Krishnamurtiho deník

Krishnamurtiho deník https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174767/krischnamurtiho-deni-174767.jpg 5 7 2

V průběhu sedmi měsíců roku 1961 a 1962 si Jiddu Krishnamurti bez zjevného záměru pořizoval denní záznamy svých hlubokých transcendentálních zkušeností, vjemů a stavů vědomí. Asi netušil, jak působivé svědectví o svém vnitřním světě do zápisků vtěluje. Deník nám umožňuje poznat Krishnamurtiho nejen jako intelektuálně vytříbeného duchovního zasvěcence a analytika lidské psychiky, ale také jako neobyčejně citlivého a vnímavého pozorovatele přírody v její celistvosti i detailech. Autor mimo jiné učí, že skutečnou krásu lze zažívat pouze za naprostého utišení mysli, ve stavu úplného odosobnění, v němž není místa pro úsilí ani chtění. Jde o dílo, které svým obsahem i formou zcela vybočuje z autorovy tvorby. Nikdy předtím ani nikdy potom si takové zápisky nepsal. Deník patří k tomu nejlepšímu, co nám tento vynikající znalec ducha zanechal.... celý text

Duchovní literatura
Vydáno: , Avatar
Originální název:

Krischnamurti


více info...

Přidat komentář

Klamm
11.11.2015

Myslíte si, že být bdělý je procházka růžovým sadem? Člověk může být blažený a koupat se v tom, ale stejně tak musí brát i ty bolestivé aspekty existence.
Nevěděl jsem, že Krishnamurti (K.) trpěl úpornými bolestmi hlavy a páteře. Nazýval to procesem a můj obdiv k němu vzrostl, když jsem se dočetl, že nikdy tuto bolest nekrotil prášky ani jinými sedativy. Je zajímavé, že o tomto procesu mluví pouze zhruba v první třetině svých zápisků. Dále už se zmiňuje jen o meditaci a následném hlubokém vnoru, který nazývá Odlišností. Ona odlišnost jakoby na K. vždy někde čekala. Přicházela většinou nečekaně, samovolně a bez úsilí, že jsem měl někdy pocit, že patří jen vyvoleným. Že mohu dělat co chci a prostě to nepřijde. Jakoby byla výsadou jen něco málo šťastlivců. Taková výhra v loterii. Totální destrukce vlastní osobnosti v pozitivním slova smyslu.

Povětšinou začíná zápis každého dne poeticky, kdy je popisována scenérie místa kde zrovna K. pobýval. I když jsem na podobné popisky panoramat alergický. U K. mi to nijak nevadilo. Spíše se mi dařilo se do něho vciťovat jako bychom na daném místě stáli spolu. Pak záznam sklouzne k hlubším věcem popisu stavů vědomí a začnou ty pravé grády na které jsme u K. zvyklí. Je pravda, že deníková forma po čase začne pozvolna nudit, ale rozhodně se čte mnohem lépe a srozumitelněji než některé jeho přednášky. Čekal jsem více niterních zážitků, nějaké pikantnosti třeba deprese, úzkosti, strachy, vize atd, třeba jako v červené knize od Junga, ale K. nám předkládá spíše filozofické úvahy a hlavně intenzitu oné odlišnosti, která anuluje utrpení v samotném jeho základu.

Nostalgik
11.09.2013 5 z 5

Vřele doporučuju. Intimní pohled do do duše vyjímečné, osvícené bytosti.


Autorovy další knížky

Jiddu Krišnamurtí
indická, 1895 - 1986
1999  94%Krishnamurtiho deník
1997  95%Volnost, která neví
1995  84%Tázání po nemožném
2013  97%Svoboda na počátku i na konci
2021  83%Co děláte se svým životem?

Kniha Krishnamurtiho deník je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Knihotéce4x
Chystám se číst19x
Chci si koupit11x