Kriminalita v Rudolfínské Praze: Zločin a právo na Novém Městě pražském v letech 1585-1593

Kriminalita v Rudolfínské Praze: Zločin a právo na Novém Městě pražském v letech 1585-1593 https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124154/bmid_kriminalita-v-rudolfinske-praze-zlo-Djm-124154.jpg 4 1 1

Kniha Ondřeje Hladíka přináší detailní pohled na kriminalitu rudolfínské doby. Autor vychází především z tzv. knih svědomí, které vznikaly jako součást soudního řízení v raném novověku, konkrétně pak na Novém Městě pražském v letech 1585-1593. Do nich přísežný písař zanášel výpovědi svědků ke sporům, jakými byly například delikty proti osobním právům, kam náležely mimo jiné i cizoložství a "zhanění" cti, delikty proti zdraví a životu, mezi něž byly řazeny například vraždy, hospodské rvačky nebo mordy. Studie zachycuje rovněž ojedinělý případ čarodějnictví, řazený mezi delikty proti oficiální ideologii. Stranou nezůstávaly ani majetkoprávní spory - asi nejproblematičtější z nich byla rozepře o dědictví rektora pražské univerzity Petra Codicilla z Tulechova. Každý případ je doplněn i citacemi výpovědí, jež mají nejen ukázat to, jak komplikovanou práci měli konšelé zasedající v soudu, ale i přiblížit mnohdy nečekané detaily života ve městě na konci 16. století.... celý text

Přidat komentář

knihyKeMne
01.03.2023 4 z 5

Jedná se o odbornou publikaci, snažící se detailně rozebrat jak kriminalitu, tak i způsob života pražanů v letech 1585 až 1593. Tyto roky si autor vybral proto, že existují podobné rozbory z daného období několika dalších českých měst, a tedy lze činit různá srovnání.

Autor nejprve přiblíží mechanismus od nahlášení činu po jeho rešení v dané době, se zaměřením na podávání svědeckých výpovědí. Popíše povolání, která s tím byla spojená, i jak vypadala tehdejší vazba. Potom se snaží nějak roztřídit svědky, převážně dle jejich sociálního postavení.

Hlavní částí je podrobné probrání různých typů deliktů s konkrétními příklady, tříděno dle ostatních knih zaměřených na toto téma a období. Místy jsou uváděny přesné přepisy výpovědí, ale spíš jen jejich části, pro dokreslení atmosféry. Autor se nicméně nevěnuje úplně všem případům, na něž ve svědeckých knihách narazil. Jen je třeba okrajově zmíní u patřičné kapitolky, pokud byly podobné jako rozebíraný případ.

Součástí knihy jsou taky životopisy osob, jež se v knihách svědomí vyskytovaly jako sporná strana nebo jako svědci, tedy samozřejmě jen dohledatelné informace o jejich životech, takže je zde zastoupena jen vyšší vrstva obyvatelstva.

Knihu doporučuju hlavně ke studiu, nebo pro nadšence do dané historické doby, umožní udělat si obrázek o životě obyvatel rudolfinské Prahy, aniž by byly informace zkreslené popularizačním stylem. Já doufala, že součástí budou též doslovné přepisy všech svědectví z vybraných dvou knih svědomí, ale toto tam nebylo.

Štítky knihy

16. století monografie soudnictví kriminalita rudolfínská Praha

Autorovy další knížky

Ondřej Hladík
česká, 1976
2011  80%Kriminalita v Rudolfínské Praze: Zločin a právo na Novém Městě pražském v letech 1585-1593
2023  100%Ve stínu mříží: Proslulé případy kriminálních delikventů
2012  60%Justiční statky - Vězni a zemědělství
2009  %Valdická Kartouza. Část II.

Kniha Kriminalita v Rudolfínské Praze: Zločin a právo na Novém Městě pražském v letech 1585-1593 je v

Právě čtených1x
Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x