Križiaci I. a II. diel

Križiaci I. a II. diel https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162352/bmid_kriziaci-i-a-ii-diel-Olp-162352.jpg 4 223 46

Na príbehoch Zbyzska z Bogdanca a jeho strýca Macka zobrazuje autor húževnatý zápas poľského rytierstva s nemeckým prenikaním, reprezentovaným križiackou rehoľou, ktorá sa usadila v Prusku. Román vrcholí monumentálnym opisom veľkej križiackej porážky v bitke pri Grunwalde r.1410. (parafrázované podľa anotácie na prebale) Obsahuje prejav H. Sienkiewicza pri preberaní Nobelovej ceny za literatúru. 5. slovenské vydanie.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
19.03.2024 5 z 5

Nositel Nobelovy ceny za literaturu předvedl v tomto románu, že si ji plně zasloužil. Dobře popsaná atmosféra tehdejší doby, komplikované vztahy na poli církevním i světském - národnostním. Určitě jeden z nejlepších historických románů. Podle této knihy byl natočen i film, zhruba před padesáti/šedesáti roky, zanechal ve mně hluboký dojem.

gab72
30.10.2023 5 z 5

Henryk Sienkiewitcz opět nezklamal. Historický román založený z větší části na ověřených událostech. Plný Boha, spravedlnosti i nespravedlnosti, lásky, čekání... a polské hrdosti. Nejen polské, ale celé slovanské...


BorknagarSK
30.09.2023 5 z 5

Knihy od Sienkiewicza patria k mojím najobľúbenejším. Každá z nich patrí do výkladnej skrine historických románov. Táto bola mojou prvou od tohto spisovateľa a neoľutoval som ani na okamih. Tomuto románu nechýba absolútne nič, každý si tu nájde niečo pre seba. Dokonalé opisy vtedajšej doby, miest, života, vojenstva, bojovej výzbroje, či taktiky, doplnené samozrejme s jemnou dávkou romantiky. Skvelá atmosféra, bez slabších pasáží, plné historických faktov, hrdinských činov, ukončenou rozprášením križiackych vojsk pri Grunwalde.

Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Skvělý dobrodružný historický román pro mládež.

stanislava9718
15.05.2023 2 z 5

Krásný hrdinský a milostný příběh Zbyška z Bohdance, který se účastní bojů proti německým křižáckým rytířům. Příběh je i zfilmovaný.

LukasB.453
13.04.2023 5 z 5

v popisech středověkých bojových a loveckých scén se Sienkiewitzovi nikdo nevyrovná.
zapamatoval jsem si "dostal ji až lejno vypustil" (při ulovení zubra šipkou z kuše)

borufka
30.10.2022 4 z 5

Četla jsem několikrát, až jsem pročetla k tomuto krásnému starému vydání (poklady z babiččiny půdy :-) )

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasická četba

Arcticus
04.06.2022 5 z 5

Križiaci ponúkajú všetko, čo by dobrý rytiersky román mal mať. Odveký boj dobra so zlom, zmysel pre česť, odvaha, láska, ale aj zrada, sklamanie, smrť a smútok. Atmosféra je vynikajúca a čítanie som si užil. To, že je príbeh trošku rozvláčny, plný pátosu a čierno-bieleho vykreslenia charakterov a konania postáv mi vôbec neprekážalo. Vzhľadom na dobu kedy bol napísaný je to pochopiteľné a odpustiteľné.

bzung
02.06.2022 3 z 5

Z autorových nejznámějších děl (trilogie Ohněm a mečem, Quo Vadis) jsou Křižáci nejméně zdařilým dílem. Opakují se zde archetypy postav z předchozí tvorby - rytíř Matěj/pan Zagloba/Petronius v roli bodrého komentátora, naivní hrdinové Zbyšek/Wolodyjowski/Kmicic a krásné panny Danuše/Olenka vs. praktické ženy do života Jagienka/Baška, takže Křižáci nepřináší nic nového, jen je to celé naivnější, méně zábavné a povrchnější ve smyslu dobra a zla.
Umím si představit, že z příběhu bych byl nadšený jako náctiletý, kdy jsem podobné příběhy hltal. Z dnešního vyzrálejšího (což nemusí být nutně lepšího) pohledu jde o průměr.
Jako vždy lze u Sienkiewicze ocenit historické reálie, jazyk a styl psaní oku lahodící s dobou a příběhem. Mnozí dnešní populární autoři historické fikce by si jej v tomto směru mohli vzít za vzor.

Marla
09.03.2022 5 z 5

Už dlouhé roky moje oblíbená četba, velice ráda se k ní vracím.

evask
19.02.2021 4 z 5

Váhám mezi čtyřmi a pěti *. Je fakt, že jsem čtení musela trochu zrychlit přeskakováním odstavců, před víc než sto lety autoři všechno líčili pěkně dopodrobna. Ten samý čin - vypalování, zabíjení - když ho spáchá Němec, je to odsouzeníhodný zločin, když Polák, tak hrdinská odveta. Němci - krutí podrazáci, Poláci - chrabří hrdinové.

cajsik
18.01.2021

V pláních a polesí země polská k světu vládne. Proto je zadobře chovati chrabrost, udatnost v témže rodě. Knihou provází a v děj členitý zanese mnohá úskalí. Vrcholem pádného děje je bitva mezi Polskem, tak jak bylo kdysi známo a Křižáky, což byla západní strana s bezpočtem vojsk. Kniha končí bitvou jejímž vítězem se dočtete.

Atuin
31.12.2020 5 z 5

Četla jsem Křižáky v originále a upozornit musím předem, ze mému oku lahodí v klasice jiný druh polštiny. Ovšem kniha je psána ocelovou pěstí a pevnym, sevřeným jazykem. Jakožto celek vnímám tuto triologii velmi pozitivně a nadšeně, je to prostorné a pokud mate k těm končinám vztah tak vite přesně co chtěl autor říct a proč to vlastně říká. Jen by to mu lahodil ladnější - ve smyslu lahodnější - jazyk. Zase to ale byla výzva za kterou jsem ráda. V češtině jsem kdysi davno četla pouze Ohněm a mečem a to vím že překlad byl o neco něžnejší méně... méně. špinavý..Ale méně než 5 hvezd to dostat nemůže....

Massek
08.11.2020 4 z 5

Chvilku mi trvalo, než jsem se do příběhu začetl, hlavní překážkou mi asi bylo chování hlavního hrdiny, které za mě asi po sto stránkách vystihl starý Matěj:
"Lituji tvou hlavu, ale rozum nelituji, jsi hloupý jako pařez."
Samozřejmě i později jsou ctnosti a rytířské ideály na můj vkus občas až moc okázalé a přitažené za vlasy, ale už je to uvěřitelnější a z pohledu středověkého člověka jistě i logické. Právě v podání středověkého světa mi přišel Sienkiewicz skvělý, nejen ohledně historických údajů, ale právě běžný život (hospodaření, cestování, lov, víra) jsem si dokázal díky jeho stylu dobře představit. Vyprávění je plynulé a ani některé popisné pasáže nijak nezdržují a děj pěkně plyne až k finálnímu vyvrcholení u Grünwaldu.

marlowe
23.10.2020 4 z 5

Čekal jsem, že největší překážkou bude archaičnost textu (Sienkiewiczův román začal časopisecky vycházet už v roce 1897), ale nakonec jediné, co mi kazilo požitek z četby, byla autorova přehnaně buditelská tendenčnost (MY jsme ti dobří, ONI jsou ti špatní). Chápu, že dílo vznikalo v době, kdy byl slovanský živel drcen tím německým (masivní poněmčování ap.) a bylo třeba všemi prostředky burcovat lid, aby zvedl hlavu, ale z dnešního pohledu už ta historicky vynucená černobílost působí jaksi neústrojně a uměle. Přesto poměrně zajímavý zážitek…

n.ezn.amy
08.10.2020 4 z 5

První díl historického románu z 15. století, kdy docházelo k výbojům německých rytířů proti Polsku a Litvě. Na pozadí těchto událostí se odvíjí vztah mezi Zbyškem z Bohdanče a Danuškou ze Spychova. V románu najdete vše, lásku, zradu, přátelství, hrdinství a udatnost polských hrdinů, podlost a intriky německých rytířů. Příběh je plný patosu a oslavování slovanských hrdinů oproti germánským, postavy jsou vylíčeny naprosto čitelně, ale přesto pokud se člověk nad toto povznese, tak tento román jej určitě bude bavit.

pupak13
30.05.2020 4 z 5

A zase nezklamal, jsou prostě autoři, kteří mohou napsat cokoliv a vždy je to dobré. Sice děj je až příliš romantický a zdlouhavý, ale alespoň mě kniha donutila trochu nastudovat dějiny s vyvrcholením tehdejší doby, tedy bitvou u Grünwaldu. Bitvu jsem si po přečtení knihy ještě prostudoval na internetu, takže znám celkem její dostupné detaily. Proto se takové knihy píší, aby se člověk seznámil s historickými dějinami, zvláště pokud mají blízkou návaznost na ty české. Jedinou vadou na kráse této knihy bylo to, že jsem měl nějaké starší vydání a kniha byla psána starší češtinou a někdy jsem jen stěží chápal smysl věty. Pozitivem pak bylo, že hrdinové tohoto románu byly skutečné historické postavy. Doporučuji.

LordByron
19.05.2020 4 z 5

Samozrejme protinemecké zameranie tam občas cítiť, ale za vlastenectvo ma u mňa Sienkiewicz len bod plus :)

LordByron
19.05.2020 4 z 5

Ja nie som vo všeobecnosti moc na fikciu, ale Sienkiewicz vedel tvoriť príbehy tak, že to by nedokázal nik iný na svete.. Takú fantáziu a takú schopnosť vytvoriť úplne dokonalý a do seba zapadajúci svet ani nechápem ako mohol mať... Svet rytierov, cti a boja o nevesty i moc, intríg a čarov. Dosť podobne Trom musketierom podľa mňa..