Křišťálová noc

Křišťálová noc https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18531/bmid_kristalova-noc-KD0-18531.jpg 4 17 5

Dne 7. listopadu 1938 přišel na německé velvyslanectví v Paříži mladý Žid, rozzuřený a zoufalý kvůli vyhnání své rodiny z Německa, a pětkrát vystřelil na mladého diplomata. Tři dny poté diplomat zemřel a Německo zachvátilo obratně dirigované protižidovské násilí. V časných hodinách 10. listopadu propukly ve městech, městečcích a vesnicích Třetí říše orgie koordinovaného ničení. Důsledky tohoto strašlivého výbuchu byly pro trýzněné německé Židy katastrofální. Během Křišťálové noci, noci rozbitého, skla bylo za jedinou noc zničeno víc než tisíc synagog, vypleněny desítky tisíc židovských obchodů a bytů a přes třicet tisíc židovských mužů bylo zatčeno a umístěno do koncentračních táborů. Tato noc znamenala začátek systematického vyhlazování národa, jehož kořeny se v Německu táhly až k dobám starověkého Říma, a byla strašlivou předzvěstí holocaustu, který přišel po ní. O žádném jiném útoku na Židy za druhé světové války nenapsali tehdejší pozorovatelé tolik zpráv. Na základě osobní korespondence s více než padesáti očitými svědky a živých novinářských a diplomatických zpráv vytvořil vynikající historik Martin Gilbert pečlivě probádaný a naprosto nesmlouvavý popis noci, která předznamenala nadcházející strašnou válku, dala část podoby druhé polovině dvacátého století a nepřestává nás znepokojovat ani po sedmdesáti letech.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

Kristallnacht: Prelude to Destruction , 2006


více info...

Přidat komentář

lilly1
21.02.2023 3 z 5

Kniha popisující bezprostřední události po zastřelení německého diplomata v Paříži mladým Židem.Křišťálová noc-noc,kdy bylo v Říši zničeno a vypáleno mnoho synagog, vyrabováno bezpočet židovských obchodů,domů...poníženo,zmláceno,a v některých případech zabito mnoho lidí této víry...Počátek holocaustu.Kniha obsahuje vyprávění těch,co tuto noc zažili a měli štěstí,že přežili...Jsou v ní také zmiňována různá jména,data, fakta ,čísla...a v neposlední řadě mapy související s obsahem knihy.

roman6788
10.04.2021 4 z 5

Je to neuveritelne, co fasisticka masineria sposobila za jednu noc a ako systematicky dalej pokracovala. Kolko zivotov vyhaslo a ake boli osudy ludi, vacsinou iducich na smrt.

Knihe sa da vytknut styl napisania. Pripada mi to tak, ako keby niekto prepisal scenar dokumentarneho filmu. Literatura faktu sa da napisat aj lepsie.


1amu
21.04.2020 5 z 5

Záminkou k rozpoutání násilí (nazv.Křišťálová noc) se stal atentát na legačního radu na německém vyslanectví v Paříži Ernsta von Ratha, kterého 7. listopadu 1938 dvěma výstřely těžce zranil 17letý Žid Herschel Grünspan. Jeho nejbližší se stali obětí vypovězení polských Židů z Německa do Polska, které bylo německými úřady provedeno na konci října. Jeho rodiče a sestra patřili k tisícům nešťastných Židů, kteří museli v bídných podmínkách trávit dlouhé týdny na hranicích, když je ani jedna strana nechtěla přijmout.
Kdyby věděl mladý židovský kluk Herschel co způsobí svým zbrklým činem, asi by si vše rozmyslel.
Poslal bohužel fantastickou přihrávku "Kulhavému ďáblovi-Goebbelsovi", který okamžitě zmobilizoval své ministerstvo propagandy a o dva dny později začala po celém Německu "děsivá Křišťálová noc". Od 10.11.1938 začal Holocaust, česky masakr, hebrejsky šoa.
Grünspan byl okamžitě po svém činu zatčen francouzskými orgány a později předán do Německa, kde se jeho osud ztrácí.
O tom všem je tato kniha, přičemž ani v současné době není znám alespoň přibližný počet obětí holocaustu. (Uvádí se 11-17 milionů obětí).

Damato
05.09.2017 1 z 5

Asi jsem to do ruky dostala v době,kdy jsem nebyla v dobrém rozpoložení, kdy mně jakékoli násilí ať na té či oné straně přivádí k zoufalství, takže nedočteno. A spíš si říkám, jestli jsme tady na tomhle světě fakt za trest...

maryzka
04.05.2012 3 z 5

Zajímavě popsaná apolitická kniha.

Štítky knihy

Židé pogromy perzekuce Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945

Autorovy další knížky

Martin Gilbert
britská, 1936 - 2015
2005  89%První světová válka
2002  94%Izrael: dějiny
2002  98%Churchill – život
2006  89%Druhá světová válka
2007  72%Křišťálová noc

Kniha Křišťálová noc je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Knihotéce17x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x