Krev je můj chleba

Krev je můj chleba https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470261/bmid_krev-je-muj-chleba-pnF-470261.png 4 123 44

Izajáš Coleridge série

1. díl >

Několika cenami ověnčený Laird Barron (*1970), považovaný za šedou eminenci amerického hororu, tentokrát přichází s drsným thrillerem. Krev je můj chleba je první díl nové série s hrdinou Izajášem Coleridgem, synem maorské krásky a amerického důstojníka, který je po dvaceti letech mezi chicagskou mafií vržen do pátrání po mladé dívce. Pokud jste si oblíbili Nesbøho hrdinu Harryho Holea, nepochybně si zamilujete i svérázného Izajáše. Barron vytvořil v této sérii zcela nový literární svět, umístěný do žhavé současnosti. Děj, okořeněný sarkastickými komentáři hlavního hrdiny, který musí neustále šťourat do vosích hnízd, je plný akce... a krve.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: ekniha , Gnóm!
Originální název:

Blood Standard , 2018


více info...

Přidat komentář

janina66
17.12.2023 3 z 5

Audiokniha.
Velice zvláštní kniha.
Trochu detektivní zápletka na pozadí gangsterky. Hlavní hrdina, bývalý nájemný bijec a zabiják se s pátráním moc nemazlí, nechybí ani láska. Takový béčkový mišmaš.

puml
23.08.2023 4 z 5

O chlup sabší než Černá hora, ale i tak skvělá a hlavně chytře napsaná žánrovka s umanutým "ananasem" v hlavní roli. Trcohu ve stylu True Detective, ale tak nějak drsnější a s větší dávkou černýho humoru. Doporučuji.


Šáfa_vole
21.07.2023 4 z 5

Čtivá braková gangsterka, Izajáš se s tím moc nepáře a stránky voňej krví. Směle do toho!

1972Sixo
14.07.2023 3 z 5

Vlastne som si chcel prečítať len druhý diel, ktorý je s prímesou hororu, či fantastiky. Ále, tak som si zohnal jedničku a tú gangsterku sfúkol. Nie je to ale moja krvná skupina a nebyť skvelej štylizácie textu a (zrejme) výborného prekladu, tak sa unudím k predčasnému zavretiu knihy. Ani tej avízovanej akcie nebolo dostatočne, ani dramatické finále sa akosi nekonalo. Nad vodou to držal len poctivý syntax s (prekvapivo) poetickými vsuvkami, ktoré by som v literatúre tohto druhu nečakal.

Finn69
25.03.2023 4 z 5

Asi takhle - nečekejte žádnou vysokou literaturu. Tahle knížka je něco jako dítě striptérky z nočního klubu v Sin City, na jejímž seznamu potenciálních otců najdete hned nahoře samozřejmě Marva, ale hned za ním i jména jako Dashiel Hammett a Raymond Chandler. Ale jelikož to děťátko bylo od malička na steroidech, vyrostla z něho pořádná obluda :)
Prostě je to fakt pořádný brakový čtivo s noir atmosférou, pulp jako řemen. To moře krve a zlomených kostí, které za sebou jen tak mimochodem nechává Izajáš Coleridge, k tomu prostě patří. Za mě fajn a vrhám se hned na Černou horu.

mikika
04.01.2023 5 z 5

nádhera. sice kapku předrsnělé, ale tak krásně poeticky napsané... úplně jiná Amerika, plná gangů, smrti a násilí. tohle cestovky nenabízejí.

jefff
13.11.2022 2 z 5

Tenhle drsňácký román mě moc za srdce nechytil. Hrdina takový nijaký - jen hromada svalů, všechno vydrží, ale jinak vlastně plochý. A příběh nestojí za nic. Klišé, klišé, klišé a závěr sice fajn, ale naprosto nezábavně napsaný. Čekal jsem něco mnohem originálnějšího. Tohle byla slabota.

kokrokr
12.11.2022 3 z 5

Není to špatné, ale podruhé to už číst nebudu. Naopak domácího drsňáka Larse od Daniela Grise jsem dal nedávno celou sérii znovu a bylo to příjemné čtení. České reálie mě baví asi víc.

Recidivista
02.10.2022 4 z 5

Zatiaľ som si nikdy nepoložil otázku, či je možné obľúbiť si niekoho s menom Izajáš, ale táto kniha mi rovno poskytla aj odpoveď. Izajáš Coleridge, lebo o ňom je reč, má mnoho zlých vlastností, napriek tomu si vás svojou úprimnosťou, skôr či neskôr, získa. Osobne mám vo filmoch s podobným typom „macho“ hrdinov problém, no v knihách mi to vadí len málokedy. Jedná sa o príbeh s klasickou naratívnou štruktúrou z bodu A do bodu B, no s nečakane veľkým počtom postáv. Ide o typickú žánrovku so všetkým, čo k tomu patrí. Moje očakávania boli naplnené a pri čítaní som sa rozhodne nenudil.

Nechcem veľa prezrádzať, ale rozlúsknutie detektívnej línie nemusí sadnúť každému. Predstavte si, že vyše 200 strán hľadáte svoje okuliare, možno ste ich stratili a možno vám ich niekto ukradol, točíte sa neustále v kruhu, samozrejme neúspešne. Až nakoniec zistíte, že ste ich celý čas mali na hlave. Čo mi však vadilo viac, bolo veľké množstvo popkultúrnych odkazov* v dialógoch, ktoré neškodia ani tak plynulosti textu, ako skôr jeho uveriteľnosti. Dialógy tak občas pôsobia strojene a umelo, takto predsa nerozpráva nikto, tobôž nie v mafiánskych kruhoch.

Niečo mi hovorí, že pokračovanie si nenechám ujsť.

*Klobúk dole pred prekladateľom a hlavne vďaka za vysvetlivky pod čiarou.

7/10

monika_v_trapu
25.09.2022 4 z 5

K této knize jsem se dostala jako slepý k houslím. Prostě úplnou náhodou, když jsem takhle jednou šla do knihovny a zapomněla na to, co že jsem si to v ní vlastně chtěla půjčit (...se občas stává...). Každopádně, na poličce na mě vykoukla tahle rudá knížečka a tak jsem si řekla, proč to nezkusit. A víte co? Jsem tak ráda, že jsem po ní sáhla!

Izajáš je typický svalnatý bouchač se špatnou minulostí, ještě horším dětstvím a s pár vraždama na účtu. Prostě gangster každým coulem. Bohužel, mezi mafiánama člověk musí i poslouchat, což se Izajášovi stane osudným a z Aljašky se rázem ocitne na farmě mezi koňma nedaleko řeky Hudson. Zaujalo mě, že autor sám vyrůstal na Aljašce a v současnosti žije v Hudsonském údolí, takže s hlavním hrdinou mají něco málo společného...

Zprvu po začtení mě překvapil jazyk. Celá kniha je psaná nespisovně, hovorově a se slangovými výrazy typickými pro společnost, ve které se Izajáš pohybuje. Chvíli mi trvalo než jsem si na to zvykla, ale postupem čtení to člověk přestane vnímat a k tomu příběhu mu to tak nějak sedne víc, než když by měl číst o mafiánech co mluví vybraněji než kde jaký profesor češtiny, no ne?

Z mafiálnského prostředí jsem asi krom série Bavettovi od Kateřiny Petrusové - což už je hezkých pár let - nic nečetla. Bavettovi a Izajáš se navíc kvalitativně nedají vůbec srovnávat. Zatímco Bavettovi jsou spíš romantika s mafiánama kolem, Izajáš je akční, napínavá a nemilosrdná jízda. Na druhou stranu, čekala jsem od Izajáše trochu víc té krve a mrtvých. Krev sice tekla, ale hlavy padaly o dost méně, než by se dalo čekat. Proto bych Izajáše s klidným svědomím doporučila všem, co mají rádi akční a napínavé knihy, i těm, co úplně nemusí sáhodlouhá mučení atd. Tohle je sice o mafiánech, ale je to mírné. Noční můry z toho mít nebudete.

Suma sumárum, potřebuju další díl! Myslím, že to na závěr bohatě stačí.

Marek82
24.09.2022 4 z 5

Začalo sa to dobre, chlapácka story, ultra bad ass hlavný hrdina. Žiadne flashbacky, prelínanie časových rovín a príbehov, žiadne morálne dilemy. Len čistá a priamočiara akcia. Časom sa však dostaví príbehová únava. Pred hlavným hrdinom stále defilujú rôzni gangstri, stále sa hláškuje, miestami je to aj naozaj vtipné. Len to ide veľmi po povrchu a je tam všetko a nič. V menách a v tom, kto je s kým a proti komu, som sa niekedy v druhej tretine stratil, ale už mi to bolo jedno. Dávam hviezdičky za oddych, zábavu, také to akčné B-čko so sympatickým hlavným hrdinom. Nejakú veľkú logiku v tom však hľadať netreba. Pokope to drží len hlavná postava a v istom smere to vcelku stačí.

KapitánSmrt
31.08.2022 4 z 5

Taková ta správná nahláškovaná drsná krimi, kterých není nikdy dost. Přesto nejde jen o lacinou kriminálku s hektolitry krve a notnou dávkou ultranásilí. Autor se totiž dost nevybíravě pouští i do seriózních témat jako je rasismus nebo problematika gangů a obchodníků s drogami. To vše prodkládáno popkulturními odkazy. Navíc je fascinující, jak jsou Spojené státy v otázce násilí a glorifikace zbraní tak odlišné od Evropy. Těším se na další díl. Skvělá práce Gnóme.

cube6
23.07.2022 4 z 5

Takový klasický příběh o jednom badass chlápkovi, který není zrovna žádný svatoušek, ale svým drsným způsobem dokáže být i klaďas. Takových tu už bylo. Jelikož mám ale slabost pro anti-hrdiny, tak jsem se bavil, i když jsem čekal trošičku víc. Jsem zvědav na druhý díl. Barron rozhodně umí.

P. S. : Gnóm! rules!!!

Hodnocení : 7,5/10

zbuy
10.07.2022 5 z 5

Skvělá kriminálka z mafiánského prostředí. Izajáš se s ničím nemaže a pro ránu pěstí, nebo výstřel ze zbraně nejde daleko.

jonathan
10.04.2022 5 z 5

Občas sa stane, že človek natrafí na knihu, ktorej autorom je niekto, koho nemá šancu poznať / horory nečítam/. No a potom spadne na zadok... Silno odporúčam.

Selket
27.02.2022 4 z 5

Tohle mě vážně bavilo číst. Skvělý jazyk, přimíchané odkazy na mytologii to celé ořivilo. Ve třičtvrtině to sice trochu lapá po dechu, ale velice oceňuji, že to netrpí takovým tím vysvětlovacím syndromem prvních dílů.

eraserhead
24.01.2022 4 z 5

Barron mě natolik zaujal svým stylem při psaní horrorových příběhů, že mě zajímalo, jak zvládá jiné žánry. Byť rasově smíšený, hlavní hrdina působí přesně tak, jak odkazuje autorova fotografie. Napsáno je to výborně a svižně, jen já s těmihle neomylnými a neporazitelnými tvrďáky, kteří vás mají přečtené ještě dříve, než stihnete mrknout, během půl hodiny rozchodí srážku s mezinárodním rychlíkem, moc dobře ví, co a jak se stane v následujících minutách a nakonec dostanou každou ženskou, kterou chtějí mám ten problém, že jejich příběhy jsou předvídatelné a nepřekvapivé. A nakonec jsou tihle týpci všichni stejní. Takže jo, napsáno to bylo fajn, obsahově trochu zív… Takže se zase rychle vrátím k jeho horrorům. 3,5*

Janadvorackova
11.11.2021 1 z 5

Chlapec je tak neuvěřitelně drsný a originální, samozřejmě citově vyšťavený míšenec částečně z vojenské rodiny, aby to jeho jedinečnému charakteru dodalo špetku exotiky... auvajs.
Za mě ne, ne a ne.
Nefungují hlášky, ani dojem z jakékoli postavy v knize. Nechápu důležitost toho prvního impulsu, který jej donutil jít proti proudu... Navíc příběh nemá to, co v knihách obdivuji - pořádnou atmosféru, ze které se autoři pomalu vynořují, aby do ní čtenář mohl začvachtnout a nevylézt.

jaroiva
28.04.2021 3 z 5

Nějak vůbec nevím, o čem to bylo. Asi jsem sáhla prostě vedle při výběru. Poslouchala jsem jako skvěle načtené audio, tak mi to trochu splývá s knihou Já, poutník... Podobný neprůstřelný hrdina čtený stejným hlasem... Asi si to budu muset zopakovat a dávat větší pozor na nějaký ten děj. Zatím první Gnómova kniha, ze které nejsem nadšená.

jarynek
03.04.2021 5 z 5

Barron si mne získal svými hororovými povídkami, ale románem s Izajášem Coleridgem se u mne posunul ještě o příčku výše. Esence toho lepšího z americké drsné školy - takový "Blood standard", jak zní originání název. Hlavního hrdinu s maorskými předky a s láskou k mytologii, si není možno neoblíbit. Hlavně když přesto, že patří k mafii a pro ránu nejde daleko, tak má v sobě zabudován takový etický kodex, jaký bychom většiná z nás těžko v sobě našla:). Kostra příběhu není nikterak originální, ale kniha je nadmíru čtivá, vtipná, napínavá. A to je přesně to, co od tohoto druhu literaratury očekávám.