Krev královská

Krev královská https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46065/krev-kralovska-46065.jpg 4 34 9

Román klasika amerického realismu. Příběh mladého bankovního úředníka, který při pátrání po svých údajně královských předcích zjistí, že jedním z nich byl černoch. Protože podle amerických zákonů jsou tedy on i jeho dcerka černoši, chce o tom nejprve pomlčet, ale pak, když si začne všímat života černochů a jejich neradostného údělu, objevuje mezi nimi řadu skvělých lidí... Satirická kritika rasové diskriminace ve Spojených státech, představující v jistém smyslu vyvrcholení humanistického díla autorova. Edice: Spisy ; sv. 5 Obálka a vazba: Zbyněk Sekal 35000 výt. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Kingsblood Royal , 1947


více info...

Přidat komentář

Phyl
30.08.2023 5 z 5

Pitomci pokryteckou vychytralostí bojovali se zlým rasismem v Evropě, aby si mohli ten svůj doma hýčkat. Honili si pérka nad hodnotami, které jinde byly nepřijatelné, jelikož ty jejich byly hodnotnější a týkaly se jich více. Hon na čarodějnice, který se ve smyčce stále opakuje. Zda se někdy z takové smyčky vymotáme, jest nepravděpodobné. Jelikož zvyk praví, že smyčka má vždy býti dotažena, nikoli povolena. A pokud náhodou praskne únavou, či přetažením, vždy se dá uvázat nová a pevnější.

Kabuky
04.06.2023 5 z 5

Perfektní kniha. Velmi kvalitní překlad.


Hobo
29.07.2019 5 z 5

Román, který na mne svého času hluboce zapůsobil. Nesporně silně a působivě popsaný problém, který v té době cloumal Spojenými státy a který námětově oslovil i mnohé další Lewisovy kolegy. Dnes je zajímavá i konfrontace se současností - kam to vede, když se něco přežene. Nicméně takto lidstvo osciluje i kolem jiných problémů...
Stojí za přečtení.

Kopretina
16.09.2018 3 z 5

Knihu na toto téma jsem ještě nečetla a tak se mi otvíral nový obzor a myšlení se ubíralo směrem, kterým ještě nikdy předtím. Celkem byla kniha čtivá, ale stále depresivnější. Kladu si otázky - fakt to tak nějak tehdy bylo? Jaký status mají černoši v Americe dnes?

vodovodnice
25.07.2017 3 z 5

Tato knížka mne zaujala svým obsahem, motivem, ale po celou dobu jsem se musela do čtení nutit, asi mi neseděl styl psaní.
Nicméně ten příběh i přes to stojí za to si přečíst. A moc to doporučuji.

Melanka
16.07.2017 4 z 5

Výborná kniha, která pasuje i na dnešní dobu a naši společnost.

Balrog
22.04.2017 5 z 5

Důkladná sonda do nitra běžného člověka a analýza jeho vztahu k rasismu. Úhel pohledu této knížky mi byl mnohem bližší než úhel pohledu zvolený v Jako zabít ptáčka od Harper Lee. Příběhu hodně prospělo, že se tam nevyskytoval žádný zločin, ale pouze popis běžného každodenního života jednoho města, takže motivace postav nebyly vygradované žádnou náhlou událostí.
Určitě doporučuji přečíst, protože principiálně se dá použít na jakoukoli společnost a jakoukoli dobu, naši nevyjímaje. Člověk totiž není nejchytřejší živočišný druh, ale je to druh, kterému vůbec nevadí opakovat stále stejnou myšlenkovou chybu a topit se v předsudcích jako všichni naši předchůdci v dějinách. Když vidím, kolik autorů v kolika historických dobách se tomuto tématu věnovalo a kolik konfliktů již bylo rasismem vyprovokováno i skončeno, tak si říkám, že tohle téma bude aktuální snad navěky věků.

Levandulle
26.11.2015 4 z 5

Pokud je kniha, popisující rasismus a xenofobii v poválečné historii USA, byť jen zčásti založená na skutečných poměrech amerických měst, silně mě zbavila iluzí o svobodné zemi neomezených možností. Nejen rasismus vůči černým spoluobčanům, bez ohledu na jejich vzdělání a způsob života, ale také opovrhování "původních amerických přistěhovalců" dalšími skupinami obyvatel, jako jsou Židé, Němci, Poláci... je na denním pořádku. Neuvěřitelné předsudky považující černochy za křížence mezi opicemi a lidmi a připisující jim místy až bizarní vlastnosti jsou dědictvím otrokářství a zdá se, že přežívají z generace na generaci. I lidé inteligentní, vzdělaní a citliví podléhají alespoň některým z všeobecně rozšířených představ o "negrech", protože v tomto prostředí vyrůstali a tak byli od malička vychováváni. Také hrdina knihy, hezký, milý, pracovitý a oblíbený člověk, který má krásnou ženu, dcerku, pěkný domek v nové čtvrti, mnoho přátel a perspektivní práci v bance, se na černochy dívá poněkud svrchu, považuje je za "jiné", přece jen trochu méněcenné lidi. Jednoho dne, při pátrání po původu svého příjmení Kingsblood, však zjistí něco šokujícího - místo očekávaného královského předka najde praprapradědečka černocha. A od té doby se mu obrazně a posléze i fakticky hroutí celý jeho svět...

eva.t
19.09.2015 4 z 5

Představte si, že v sobě máte 1/64 krve člověka, jehož kůže byla natolik světlá, že už jeho dcera mohla svůj černošský původ zatajit. A představte si, že když se to na vás prozradí, tak můžete ztratit úplně všechno. Dokonalý obraz země, která založila demokracii. Bůh zatrať Ameriku, pokud se příběhy, jako ten, co Lewis ztvárnil, odehrávaly i ve skutečnosti.

Štítky knihy

rasismus

Autorovy další knížky

Sinclair Lewis
americká, 1885 - 1951
1993  77%Arrowsmith
1984  77%Babbitt
1975  77%Hlavní třída
1967  81%Krev královská
1963  79%Elmer Gantry

Kniha Krev královská je v

Právě čtených2x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce67x
Chystám se číst24x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x