Komentáře knihy Dceřina kletba
Mám takový (silný) pocit, že české detektivky jsou diametrálně odlišné od těch zahraničních. A není to jen prostředím. Zároveň jsou - aspoň podle mého názoru a mých zkušeností - napsané úplně jiným stylem. Od této autorky se mi prozatím dostala do rukou její předchozí kniha Vodník, a proto jsem se těšila i na tuhle. A vůbec nejsem zklamaná, to ani náhodou ;-). Na scénu se vrátí vyšetřovatelé Tomáš a Honza, přičemž právě u prvního z nich dochází na základě jednoho videa, které se dostalo k jeho manželce Zuzaně, ke krizi jejich vztahu. Tomáš samozřejmě ví, jak to bylo ve skutečnosti, ale žena mu nevěří (nebo nechce věřit) a dokonce se od něj odstěhuje i s malou dcerkou Lucinkou zpátky k rodičům. Navíc dojde k vraždě, která se nejdřív tváří spíše jako nešťastná náhoda, a tak budou mít Tomáš a Honza plné ruce práce, aby tento případ vyřešili, a ještě k tomu dali do pořádku svůj soukromý život. To se týká ovšem hlavně Tomáše...
Za mne je kniha čtivě napsaná, neobjevila jsem v ní vůbec žádné nudné či nezajímavé pasáže, proto je vysoké hodnocení definitivně na místě. A já si časem určitě vyhledám pokračování.
Mám moc ráda České detektivky a ani tato mně nezklamala.
Byla jsem zvědavá na třetí knihu od této autorky a styl jejího psaní mi opravdu sedí.
Třetí díl série s vyšetřovateli Tomášem a Honzou ukazuje, že autorka má nepopiratelný cit pro neotřelé náměty a logickou výstavbu detektivní linky. Zápletka je zajímavá, motivy uvěřitelné a postupné odkrývání pravdy by samo o sobě stačilo na kvalitní čtení. Bohužel se však i potřetí opakují tytéž nešvary, které čtenářský zážitek citelně srážejí.
Největším problémem je práce s tempem a strukturou. Autorka zahlcuje text popisy nepodstatných detailů právě v momentech, kdy by měla scéna gradovat. Místo adrenalinu při honičce se tak musíme prokousávat popisy budov a detaily ohledně materiálu, který byl na jejich stavbu použit, apod. Akci navíc často brzdí zbytečné retrospektivy, které nás vytrhávají z přítomného okamžiku.
Tento neobratný styl doplňuje chaos v perspektivě. Autorka neustále „přeskakuje z hlavy do hlavy“, a to i u zcela epizodních postav, které se na scéně objeví poprvé třeba i až v samotném závěru knihy. Místo abychom se soustředili na finále, jsme nuceni sledovat vnitřní monology a subjektivní soudy postav, které pro děj nemají hlubší význam.
Je velká škoda, že slibný námět utápí autorka v takovém množství balastu, klišé a vypravěčské neukázněnosti. Kniha by potřebovala pevnou redakční ruku, která by text očistila a dala mu potřebný švih. Takto je výsledek vhodný spíše pro velmi trpělivé čtenáře, kterým nevadí, že se detektivní linka místy ztrácí v nánosu vaty.
Za me zbytecne moc dejovych linek a zlocincu. Misty to dost skodilo pribehu. Ale jinak super.
Dosti nudné a postav jak na orloji.
Dle nadšených výkřiků chvály jsem tak nějak čekala více.
Název a první kapitola mě nalákaly, ovšem dočetla jsem s velkým donucením.
(SPOILER) Dám plný počet hvězd, ale jedno ale bych měl. Jako detektivka je to knížka dobrá. Četla se dobře a bavila mě . Ale ten vztahový a psychologický přesah mě tak úplně nebavil. Problém vyšetřovatele a jeho ženy byl fakt divně vyhrocenej.
(SPOILER) Mohla by to být docela slušná detektivka, kdyby nebyla zahlcená tolika postavami, ve kterých se čtenář poněkud ztrácí. Zločin, který by se mohl zdát nešťastnou náhodou a jehož rozuzlení není vůbec jednoduché, vyšetřuji dva sympaťáci z Příbrami. Vyšetřování se ubírá různým směry a zdánlivě nesouvisející skutečnosti se začnou nebezpečně proplétat. Konec byl spíše smutný - lidé si často neuvědomují, kam až můžou lži zajít a co mohou všechno způsobit. Poslouchala jsem v podání Martina Hrušky.
Za mě výborná detektivka, neotřelá Příbram, dobrá zápletka s třešničkou na konci. Jen jedno mínus, předchozí díl jsem četla už před dlouhou dobou a soukromý život vyšetřovatelů a jejich rodin jsem si nedokázala navázat právě na dřívější knihu. Ale jinak super. :-)
Detektivky jsou moje, jak je dnes modni rikat, guilty pleasure. Tereza Bartošová piše lehkým perem, je vtipná a zkrátka se dobře čte. Tady jsem se nenudila. Jasně, bylo tam pár momentů, o kterých pochybuju, ale jinak super, doporucuji. Navic Přibram je věru neotřelé prostředí.
posloucháno jako audiokniha, a i když tam byla spousta klišé a nedorozumění, kde si jeden říká jako fakt ? ale bylo to poslouchatelné, zaujalo mě to a otrava byla taková neotřelá... Svoji hrdinku si zvolila fakt dobře, vyvolávala ve mně spoustu emocí, a teda kladné tam fakt nebyly..:D
nepochopila jsem taky komunikaci u Pokorných doma, hodně věcí se mohlo řešit hladčeji...a vlastně ve všech vztazích byla klíčem k řešení problémů a hezčímu, kl.idnějšímu životu komunikace...asi fakt jako v životě.
I když jsem předchozí díly nečetla, vůbec nebylo problémem naskočit do rozjeté série..
za mě fajn čtení/poslech :) a ráda si seženu i další ze série...
Poměrně byl příběh nudný,sice máme dva pachatele,konec zajímavý,ale větší hodnocení dát nemohu.
Dosud nejlepší pokračování série. Autorka sice poněkud rozmařile rozhazuje nápovědy a čtenář je tak neustále o krok dopředu před sympatickými vyšetřovateli, ale kombinace předvánoční atmosféry, rodičovské zaslepenosti, a neblahých následků jednoho dávného zločinu je vtahující a čtivá. Sledovat autorčin progres je zábavné a já se rád budu na Příbramsko vracet.
Moje třetí přečtená kniha od autorky a zatím ji hodnotím jako nejlepší ze série. Možná kdybych se víc zamyslela nad tím, proč se kniha jmenuje právě tak, jak se jmenuje, dokázala bych vraha odhalit dřív. Skutečný význam mi ale došel až v epilogu. Příběh na téma dceřiné kletby byl výborně zpracovaný. Nemám co vytknout a rozhodně doporučuji.
Super detektivka. Velice čtivá knížka, zajímavá zápletka a nečekané rozuzlení. Paní Bartošová umí!!
- Audiokniha -
Po Vodníkovi druhá kniha od autorky, a za mě opět spokojenost.
Naší známé dvojici vyšetřovatelů policejní instinkt napoví, že zdánlivě obyčejná smrt opilce nebude ve skutečnosti až tak obyčejná. Což se vzápětí i potvrdí a rozjíždí se pátrání.
Tentokrát se v knize rozbíhá více příběhů, jejichž nitky se ale vzájemně prolínají, včetně toho z osobního života Tomáše. Jak málo někdy stačí, aby se člověku přetočil život.
Zápletka je zajímavá, konec se dal i čekat, ale skutečné rozuzlení je smutné.
Ráda se pustím do dalšího dílu.
Dobrá zápletka. Těžko hledat jedinou sympatickou postavu, tedy realita. Ale i tak, čtivé. Nejvíc mi vadí autorčina nedostatečná znalost pravidel českého pravopisu, nejtěžší jsou pro ni přivlastňovací zájmena. Rozdíl mezi můj a svůj nechápe.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Tereza Bartošová také napsal(a)
| 2023 | Klekánice |
- Lež, kam se podíváš / Čteme české autory
- Dceřina kletba / daramegan.cz

77 %
84 %

(SPOILER) Toto je moje čtvrté setkání s autorkou - a moc se mi to líbilo. Přečetla jsem to na jeden zátah, dobře napsané, i když hodně zamotané. Vše se nakonec vyřešilo. Jen mě mrzí, že ta největší potvora má se mnou stejné jméno.