Krize

Krize https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435518/bmid_krize-aXL-435518.jpg 4 86 29

Harrison Foster pracuje jako krizový ředitel pro londýnskou firmu, která se specializuje na právní záležitosti. Po požáru ve stájích v Chadwicku, při němž zemře šest velmi cenných koní, včetně favorita derby, je povolán do Newmarketu. Harry zjistí, že nejspíš nešlo o obyčejný požár, navíc se na místě najdou i lidské ostatky. Ze zaměstnanců nikdo nechybí, kdo je tedy uhořelá oběť? Harry ví o koních jen velmi málo, ve skutečnosti je nemá rád, ale je nechtěně vtažen do světa závodů plnokrevníků, kde se věnuje větší pozornost koňským hvězdám než lidem. Chadwickovi jsou závodní dynastie s dysfunkčními rodinnými vztahy. Mezi generacemi vládne nelibost a sourozenecká rivalita, která vyvěrá jako sopečné magma pod křehkou vrstvou úctyhodnosti. Harry pozná majitele favorita Derby, a když se ponoří hlouběji do nezodpovězených otázek týkajících se smrti koně, ocitne se v ohrožení života.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Crisis , 2018


více info...

Přidat komentář

hanzmb
23.03.2024 5 z 5

Už to je 50 let co si díky Francisům užívám detektivek z dostihového prostředí. Mám dojem, že první byla v roce 1974 Smrt favorita. Je fajn, že se syn vydal v otcových šlépějích a přes počáteční problémy se pomalu dotáhl na jeho úroveň. A pořád přichází s něčím novým. Tentokrát je hlavním hrdinou absolutní dostihový diletant. A i tak získáte spousty zajímavých informací především z oblasti křížení a obchodu s mladými koňmi. K tomu výborná krimi zápletka.

Luigi1
25.04.2023 5 z 5

Velice pěkně napsané a čtivé


Arwen777
04.03.2023 4 z 5

Po smrti Dicka Francise jsem zkusila 3 Felixovy knihy, ale jeho styl mě neuspokojil, tak jsem se zařekla, že už ho vyhledávat nebudu. Po několika letech se mi ale po atmosféře dostihových detektivních příběhů zastesklo a když na mě v knihovně vykouknul tento titul, brala jsem to jako znamení. A musím říct, že se syn přeci jen vypsal. Já osobně jsem názoru, že kvalit otce nedosahuje (možná ze mě mluví jen nostalgie a konzervatismus), ale tato kniha mě rozhodně přesvědčila, že i Felix Francis dokáže napsat výbornou detektivku z dostihového prostředí, se zajímavým hrdinou, chytrou a dobře vymyšlenou zápletkou a napínavým dějem. Snad jediné, co bych vytkla, byla až příliš jednoduchá romantická zápletka.
Nečekejte žádný thriller s množstvím krvavých mrtvol a sériovým vrahem, ale onu starou známou pohodovou anglickou svižně plynoucí detektivku z prostředí stájí a dostihů, kde hlavní hrdina je naprostý dostihový analfabet a tak ani my se nemusíme cítit nepatřičně a můžeme mu fandit při vyšetřování.
Uvařte si anglický černý čaj nebo si nalijte sklenku ginu s tonikem a užijte si tuto klasiku v novějším hávu. Doporučuji.

Šárka88
27.01.2023 4 z 5

Audiokniha - Jan Zadražil
Souhlasím s komentáři typu, lehká detektivka z dostihových příběhu. Něco málo se dozvíte, jak to na dostizích chodí a jaké to ma zákulisí, prostě na pohodu s romantickým koncem.

soupik2012
06.01.2023 5 z 5

Když si odmyslím technické vymoženosti z dnešní doby, vůbec bych nepoznala jestli knihu napsal Dick, nebo Felix. Příběh mě zaujal hned od svého počátku. Většinou mě mnohem víc baví detektivní příběhy, které ve skutečnosti nevyšetřuje žádný detektiv. A v této knize nám příběh vypráví právník, který byl svým zaměstnavatelem pověřen tento případ vyřešit. Bylo velice chytré, že autor tohoto právníka vykreslil jako někoho, kdo o koních ví jenom tolik, že má na jednom konci hlavu, na druhém je ocas a uprostřed je tělo a čtyři nohy. V tomto ohledu jsem byla stejně zkušená a tak jsem uvítala postupné seznamování jak s chovem koní, tak také s jejich samotným výcvikem. Mnohem méně se mi líbila vstřícnost kterou k právníkovi projevoval detektiv, protože to bylo málo věrohodné. Na druhou stranu chápu, že je jenom málo jiných možností jak čtenáře průběžně informovat o důkazech které se postupně odkrývají. Vlastně to je jediná drobná chybička na jinak naprosto dokonale vymyšleném a zpracovaném příběhu. Nevadila mi ani drobná romantická linka, která si myslím příběh příjemně okořenila. Audiokniha je neméně vydařená a opravdu velice dobře ji načetl pan Jan Zadražil.

Evaho73
19.11.2022 4 z 5

Taká klasika medzi detektívkami zo sveta, kde sa s koňmi často zaobchádza lepšie ako s ľuďmi, ktorí sa o ne starajú.
Zábavné bolo, že hlavná postava nevie nič o konských dostihoch a v skutočnosti sa koní viac než trochu bojí. 
Každý, kto si vezme túto knihu do rúk a nemá žiadne znalosti o obdobných pretekoch, nemusí mať obavy, že zostane v niečom pozadu, lebo si užije do najmenších detailov vylíčenú atmosféru. Autor takto umožňuje aj neinformovanému čitateľovi pochopiť zakulisie a požiadavky chovateľov koní aj pretekárov. 
Postupné odhalovanie dobra a zla s uspokojívou zápletkou posúva dej vo svižnom tempe spolu s vyváženou dávkou napätia, strachu, romantiky a miestami aj humoru. 

cukrovka
16.10.2022 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Zajímavý detektivní příběh z dostihového prostředí s jemnou romantickou linkou.

tereza.c
26.07.2022 4 z 5

Za mě jedna z těch lepších detektivek od Felixe Francise. Porovnání s otcem je nasnadě, ale nečiním tak, jelikož poutavou detektivkou se vyznačují oba dva. Příběh za mě zajímavý, jen jsem od půlky knihy tušila hlavní zápletku a to nemám u detektivek ráda. Milostný příběh mi nevadil, pro zpestření ok. Jelikož detektivky miluju a ty od Dicka a Felixe obzvláště, strhavam pro lehkou předvídatelnost deje 1*. Sympatičnost hlavní postavy a vykresleného prostředí super. Pokud čtu detektivky od jiných autorů,nikdy se necím takhle ‘dobře’ a součástí děje (nevim,jak to vysvetlit a jake slovo pouzit,aby ‘to’ vystihlo). Dick a Felix mají svůj styl,který můžu.

milary
25.03.2022 3 z 5

Pro mě pocitově příliš dlouhá detektivka s nevalným spádem; také díky nadměrně podrobnému obeznamování čtenáře s chovem dostihových koní a zejména škálou a pravidly dostihů samotných. Rozumím argumentům petrarka72; za mě to bylo moc a ubíralo to na tempu (ruku v ruce s nemalým prostorem věnovaným romantické lince :)).

Vůbec nejsem proti, když mi knížka nabídne bonus v podobě informací o čemkoliv zajímavém, právě naopak. Ne nadarmo jsem kdysi dychtivě přelouskala všechno, co napsal Dick Francis; svět dostihů je atraktivní téma. U Francise staršího se mi ale nestávalo, abych četla laxně a zdlouhavé rozuzlení očekávala bez velkého zaujetí. Nemyslím, že by to bylo jenom "antikorozními vlastnostmi" starých lásek. :) Srovnávání autorů je ošemetná věc, v tomto případě je ale nasnadě.

Také překladům Jaroslavy Moserové se hned tak něco nevyrovná. S Dickem Francisem tvořili dvojici, které je hodně těžké konkurovat, ale...
Poslouchala jsem. I interpretace oblíbeného Jana Zadražila byla překvapivě ne víc, než průměrná; kdo ho slyšel číst například Dobrá znamení, bude tentokrát nejspíš trochu zklamán.
A tak nečekaně pouhé tři hvězdy, spíš z nostalgie.

veronika9761
13.02.2022 5 z 5

Podle myho ma F. Francis jen jednu citelnou slabinu, a to ze nepise dostatecne rychle dalsi knizky. Parada jako vzdycky.

kolacky
02.02.2022 4 z 5

Ano, syn je dobrý jako taťka.

Danuše7
30.01.2022 5 z 5

Styl Francis se nezapře. Prostě úspěch.

pablito
15.12.2021 5 z 5

Fakt dobrá detektivka. Novodobá Agatha Christie ...

TeaPeter
08.10.2021 4 z 5

Velmi dobře vymyšlená detektivní linka. Jen romantická linka mi přišla na detektivku (i na Francisovku) dost sladká. Celou dobu, co jsem knihu četl, jsem smutně vzpomínal na Jaroslavu Moserovou a její vynikající překlady knížek Dicka Francise. Kvalita tohoto překladu byla o mnoho horší a zejména specifické termíny mi přišly kostrbaté.
Proto všechno jen čtyři hvězdičky.

Pavelpi
24.08.2021 5 z 5

Je vidět, že syn se potatil. A tahle kniha se mu obzvlášť povedla. Přečetl jsem jí za dva dny a moc se mi líbila. Budu muset projít knihy autora a když tak něco dokoupit do knihovny a bude hned co číst.

evask
08.08.2021 4 z 5

Slušná detektivka.

85098211
23.07.2021 5 z 5

(audiokniha)
Protože jsem si knihy Dicka Francise oblíbila, byla jsem zvědavá, jak se s touto výzvou vypořádá jeho syn ;-). A musím přiznat, že jsem opravdu hodně příjemně překvapená. Dokonce bych řekla, že to, co mi u otce vadilo, zde není vůbec. A tím pádem se mi tento příběh líbil od začátku až do konce ;-). Samozřejmě je možné, že se tak stalo i zásluhou naprosto dokonalého načtení, které knize určitě přidalo na atraktivnosti. Harrison zvaný Harry je sympatický a ne úplně typický vyšetřovatel. Přesto je šejkem Karimem pověřen úkolem zjistit, co stálo za strašným požárem ve stájích rodiny Chadwickových. A jak se tak postupně čtenář seznamuje s jednotlivými členy tohoto klanu, zjišťuje, že to nejsou právě příjemní lidé - hlavně tedy muži, kteří mají navíc i všichni do jednoho svého kostlivce ve skříni. Harry totiž brzy zjistí, že zde každý z nich něco skrývá, a přestože pátrání po tomto tajemství je poměrně složité a jednou mu jde dokonce i o holý život, tak to nevzdá a pochopitelně - jak už to tak bývá v detektivkách obvyklé ;-), všechno odhalí. Bavila mě také romantická linka, která do příběhu zapadla úplně přirozeně ;-).
Kniha je opravdu výborná a případ skvěle odvyprávěný, proto nezbývá než hodnotit plným počtem a dát velké doporučením milovníkům tohoto žánru :-).

Miláček484
28.06.2021 5 z 5

Ráda čtu knihy Dicka Francise a připojuji i knihy syna Felixe,kniha je velmi čtivá, napínavá.

Vesmich
19.06.2021 5 z 5

Když moje "koňské" spolužačky kdysi na střední četly Dicka Francise a pořád mlely o těch koních, působilo to na mě dost odpudivě, takže jsem ho měla celoživotně v kategorii NEČÍST. Že Felix je syn = bude to něco stejného, bylo jasné = NEČÍST. No a tady mě zaujal ten začátek, takže jsem opatrně zkusila ČÍST...no a bylo to super! bavilo mě to od začátku do konce, všechny ty koní podrobnosti mi nijak nevadily, mělo to příběh a spád a švih a překvapení a prostě bylo to parádní čtení! A zejména letní.

smardice
10.06.2021 5 z 5

Nebudu srovnávat, zda syn důstojně převzal spisovatelské žezlo po svém otci, jelikož jsem zatím od něho nečetla zatím žádnou knihu (za což se tak trochu stydím a budu to muset v dohledné době napravit), ale zda se mi detektivka líbí či nikoli. A i přesto, že mi terminologie z koňského a dostihového světa ze začátku dělala trochu problémy, brzy mě kniha vtáhla do děje a udržovala mě v napětí až do šťastně vyřešeného konce.