originálními prvky. Stačilo, aby ho nějaký dobrý spisovatel vedl za ruku. A hlavně aby editor odvedl svoji práci, alespoň 70% odpadního obsahu ze všech knih vyházel a zbytek nechal Jordana znovu přepsat tak, aby z toho byl plynulý, vyvážený, kompaktní příběh, kterému nechybí základy solidního vypravěčství. Takhle místo toho obětoval bezmála dvacet let, jen aby po sobě zanechal nedokončený paskvil.

Je mi ho vážně líto a moc si přeji, aby poslední kniha, kterou napsal před svoji smrtí a do které se nyní pouštím, byla lepší a alespoň trochu smazala ten dojem, který z Kola Času zatím mám.

petrulka
11.03.2015 3 z 5

Tak nějak nechápu, co se stalo. Absolutně zbytečný díl. Zásadní informace by se daly shrnout snad do dvaceti stran. Jinak ty stovky dalších jsou jen úvahy, přemýšlení co si kdo myslí, co kdo udělá nebo co plánuje udělat a jak..koukání z oken a uhlazování suknic. Občas odfrknutí.
K dočtení jsem se musela vyloženě nutit. Škoda, potenciál by byl obrovský. Tohle hodnocení mě opravdu mrzí, ale nenašla jsem nic pozitivního, nic co by mě ke knížce přikovalo.


Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Křižovatka soumraku 2 je v

Přečtených53x
Doporučených2x
Knihotéce39x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x