Křížová cesta: Ponuré ráno (3.)

Křížová cesta: Ponuré ráno (3.) https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28543/krizova-cesta-ponure-rano-28543.jpg 4 22 2

Křížová cesta série

< 3. díl

Trilogie o mladých příslušnících předrevoluční inteligence, kteří v revoluci a kvasu občanské války hledají nové životní jistoty.

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Choždenije po mukam: Chmuroje utro , 1946


více info...

Přidat komentář

Adapa
26.07.2021 4 z 5

Nejslabší díl trilogie, už jsem se ke konci těšil až budu mít dočteno. Všechny postavy se mi nějak vzdálily a jejich osudy přestaly zajímat. Dost se zde už objevuje rudá propaganda a nikdo z protibolševiků nemá snad jedinou dobrou vlastnost.
Vše se zde příliš tříští a přeskakuje se v místech a na postavách.
Jako celek mohu trilogii rozhodně doporučit.

Marbo
02.06.2017 4 z 5

Poslední díl trilogie zdolán. Co napsat - třetí díl je skvěle napsán a děj hezky graduje, A.N.T. z postav ždímá tolik, že se nejde ubránit srovnání s naprostou špičkou klasického ruského realismu ( Vojna a Mír/Karamazovi ) a dokonce toto srovnání není pro Křížovou cestu bolestné. K tomu přispívá též autorova osobnost - zástupce inteligence, prošel první světovou válkou, emigrací i sovětským ruskem - tyto všechny podněty a znalost reálií (lidí ), přispívají k tomu, že je román uvěřitelný.
Přesto mám i k třetímu dílu výtku, tentokráte se jedná o mírnou politickou prostituci autorovu. Já sice chápu, že jinak to tehdy napsat nešlo, přesto unylé chvalozpěvy na Stalina kalí jinak velice příznivý dojem.


Štítky knihy

Rusko komunismus Sovětský svaz

Kniha Křížová cesta: Ponuré ráno (3.) je v

Přečtených27x
Doporučených1x
Knihotéce81x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x