Kripl

Kripl https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53499/bmid_kripl-pCi-53499.jpg 3 16 3

Ráno vyjíždějí z Liverpoolu dva tvrdí chlapi, mají za úkol najít jednorukého feťáka a potrestat ho za starý podraz. Jsou to ostří hoši jako vystřižení z filmů Guye Ritchieho, a podle toho jejich cesta do Walesu taky vypadá. Sto mil jižně zatím hrdina příběhu prochází každodenními strastmi obyčejného života vyléčeného alkoholika a narkomana: připraví si snídani, nakrmí králíka Karlíka, navštíví přítele, pracovní úřad a lékaře, nakoupí v supermarketu, projde se po mořském břehu, zaskočí do kavárny a se soumrakem se vrací domů. Vše musí dělat jednou rukou a nemůže nevzpomínat, jak se žije s oběma, a pochopitelně nemůže zapomenout, jak o ruku přišel. A kapitolu po kapitole přijíždějí ti dva drsní bouchači blíž a blíž. Vše se odehraje během jednoho jarního dne, a jako každý dobrý příběh i tenhle končí smrtí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Triton
Originální název:

Stump , 2003


více info...

Přidat komentář

RomanDušek
05.01.2020 1 z 5

Ze začátku mi dost vadilo, jak Darren pořád na všechno nadával a používal ty samé nadávky pořád dokola.
ale když do sebe Darren a Alastair rejpali, byla to sranda!
Jinak akce žádná a ta vražda na konci? Totální výsměch čtenáři.
Tohle myslel autor vážně? Že k jediné vraždě, ke které došlo, bylo to, když lišák zakousl a roztrhal králíka?!
Tak jsem se na tu knížku těšil a nakonec tohle...
Jedinou hvězdičku dávám za rejpání Darrena do Alastaira. Jinak bych nedal žádnou.
Kniha pouze na jedno přečtení!

trudoš
18.04.2018 3 z 5

Zvláštně melancholické čtení, ale než o napínavou gangsterku se jedná o zpověď bývalého feťáka, prostříhanou scénami s dvojicí rabiátů, kteří si s ním jedou vyřídit účty. Osobně si myslím, že textu by spíš slušel formát povídky (už kvůli vtipnému závěru), spousta slov se totiž motá kolem stále stejných témat. Problém v základě je, že Niall Griffiths ústřední motiv nijak nerozvine, takže po většinu příběhu pouze sledujeme, jak se dva gauneři hádají, a třetí rekapituluje. Přičemž tím, co udává tempo, jsou sebezpytující monology.
Přestože se vyprávění nese v lehkém duchu, je to v základě ryzí deprese, ve které pro nadsázku není místo. Ono je to hodně dané tím, že autor nic nepřikrášluje a drogovou závislost vykresluje právě v těch barvách, jaká ve skutečnosti je. Humornou linku má tedy na starost dvojka gangsterů, jejichž dialogy jsou vpravdě Tarantinovské, ale u toho také zůstávají. Ne že by film Pulp Fiction přímo kopírovaly, ale ani výrazně nepřekročí jeho stín. Ostatně jako celá kniha.


Fabiana
05.05.2013 5 z 5

Zajímavě koncipovaný příběh protkaný umně vygradovanými pasážemi, který vás dokáže pohltit tak, že si ani neuvědomíte, kolik času uplynulo. Ukazuje zoufalství spojené se ztrátou končetiny a všudypřítomné volání závislosti hraničící s šílenstvím; na druhé straně pak zdlouhavou cestu za cílem, o jehož nedosažení je rozhodnuto předem.
Kapitoly věnované "bývalému feťákovi ve zkušební době" se mi četly výrazně lépe než ty o životem znechucených nájemných zabijácích, přesto je právě náhled na příběh z obou stran tím, čeho si na knize nejvíc cením. Jen konec snad přišel příliš náhle.

Autorovy knížky

Niall Griffiths
britská, 1966
2008  59%Kripl

Kniha Kripl je v

Přečtených22x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst5x