Kriedou alebo mečom

Kriedou alebo mečom https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506172/bmid_kriedou-alebo-mecom-jJ7-506172.jpg 4 8 5

Spoločnosť čelí silnejúcej vlne násilností a šikany v radoch školopovinných detí. Riešenie vidí v zriadení Novej pedagogickej fakulty, ktorej absolventi majú pomocou nových pedagogických metód zabrániť narastajúcim incidentom. Jedným z nich je aj Michael ̶ nastupuje ako učiteľ do školy kdesi na strednom Slovensku. Kedysi bol sám jej žiakom a zároveň jeden z preživších vražedného besnenia, ktoré sa tam pred rokmi odohralo. Je ozbrojený mečom a nožom, na svojej strane má zákony aj bojový výcvik. Jeho poslaním je nastoliť poriadok a disciplínu, a to za každú cenu... Román pre tínedžerov s prvkami fantastiky poukazuje na problémy súčasného školstva. Autor z vlastnej skúsenosti vie, o čom píše, a vie, ako to napísať, keďže je dlhoročný učiteľ a spisovateľ s osobitým a príťažlivým jazykom.... celý text

Přidat komentář

Stanislava27
18.02.2024 5 z 5

Napriek tomu, že kniha sa javí ako jednohubka musím sa priznať,som ju musela prekladať inou knihou.

Nebojte sa, dôvodom nebol autorov štýl písania, ale téma, ktorej sa v knihe venoval....

Presne tak téma;téma o ktorej sa veľmi ťažko rozpráva a veľa ľudí pred ňou zatvára oči a tou bola : ŠIKANA

Dôvodom pre ktorým sa mi možno aj ťažšie čítala,boli udalosti, ktoré sa u nás na Slovensku v poslednej dobe stali.

Ale napriek tomu knihu môžem len odporučiť a trúfnem si napísať, že by som ju dala ako povinné čítanie na školách...

Dani25
07.01.2024 4 z 5

To bola silná káva hneď od začiatku, zvláštny spôsob boja proti šikane na škole. Prepletená realita so sci-fi linkou. Mňa osobne viac bavila realita. Kniha, ktorú som musela čítať po dávkach.


Vknihách
26.05.2023 4 z 5

škola, šikana, nový pedagóg

Kedysi dávno (no dobre, nie až tak dávno), keď bola táto kniha čerstvou novinkou, mi niekto knihu odporučil, že je zo školského prostredia ako knihy Mareka Zákopčana. Ja, ako Marekov fanúšik (zároveň odporca porovnávania kníh, či autorov) som sa do tejto knižnej štafety prihlásila, netušiac, čo ma na stránkach knihy čaká. Nie som natoľko naivná, aby som si myslela, že pôjde o romantiku, vzhľadom k voľbe obálky. No to, čo som dostala naservírované, by som ani náhodou k Zákopčanovej (zatiaľ) dilógii neprirovnala ani omylom.

Už prvá strana bola drastická, a tak som si hovorila, že nič horšie ma už nečaká. Omyl! Nemyslím to v zmysle, že by bol príbeh zlý. Skôr sú tam hororové prvky, ktoré slabým povahám určite neprídu vhod. Mne osobne meč, dýka, pohár ani žhavič problém nerobili. V príbehu som sa začala zadrhávať, keď sme sa ocitli v metasfére, vlnovíroch, Bezčasovi, atd. Sci-fi žáner, aj keď ho nečítam často, mi nerobí problém. V KRIEDOU ALEBO MEČOM mala sci-fi linka veľké opodstatnenie, napriek tomu som s ňou bojovala. Oveľa viac ma bavil reálny svet, na ktorom JANKO GÁLIK začal stavať základy svojho príbehu.

Veľmi ma bavila škola, do ktorej sa Michael, ako nový učiteľ, dostal. Riaditeľ, Patrik aj učiteľka Oľhavá, pri ktorých som si nebola na istom, ako sa s novými školskými zákonmi vysporiadajú a ako s nimi budú koexistovať. Ďalej tu bola banda malých tyranov, na ktorých nič neplatilo a šikanovali tých pár šikovných žiakov bažiacich po vedomostiach.

Rovnako tak sa mi páčili časti z Michaelovho štúdia, tu už ale bola vložená veľká časť metasféry a jej fungovaniatakže najmä vo večerných hodinách to na mňa pôsobilo ako medovkový čaj

Autorovi sa však nedá uprieť fantázia, premyslený dej, gradácia napätia, zabŕdol aj do bojových scén, pohrával sa so psychikou postáv. Príbeh je bez pochýb originálny, so vždy aktuálnejšou témou šikany, v tomto prípade aj snahou o jej elimináciu, pretože prerástla cez hlavu celej spoločnosti. Jedni ju vítali, druhí, pokoškodení, sa búrili

Či sa šikany podarilo v knihe zbaviť, si už ale musíte prečítať sami.

Rozbehnutý vlak sa nedá zastaviť tým, že mu postavíte do cesty domček z kariet.

PrincaListicka
20.03.2023 4 z 5

Příběh této poměrně útlé knížky se může jevit jako krátký, ale je velmi hutný. Odehrává se na Slovensku v alternativní budoucnosti, kdy se vláda rozhodla učinit přítrž stále se přiostřujícímu násilí a šikaně mezi žáky základních škol otevřením Nové pedagogické fakulty. Její studenti podstupují speciální výcvik pro jednání s agresory všemi možnými způsoby - ať už to půjde po dobrém, nebo po zlem. Křídou, nebo mečem. A to doslova. Mají státem posvěcené právo vynucovat si kázeň násilím - například odřezáváním prstů.
Hlavní postavou je Michael - nový magistr, který byl kdysi jako žák svědkem masakru na základní škole Čatkovo, při kterém přišlo o život několik nevinných lidí. Jako pole své pedagogické působnosti si vybírá právě tuto základku, kterou má touhu napravit.

Může však něco takového fungovat? Jak na to všechno budou reagovat, učitelé, žáci či jejich rodiče? Co pohled veřejnosti, změní se? Přinese přiměřené násilí na dětech požadované výsledky?
Víc prozrazovat nebudu, ač bych chtěla. Nejspíš je lepší, když čtenář dopředu neví, kterým směrem se příběh bude vyvíjet.

Musím přiznat, že prokousat se touhle knihou mi trvalo s přestávkami dobré tři měsíce. Nejspíš to souvisí s tím, že jako bývalá učitelka mám naprosto přesnou představu o tom, jak to na základce chodí.
Je velmi obtížné v této situaci zaujmout stanovisko, protože nic není černobílé.
Samozřejmě neschvaluji násilí na dětech, podobný koncept jako v knize by u nás naštěstí ani nikdy schválen nemohl být. Na druhou stranu ale zaznamenávám jiný problém.

Ze společnosti se pomalu ale jistě vytrácí slušnost a lidskost, každé jedno dítě je jedinečné individuum, učitel není absolutně žádná autorita, spíš naopak. Rodiče doma kantory před dětmi pomlouvají a utírají jim slzy když pláčou, že jim učitel řekl něco, co se jim nelíbilo. Je jim úplně jedno, jestli jejich dítě udělalo něco, co nemělo, jestli bylo drzé, zlé, sprosté nebo vyrušovalo - jejich miláček je totiž nedotknutelný anděl, kterému k nohám snesou modré z nebe, protože jinak by se mohl rozplynout jako sněhová vločka.

Učitelé mají v dnešní době svázané ruce. Nemají na děti absolutně žádnou páku. Neplatí na ně rodiče, neplatí na ně kázeňské postihy. Koho zajímá zhoršená známka z chování, když na jejich budoucnost vlastně nemá žádný dopad? Myslím, že je tedy nejvyšší čas začít s touhle situací něco dělat. Najít nějaké jiné řešení, kterému se nebudou žáci jen vysmívat.

Pojďme ale zpátky ke knize. Kromě Michaela se zde setkáváme s některými učiteli a žáky, kteří vybočují z řady. Kteří si násilí nenechají líbit. Rozhodnou se proti němu bojovat. Třeba ředitel Líška nebo malá Petra, jejímž vzorem je komiksová hrdinka s nadpřirozenými schopnostmi bojující proti zlu.

A proc zmiňuji komiksovou postavu s nadpřirozenými schopnostmi? I Kriedou alebo mečom stojí někde na pomezí reality a fantasy příběhu. Existuje zde totiž tajemná metasféra, do které mohou duše lidí vstupovat, setkávat se zde se svými vzpomínkami i myslemi jiných lidí. A nejspíš vám samotným tak trochu dojde, že je možné ji tak trochu zneužít k ovládání jiných. Jak se s ní hrdinové poperou? To už budete muset zjistit sami.

Autorův styl, který znám z jeho předchozí knihy Odvrhnutí, je stále jednoznačně rozpoznatelný. Každopádně musím říci, že oproti jeho prvotině mi přijde, že se zlepšil, byl lépe čitelný a záživnější.

Určitě se tedy podle mě jedna o knihu s hlubokou myšlenkou, která vás donutí přemýšlet, která je dobře a kvalitně zpracovaná a rozhodně stojí za přečtení.

Jane2016
11.12.2022 5 z 5

Kriedou alebo mečom je moje první kniha, kterou jsem přečetla ve slovenštině. Před samotným čtením jsem měla trošku obavy, jestli mi jiný jazyk během čtení nebude vadit, ale nakonec se ukázalo, že to byla příjemná změna a četla jsem podobně rychle jako v češtině.

Samotnou knihu hodnotím velmi kladně, pokud si rádi přečtete příběh, který rychle utíká a je plný akčních prvků a zvratů, tak tohle je přesně něco pro Vás.

Musím vypíchnout, že v knize byl skvělý záporák. Toho jsem až na pár výjimek nenáviděla během celého čtení. Trochu mi připomínal Dolores Umbridgeovou z Harryho Pottera. Tu taky všichni v Bradavicích nesnášeli a chtěli ji vyštípat. Každopádně záporná postava byla vymyšlená opravdu propracovaně. Jelikož se čtenář musel dozvědět, jak to s ním bude dál, tak musel otáčet stránky dál a dál. Knížce tedy nelze upřít, že je extrémně čtivá.

Čtení jsem si opravdu maximálně užila a myslím, že to není naposledy kdy Kriedou alebo mečom čtu. Protože k dobrým knížkám se vždy ráda vracím.

Doufám, že tohle není poslední autorova kniha, protože jsem z něj nadšená a odteď bude na mém seznamu oblíbených autorů.

Autorovy další knížky

Ján Gálik
slovenská, 1976
2021  67%Odvrhnutí
2022  85%Kriedou alebo mečom

Kniha Kriedou alebo mečom je v

Přečtených7x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x