Kriaky

Kriaky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488383/kriakyHzq1bZ-nbn-.jpg 3 12 4

Kniha rozpráva príbeh o záhadnom jazere v dedine Kriaky, ktoré má nepriaznivý vplyv na jej obyvateľov a postupne ich mení na neľudské bytosti. Autor tu spája prvky typické pre dvoch hororových velikánov. Dedinka plná bizarných postáv, kriminálna zápletka a mysteriózna atmosféra ako od Stephena Kinga a príšery z temných svetov, aké nájdete len v dielach majstra H.P. Lovecrafta. Spojením týchto dvoch svetov vzniká jedinečný príbeh, ktorý nielen zaujme a vystraší, ale aj pobaví.... celý text

Horory Literatura slovenská
Vydáno: , vlastním nákladem
Originální název:

Kriaky , 2021


více info...

Přidat komentář

Morbidus
25.11.2022 2 z 5

U dobře napsané knihy si čtenář přestane uvědomovat, že příběh pouze čte. A jakkoli jsem doufal, že budu moct Kriaky pochválit, tady jsem se od vědomí akutní četby nemohl oprostit prakticky na žádné stránce. Celá kniha je totiž skrz naskrz protkána nelogičnostmi, nerealistickým chováním postav (včetně dialogů) a k tomu si text častokrát protiřečí. Navrch zde ještě funguje jakási „Deus ex machina“, kdy (například) postava potřebuje sekeru a jak na zavolanou se zrovna jedna nachází nedaleko. Tohle všechno spolehlivě zabíjí uvěřitelnost příběhu. Druhým velkým mínusem je přemíra vysvětlování - a to včetně částí, kde by měl být nějaký zajímavý dialog či napínavý děj. Většina postav je na druhou stranu paradoxně charakterizována jednou či dvěma vlastnostmi a tudíž nepůsobí dostatečně plasticky. Je toho ještě víc, co bych vytknul (nefungující atmosféra, nedořešené zápletky, slepé uličky...), ale raději zkusím nastínit gró celého problému a najít nějaké to pozitivum.
V anotaci avizovanému Kingovi či Lovecraftovi se text jak vidno příliš neblíží. Horrorové emoce jsem také necítil žádné - snad jen smutek, že potenciál námětu vyšuměl bez účinku. A přitom autor dokáže svými nápady (sám za sebe) zaujmout a místy psát i čtivě, což je taktéž výrazným rysem tohoto svazku. Řekl bych, že to co této knize chybí, není jen práce redaktora či korektora. Chybí mi zde taková ta „autorská zkušenost“, kdy autor už ví, jak méně slovy napsat více poutavého děje. A tomuto románu by kratší rozsah určitě prospěl!
Závěrem tedy knihu (ve jménu dobrého svědomí) spíše nedoporučím, ovšem jsem rád, že Slovensko v rámci horrorového žánru nadále roste. Autorovi v budoucnosti dám ještě šanci, protože potenciál zde i přes své výhrady vidím...

Dasy
23.05.2022 1 z 5

Nápad dobrý, no je tam veľa logických chýb, o gramatike ani nehovorím. Chvíľami som sa musela smiať, prípadne len v nemom úžase krútiť hlavou. A to som zo školy už nejaký ten rôčik a veľa som z pravopisu zabudla. A tie nárečové zvratky bili do očí. Navyše si autor sám serie do huby. Čo napíše, si o chvíľku osobne dementuje, prípadne prekrúti. Ale je to samonáklad, takže sa úrovni tej knihy nečudujem. Čudujem sa recenzentom, ktorí tieto chyby vedome prehliadali a knihu vychválili. Kvôli takým som si toto tu kúpila. Škoda peňazí.


milan6565
19.02.2022 2 z 5

Priemerný a občas predvídateľný dej nieje najväčšou slabinou tohto diela. Sympatickú snahu autora úplne zarezala biedna práca korektora. Množstvo gramatických chýb je na tak útlu knižku zarážajúce. Ale potenciál tam je, len smelo ďalej. Ak autor napíše niečo ďalšie, pravdepodobne mu dám ešte šancu.

milanříský
23.01.2022 4 z 5

Svižný a útlý horor z východního Slovenska s lehce detektivní linkou a zápletkou, která z maličké obce Kriaky udělá místo plné krvežíznivých monster. Knižní debut Lukáše Poláka slovenské hororové scéně rozhodně ostudu nedělá.

Polák prostřednictvím tří postav postupně poodhaluje historii obce, točící se kolem tajemného rozpínajícího se jezera, místa, kde pár lidí zmizelo a lokální zkazky zmiňují přítomnost vodníka a sirény. Realita, jak čtenář záhy zjistí, není tak pohádkově romantická a do víru událostí formující budoucí osud obce se zapojí i lidé z venku - Ester, kterou na místo, kde strávila malou část života, přitáhnou vize a bývalý agresivní policista Rúfus, najatý na pátraní po ztraceném těle. Trojici ústředních postav pak doplňuje Sedloš Gusto, místní obyvatel, jemuž začne jezero ukrajovat pozemek.

Kriaky čerpají primárně z odkazu dvou hororových mistrů - Stephena Kinga a H. P. Lovecrafta, ke slovu se kromě pátrání po ztracených lidech dostanou i chapadlovité bytosti z jiných sfér. I když se v závěru začne příběh a celá místní mytologie rozbíhat možná až zbytečně do více směrů a té osudovosti je tam až až, jsou Kriaky příjemnou knihou na dva večery, která kromě tajuplných momentů nabízí i akční chvilky a k tomu několik skvělých Rúfusových jadrných hlášek. Rozhodně povedený debut.

Autorovy další knížky

Lukáš Polák
slovenská
2021  52%Kriaky
2023  72%Pahltné

Kniha Kriaky je v

Přečtených10x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
dalších seznamech2x