Kříž u potoka

Kříž u potoka https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15697/bmid_kriz-u-potoka-KqS-15697.jpg 4 552 87

Vesnický román z Podještědí, jehož dramatickou inspiraci tvoří místní pověst o bratrovraždě a rodovém prokletí, přecházejícím z pokolení na pokolení. Ušlechtilým rozhodnutím provdat se do neštěstím stíhané rodiny a postavit se tak nepříznivému osudu, uskutečňuje mladá vesnická dívka svou touhu dát svému životu hlubší smysl. Dokáže tato prostá, ale morálně silná žena odpustit manželovi jeho nevěru i hrubost a za těžkých životních okolností stát pevně při něm?... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Odeon
více info...

TaJeMa
TaJeMa
14.03.2024 5 z 5

Moc hezké čtení.

Romcajs
Romcajs
21.09.2023 3 z 5

Příběh je pěkně vystavený. Na začátku se seznámíme se všemi aktéry a okolnostmi, dále pak děj nabírá obrátky a stává se na tento žánr strhujícím. Pro českou literaturu 19. století je to nadprůměr. Čtenáře jiných národnosti ovšem tento román zřejmě neosloví. Je to prostě takové krásné malé české dílko.


RonnieSmithx
RonnieSmithx
11.06.2023 5 z 5

Je to s těmi muži kříž, co vám budu vykládat, ale díla Karolíny Světlé se čtou perfektně. Části s Józiným příběhem mě moc bavily.

sabina5156
sabina5156
07.01.2023 2 z 5

Očista. Neuvěřitelně nezáživné čtení plné plytkých postav, které prožívají od reality odtržené životní příběhy. A to i na tehdejší dobu. Je to velice složitá doba na pochopení kvality toho díla, jelikož já ji neviděla. Um používání jazyka a schopnost obrazotvornosti ji jistou kvalitu dodávají, pakliže si dílo uložíme do 19. století, jedná se o hodnotný spisovatelský počin, který obohatil kulturní svět tehdejší doby. Jen doufám, že nikoho nenapadne dávat toto dílo do povinné četby, nebo nutit někoho tuto knihu číst - je to totiž univerzální způsob, jak někoho odradit od četby.

Nofar197
Nofar197
16.12.2022 4 z 5

Jazyk byl sice poněkud archaický, ale jinak se kniha četla celkem dobře. Oceňuji vykreslení temné atmosféry na statku Potockych a poměrně obšírně popis tehdejších tradic.

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 2 z 5

Pohádka pro dospělé. Ale bohužel to pohádka nemá být, a tak nemohu jít s hodnocením výše. Jak já ty typizované, černobílé (ať už kladné nebo záporné) ale hlavně nereálné!! postavy nemám rád. V Kříži u potoka mi navíc chybělo napětí, není vůbec těžké dovtípit se, jak se příběh bude dále vyvíjet, neřku-li jak skončí. Dočetl jsem opravdu jen z úcty k českému folklóru, ale takovýto vesnický román bych tam neskromně nezařadil. Vedle Raise, za Máchou... ... ?

Kabuky
Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasická četba

nicolettkaa
nicolettkaa
18.05.2022

Po čase jsem se zase odhodlala k české klasice. Z počátku jsem měla obavy ze "staré češtiny", ale musím přiznat, že po pár stránkách jsem si na ni tak zvykla, že mi to vlastně ani nepřišlo. Líbilo se mi vykreslení některých dobových zvyků a tradic. Samotný příběh ohledně rodinné kletby je nutné brát s nadhledem. Tehdy se na svět a život dívali jinýma očima, než my dnes. Kniha není pro všechny, ale těm, kteří se rádi ohlédnou do minulosti, doporučuji.

strana1-100
strana1-100
29.04.2022 5 z 5

Když se na počátku Karolina Světlá pustila do adorování nadpozemsky ctnostné Evičky, říkala jsem si, že si snad tak černobíle pojatou postavou dělá ze čtenářů dobrý den. Naštěstí nám pak předestřela solidní drama plné vášní, z něhož Evička vyšla zkušenější a rozhodně už ne tak černobílá. A pro to drama, které by se v modernějších kulisách mohlo odehrát stejně dnes jako tenkrát, jsem pro nás již zastaralý jazyk, v němž vesničanům vycházejí z úst pozoruhodné formulace hýřící archaismy i přechodníky, přijala, aniž by mě jakkoli omezoval.

kykiryki28
kykiryki28
28.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Ze začátku mi dělalo menší problém se do děje dostat a více se začíst. Pak už to plynulo tak nějak "svižněji", dokonce i se zajímavým námětem (kletba rodiny Potockých, následně Eviččino obětování). Nejspíš by mě to bavilo i nadále, ale asi mi úplně nesedl autorčin jazyk a styl.

Příběh je ale velice zajímavý a konec víceméně dopadne dobře :-)

Maki21
Maki21
20.04.2022 4 z 5

Občas do svého repertoáru ráda zařadím českou klasickou literaturu. Tahle kniha byla nádherně čtivá, nechybělo několik zvratů a jako bonus nám nabízí pohled do života na vesnici v 19. století.

mekkejla
mekkejla
19.04.2022 5 z 5

Jsem až v šoku z toho jak moc se mi to líbilo. Určitě bych chtěla občas nějakou klasiku zařadit.

Blue
Blue
04.04.2022 5 z 5

Světoví klasičtí autoři jsou oproti našim v jisté výhodě, protože jsou nám podávání prostřednictvím moderního překladu. Kdo chce číst Karolínu Světlou, musí se prokousávat dobovou češtinou. A to už mnohého odradí. Ti, kdo se odradit nenechají, jsou odměněni zajímavým příběhem a někteří si i pošmáknou právě na té dobové češtině. Zkuste to také.

eva3992
eva3992
28.01.2022 5 z 5

Příběh Evičky, sirotka, která se rozhodne provdat do rodiny Potockých, aby na jejich statku prolomila kletbu, kvůli které tam nejsou již po staletí žádné šťastné vztahy.

Když jsem knihu začala číst, tak jsem si myslela, že ji hned odložím. Staročeština je tu tak výrazná, že jsem si říkala, že to prostě nemůžu přečíst. Ale jelikož se nevzdávám, tak jsem se do příběhu ponořila a již po pár stránkách jsem byla pohlcena a knížku jsem v podstatě nemohla odložit.

Překvapilo mě, jak je celý příběh tajemný a napínavý. Chvílemi to bylo jako pohádka, někdy to bylo opravdu překvapivé a troufám si říct, až dechberoucí. Kniha celkově ve mně dokázala vyvolat spoustu emocí – přes smutek, dojetí až po rozčilení. Evičce jsem celou dobu fandila a přála si, aby to s ní nakonec dobře dopadlo.

V knížce také poznáme život na venkově, jaké to tenkrát bylo, jak to chodilo, různé zvyky, ale hlavně prostý život kolem roku 1870.

Celý příběh jsem si moc užila a staročeština byla nakonec ozdobou než problémem.

Katania
Katania
18.01.2022 3 z 5

Měla jsem celkem problém s jazykem. Celkově jsem se nemohla začíst. Děj byl místy rozvleklý. Nicméně příběh je hezký, jen mi styl psaní a jazyk vůbec nesedly.

Ruzaaa
Ruzaaa
01.12.2021 4 z 5

Když jsem začala číst, trochu jsem se bála jazyka, kterým je kniha psaná. Ale obávala jsem se zbytečně, naopak to tak krásně příběh podtrhlo. První část knihy byla boží, připadala jsem si jako v pohádce Princezna ze mlejna. Příběh byl pro mě velmi čtivý a zajímavý, jistou předvídatelnost děje jsem přešla s tím, že to k tomu tak nějak patří. Chvílemi jsem nechápala Evičku v jejím chování a nesouhlasila s ní. Ale jen takhle asi dokázala Jozu porazit.

Jumpova
Jumpova
14.10.2021 3 z 5

Tohle bylo trochu trápení. Chtěla jsem si přečíst českou klasiku, kterou standardně nečtu a ze začátku jsem těžce litovala. Nemohla jsem se začíst do děje a měla jsem trable se staročeštinou. Pak jsem si ale tak od první třetiny knihy zvykla a nachytala jsem sama sebe, že už si ani nemusím přečítat tu samou stránku třikrát, abych pochopila co chtěla spisovatelka vyjádřit. Ve zbývajících dvou třetinách knihy se objevovaly velmi zajímavé, napínavé a čtivé pasáže. Nejvíce se mi líbila část o Józe, do té jsem se hodně začetla. Dávám 3,5 z 5.

Kamys
Kamys
22.07.2021 4 z 5

Ten pribeh samotny je naivni a mravokarnost z nej trochu trci, ale ti lide v nem, jejich city a prozitky, jsou jako zivi. I pres to, jak je kniha stara, me pri cteni strhla, obcas jsem si vychutnavala popisy prirody, obcas jsem stranky obracela rychle jak u bestselleru. Kdyz clovek prijme, ze je to kniha z jine doby, muze se ji nechat obohatit.

Astonius
Astonius
13.05.2021 3 z 5

(SPOILER) S knihou jsem se dost trápila a do čtení jsem se musela nutit. Nebylo to kvůli jazyku, kterým je psaná, ten byl naopak asi tím hlavním, co mě zajímalo, ale spíš pro ten naivní příběh. Mnohdy patetické scény mi evokovaly černobílé filmy pro pamětníky a děj se dal lehce odhadovat. Více mě bavila první polovina, kde byly popisovány různé zvyklosti a pověry v různých obdobích roku a vůbec celá atmosféra mlýna - poté, kdy se Evička vdala, už mě bavilo podstatně méně,protože jsem tušila, že dojde na vyplňování prokletí a tak se i stalo. Předvídatelnost děje by mi nevadila, kdyby byl příběh hlubší, ale tohle bylo spíš jen vyprávění hlavní zápletky bez větších detailů - tedy tak, jak se v té době psalo, s tím jsem ale samozřejmě počítala. Čtení nelituji, ale jsem ráda, že je to už za mnou :-)

alimraj1
alimraj1
22.04.2021 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih.
Líbí se mi, jak autorka (K. Světlá) dokáže nádherně popsat danou situaci. Člověk má pocit, že je ve středu všeho dění - hned vidí trpělivou Evičku, jak se vyrovnává se svým údělem, potřeštěnou Józu, Mařičku,...
Dále obdivuji řeč. Starší češtinu mám mnohem raději než tu současnou a knihy psané v ní se mi čtou mnohem lépe. (Obávám se, že jsem jedna z mála...) V tomto případě to platí dvojnásobně.