Křižáci. 2, Fides graeca

Křižáci. 2, Fides graeca https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135330/bmid_fides-graeca-135330.jpg 4 38 3

Křižáci série

< 2. díl >

Druhý svazek ze čtyřdílného historického románu, přibližujícího duchovní klima Evropy 11. století, stejně jako slávu a bídu první křížové výpravy (1096–1099), jejíž účastníky nevedly jen ideální pohnutky, nýbrž i touha po dobrodružství a obohacení. Dramatičnost dokonale komponovaného děje s plastickými kresbami postav je zvyšována mistrnou konfrontací tří světů, latinského, byzantského a muslimského.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Krzyzowcy. 2, Fides graeca , 1935


více info...

Přidat komentář

Anjin
09.06.2019 5 z 5

Tak už jsme úplně odhodili naše původní průvodce dějem, jen na nás občas v nějakém odstavečku vyskočí, aby se připomněli, že tu stále jsou, a koherentnosti děje to prospívá. Teď už se pohled zaměřuje spíše na vůdce výpravy, mezi kterými si vydobyl čestné místo (nebo v jeho případě možná vymodlil) Godfried Lotrinský. Za nimi stále bzučící úl navzájem se proplétajících individuálních osudů První krev, první mrtví (nejen ti v bitvách), první loučení s některou postavou.

braunerova
26.11.2017 3 z 5

Opět velmi čtivé a velmi historicky nepřesné. Například Godefroy složil slib císaři až poté, co byl odražen útok jeho Franků na Konstantinopol. Když Raimond z Toulouse dorazil do Konstantinopoli, Godefroy už byl v Anatolii. Dál to zapisovat už mě přestalo bavit.

"Nad nimi se mihotalo nesčíslné množství hvězd. Řecké nebe bylo současně temné i průzračné. Ze všech stran se sbíhaly šňůry červených strážných ohňů, jako zpodobení těch houfů, které také přitáhly z celého světa. Rytíři, kteří se sešli v táboře Raimunda St. Gilles, prožívali jeden z okamžiků, které jsou ospravedlněním lidstva."


Richie1
15.04.2014 5 z 5

První křížová výprava se na delší čas zadrhne v obrovské Konstantinopoli. Jednotlivá knížata, kteří vedou davy zbrojenců a rytířů, se neumí shodnout ani mezi sebou, natož s císařem byzantské říše. Teprve po masakru chudinské části křížové výpravy sultánem Arslanem, se ozbrojené davy křížové výpravy pohnou a konečně se dostávají na saracénské území, kde podstupují první vítězné boje.