Křižáci II

Křižáci II https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102063/bmid_krizaci-ii-t5K-102063.jpg 5 160 14

Velký historický román z doby jagellonského Polska o válkách polských králů proti německým křižákům. Do historického rámce děje je zasazen příběh několika polských šlechticů statečně bojujících se lstivými příslušníky řádu německých rytířů. Druhý díl vrcholí vylíčením historické bitvy mezi Poláky a německými křižáky, která se rozpoutala u Grunwaldu v r. 1410. Vítězstvím Poláků, na jejichž straně bojovali i Češi, román končí.... celý text

Přidat komentář

Ozymandias
02.07.2023 5 z 5

Knize požehnal Bůh a Nejsvětější Panna.
Věru, ostatní svíčky hasnou při této pochodni.
Bůh zkouší, ale Bůh také potěší.
A mě potěšil.

UweKugelsack
07.11.2021 4 z 5

Pro každého dějepisáře vrchol příběhu, protože....Grunwald! Popis této bitvy od Sienkiewicze prostě žádný fanatik vojenské historie nemůže vynechat. Asi jako Waterloo a Hugo.
A vzpomněl si i na naše žoldnéře, PAN AUTOR. Jen ne na toho hlavního loupežníka, co tu prý přišel o jedno oko, protože toho mají v Polsku rádi asi jako my z českého pohraničí polský křídový super levný toaletní papír.


Mickhesh
09.09.2021 4 z 5

Pro mě osobně byl druhý díl trochu zklamáním, avšak díl první nastavil laťku až příliš vysoko. Prakticky tu nečekejte moc překvapení, až na jedno a de facto už to dočtete jenom pro to aby jste věděli jak dopadnou hlavní charaktery této knihy. I tak krásných 80%, ptž vezmu li v potaz stáří knihy a další věci, tak se jedná o velkolepější dílo, než jsou tací dnes sepsat na NTB. A díky této knize musím hledat knihu Suchý čert a Divoký sokol :-)

Yarwen
11.09.2017 5 z 5

Famózní kniha, nádherný příběh, veliké dílo a hlavně nezapomenutelný zážitek z četby. A i po takové době to čtivé je převelice, napínavé, reálné, prosté logických kiksů a podbízivé sentimentálnosti, jak je tomu často jinde. Kniha je psána s jasnou koncepcí, každá postava (a že je jich spousta) má své místo, není jen prvoplánovitě na jedno použití.
Přečetl jsem stovky knih a tuto bych zařadil určitě do své první desítky. Tady naprosto s čistým svědomím dávám 100%. Jen to mě mrzí, že zde na databázi dostane lecjaký škvár stejné hodnocení, s poznámkou čtenáře "docela se mi to líbilo". Boha jeho! Pro někoho je šestistupňový systém hodnocení asi příliš složitý. Je to holt podivný svět...

aktijnov
10.05.2017 5 z 5

K některým knihám se po letech vracím a nacházím (objevuji) tam věci, které jsem dříve neviděla...

sioux
30.01.2016 5 z 5

Četl jsem to jako kluk, miloval jsem tyto knihy H. Sienkiewicze, vyrostl jsem na nich. Je to taková krásná nostalgie mládí a rytířských časů, které jsou pryč.

konicekbily
26.10.2015

Na to, že kniha má více než 100 let, je dobrá a donutila mne více prostudovat historické souvislosti středověku.

Isew
01.08.2014 3 z 5

Tuto knihu jsem poprvé četla na střední škole. Byla jsem nadšená. Romantika, láska, rytíři, čest. Přečetla jsem oba díly jedním dechem a dlouho se mi tato kniha v myšlenkách vracela. Nedávno jsem se k ní znovu dostala. Byla rozvláčná, chvílemi nudná, předvídatelná a naivní. Kniha zůstala stejná. Změnila jsem se já. Všechno má svůj čas. Vychází mi z toho, že jsou knihy, které skutečně osloví své čtenáře jen v určitém období. To období může být u každého jiné. Pokud však z jakéhokoli důvodu tohle období mineme s tím, že se ke knize vrátíme později, už to nemusí být takové. A vypůjčím si citát z mé oblíbené dětské komedie Ať žijí duchové "Ale kdo to má poznat?"

stopař
10.02.2014 5 z 5

Mám ráda syrovost i romantiku rytířských příběhů a Křižáci jsou úžasnou knihou,která čtenáře vtáhne do děje a už ho nepustí.

Tétéčko
26.10.2013 4 z 5

Četla jsem i první díl, který se mi líbil o trochu víc. Obecně mám ráda historickou literaturu, a přestože je autor na naši dobu příliš popisný, a tedy dějově pomalý, Křižáci se mi moc líbili.

maryzka
17.05.2012 3 z 5

Této knize ani filmu prostě neodolám. Tvrdím, že je to jedna z nejlepších knih, kterou napsal

Jakub Lysek
21.09.2011 4 z 5

Knížka je výborně čtivá. Jen se mi zdá trochu poplatná tehdejší době, kdy východu opět hrozila germánská agrese, což je omluvitelné. Konflikt byl obyčejným bojem o moc a vliv, nelze jej ztotožňovat jako boj Germánů a Slovanů, respektive zlých proti hodným (jak je vylíčeno v knize). Tehdejšímu nevolníkovi bylo upřímně jedno, jestli jej ztrestá polský pán, či řádový komtur. Pro politologa inspirativní pro zamyšlení se nad fungováním křesťanských rytířských řádů a výkonem jejich moci.

Matej
30.11.-0001 5 z 5

Souhlasím s předchozím komentářem. Jedna z nejlepších knih s historickou tématikou.
I když pan Wolodyjowski...:)

ypres.bass
30.11.-0001 5 z 5

Jednoznačně moje nejoblíběnější kniha!
Příběh horkohlavého Zbyška a naivní Danušky, hrdého Juranda a zatvrzelých komturů je dle mého jedním ze základních kamenů historického románu.

Doporučuji též stejnojmenný film z roku 1960 (režie Jerzy Hoffman)