Křižáci 2. díl

Křižáci 2. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425653/bmid_krizaci-cast-druha-18k-425653.jpg 5 160 14

Statečnost a odvaha, láska, toužení i bolest, v době, kdy Polsko a Litva bojují proti německému rytířskému řádu. Osudy hrdinů – líčené s pro Sienkiewicze typickou nesentimentální vroucností – Zbyška, Jurandy, Danuše, Jagienky a dalších, se proplétají s osudem země. Ten pak dospívá k rozhodujícímu okamžiku – k bitvě u Grunwaldu (1410), Henrykem Sienkiewiczem jedinečně zpodobené.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Akcent
Originální název:

Krzyźacy , 1953


více info...

Přidat komentář

Ozymandias
02.07.2023 5 z 5

Knize požehnal Bůh a Nejsvětější Panna.
Věru, ostatní svíčky hasnou při této pochodni.
Bůh zkouší, ale Bůh také potěší.
A mě potěšil.

UweKugelsack
07.11.2021 4 z 5

Pro každého dějepisáře vrchol příběhu, protože....Grunwald! Popis této bitvy od Sienkiewicze prostě žádný fanatik vojenské historie nemůže vynechat. Asi jako Waterloo a Hugo.
A vzpomněl si i na naše žoldnéře, PAN AUTOR. Jen ne na toho hlavního loupežníka, co tu prý přišel o jedno oko, protože toho mají v Polsku rádi asi jako my z českého pohraničí polský křídový super levný toaletní papír.


Mickhesh
09.09.2021 4 z 5

Pro mě osobně byl druhý díl trochu zklamáním, avšak díl první nastavil laťku až příliš vysoko. Prakticky tu nečekejte moc překvapení, až na jedno a de facto už to dočtete jenom pro to aby jste věděli jak dopadnou hlavní charaktery této knihy. I tak krásných 80%, ptž vezmu li v potaz stáří knihy a další věci, tak se jedná o velkolepější dílo, než jsou tací dnes sepsat na NTB. A díky této knize musím hledat knihu Suchý čert a Divoký sokol :-)

Yarwen
11.09.2017 5 z 5

Famózní kniha, nádherný příběh, veliké dílo a hlavně nezapomenutelný zážitek z četby. A i po takové době to čtivé je převelice, napínavé, reálné, prosté logických kiksů a podbízivé sentimentálnosti, jak je tomu často jinde. Kniha je psána s jasnou koncepcí, každá postava (a že je jich spousta) má své místo, není jen prvoplánovitě na jedno použití.
Přečetl jsem stovky knih a tuto bych zařadil určitě do své první desítky. Tady naprosto s čistým svědomím dávám 100%. Jen to mě mrzí, že zde na databázi dostane lecjaký škvár stejné hodnocení, s poznámkou čtenáře "docela se mi to líbilo". Boha jeho! Pro někoho je šestistupňový systém hodnocení asi příliš složitý. Je to holt podivný svět...

aktijnov
10.05.2017 5 z 5

K některým knihám se po letech vracím a nacházím (objevuji) tam věci, které jsem dříve neviděla...

sioux
30.01.2016 5 z 5

Četl jsem to jako kluk, miloval jsem tyto knihy H. Sienkiewicze, vyrostl jsem na nich. Je to taková krásná nostalgie mládí a rytířských časů, které jsou pryč.

konicekbily
26.10.2015

Na to, že kniha má více než 100 let, je dobrá a donutila mne více prostudovat historické souvislosti středověku.

Isew
01.08.2014 3 z 5

Tuto knihu jsem poprvé četla na střední škole. Byla jsem nadšená. Romantika, láska, rytíři, čest. Přečetla jsem oba díly jedním dechem a dlouho se mi tato kniha v myšlenkách vracela. Nedávno jsem se k ní znovu dostala. Byla rozvláčná, chvílemi nudná, předvídatelná a naivní. Kniha zůstala stejná. Změnila jsem se já. Všechno má svůj čas. Vychází mi z toho, že jsou knihy, které skutečně osloví své čtenáře jen v určitém období. To období může být u každého jiné. Pokud však z jakéhokoli důvodu tohle období mineme s tím, že se ke knize vrátíme později, už to nemusí být takové. A vypůjčím si citát z mé oblíbené dětské komedie Ať žijí duchové "Ale kdo to má poznat?"

stopař
10.02.2014 5 z 5

Mám ráda syrovost i romantiku rytířských příběhů a Křižáci jsou úžasnou knihou,která čtenáře vtáhne do děje a už ho nepustí.

Tétéčko
26.10.2013 4 z 5

Četla jsem i první díl, který se mi líbil o trochu víc. Obecně mám ráda historickou literaturu, a přestože je autor na naši dobu příliš popisný, a tedy dějově pomalý, Křižáci se mi moc líbili.

maryzka
17.05.2012 3 z 5

Této knize ani filmu prostě neodolám. Tvrdím, že je to jedna z nejlepších knih, kterou napsal

Jakub Lysek
21.09.2011 4 z 5

Knížka je výborně čtivá. Jen se mi zdá trochu poplatná tehdejší době, kdy východu opět hrozila germánská agrese, což je omluvitelné. Konflikt byl obyčejným bojem o moc a vliv, nelze jej ztotožňovat jako boj Germánů a Slovanů, respektive zlých proti hodným (jak je vylíčeno v knize). Tehdejšímu nevolníkovi bylo upřímně jedno, jestli jej ztrestá polský pán, či řádový komtur. Pro politologa inspirativní pro zamyšlení se nad fungováním křesťanských rytířských řádů a výkonem jejich moci.

Matej
30.11.-0001 5 z 5

Souhlasím s předchozím komentářem. Jedna z nejlepších knih s historickou tématikou.
I když pan Wolodyjowski...:)

ypres.bass
30.11.-0001 5 z 5

Jednoznačně moje nejoblíběnější kniha!
Příběh horkohlavého Zbyška a naivní Danušky, hrdého Juranda a zatvrzelých komturů je dle mého jedním ze základních kamenů historického románu.

Doporučuji též stejnojmenný film z roku 1960 (režie Jerzy Hoffman)