Krizová intervence

Krizová intervence https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190508/krizova-intervence-190508.jpg 5 29 7

Lidem, kteří řeší naléhavou krizovou situaci, je dnes k dispozici řada různých zařízení, poskytujících krizovou pomoc, v nichž působí profesionálové i dobrovolníci. Publikace širokého autorského kolektivu shrnuje současný stav oboru, který je východiskem jejich práce, a popisuje základní postupy krizové intervence v nejrůznějších situacích. Úvodní část knihy charakterizuje společné znaky životních situací, v nichž lidé vyhledávají krizovou pomoc, a ukazuje možnosti odborné pomoci v krizi. Podává přehled pracovišť krizové intervence u nás i v zahraničí. Podrobně jsou rozebrána teoretická východiska i jednotlivé kroky různých forem a technik krizové intervence - tváří v tvář (s jednotlivcem, párem, skupinou); telefonická pomoc, mobilní služby (výjezd, práce v terénu) i krizová intervence při katastrofách. Ve speciální části autoři probírají hlavní typy krizových situací: krize spojené s jednotlivými fázemi lidského života (krizová intervence u dětí, dospívajících a jejich rodin, krizové situace u žen a mužů, v seniorském věku; krize spojené s partnerstvím, manželstvím a sexualitou); psychospirituální krize; krize spojené s duševními poruchami (klienti s poruchou osobnosti, s drogovou závislostí; týraní a zneužívaní klienti, problematika sebevražd). Závěr knihy se věnuje sociálně-právním aspektům krizové intervence... celý text

Přidat komentář

Maanna
12.11.2022 5 z 5

Velmi obsažná a pro praxi užitečná publikace, ze které se dá stále čerpat, i když některé informace ohledně sítě pomoci samozřejmě trochu zastarávají. Nicméně převážná část knihy je stále aktuální a autorům se daří vyvážit teoretickou i praktickou část. Nezahlcují detaily a zároveň pokrývají širokou škálu situací. Snad se jen jednotlivý autoři mohli ještě o trochu lépe dohodnout na struktuře zpracování témat, ale to je skutečně jen drobnost.

hu_87
31.08.2021 5 z 5

Velmi užitečná a hezky napsaná příručka. Četla jsem Krizovou intervenci od p. Špatenkové, ale ta se s touhle knížkou nedá vůbec srovnávat. Prakticky zaměřené, čtivě napsané.
TOHLE je jediná povinná literatura ohledně krizovky, kterou kdy budete potřebovat.
Dobrá práce, paní Vodáčková! :)


Kyri
16.12.2020 4 z 5

Je to velmi dobře propracovaná učebnice s kazuistikami. Myslím, že začátečníkovi to může být velmi užitečné.

Delicius
02.08.2016 5 z 5

První polovina knihy, ta od paní Vodáčkové se mi líbila nejvíce ze všeho, píše zde o teoretickém ukotvení krizové intervence, obecné věci pro krizovku. Tento text je dobře prokládán příběhy klientů, díky kterým si to člověk lépe představí.
Druhá polovina knihy se zabývá specifickými tématy u krizové intervence: sexuální zneužívání, týrání, psychospirituální krize, klient s psychopatologickým problémem, jak pracovat s dětmi, dospíváajícím, dospěláky, staršími lidmi... Každému je dána jinná schopnost psát, a některé kapitoly byly horší.

Hlavně jsem si postupně uvědomoval, jak moc je to náročné, že je to náročnější ještě víc, než jsem si myslel...

Závěrem knihy je zákeřná otázka, otázka vhodná snad ke každé knize na světě, na kterou se mi ale stále nedaří odpovědět:

"Jak na vás vaši přátelé a kolegové poznají, že jste přečetl právě tuto knihu?"


Kniha se mi líbila natolik, že uvažuju i o zakoupení :-)

lentilka_007
31.01.2016 5 z 5

S knihami tohoto formátu mám většinou problém v tom, že obsahují obrovské množství témat a informací, navíc od různých spoluautorů a nedají se číst.
U této knihy to ale bylo jinak - měla jsem ji nastudovat pro přijetí do práce jako povinnou literaturu a kupodivu jsem ji během týdne celkem bez větších obtíží pročetla celou. Pro mě v praxi hodně užitečná kniha a i teď v ní občas dohledávám informace ke konkrétním tématům.

kirmakX6on
04.12.2013 4 z 5

velice obsažná a kvalitní kniha se spoustou příkladů z praxe, nicméně trpí tím, že byla psána kolektivem autorů - je poněkud nepřehledná a různé věci se v ní řeší na mnoha místech. Je proto vhodná spíše k nastudování než k vyhledávání. Celkově lze ovšem všem zájemcům o psychologii doporučit - je to totiž jedna z mála knih, kterou může využít v podstatě každý člověk, neboť asi každý občas zažije někoho ve větší či menší krizi a je vhodné, aby dokázal podat emoční podporu

ondras666
09.09.2012 5 z 5

Výborná kniha se zaměřením na krize člověka. Pokud se zabýváte psychologií a nebo krizovou intervencí, tak myslím, že je to kniha pro vás. Vřela doporučuji.