Křesťanstvo

Křesťanstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16769/krestanstvo-16769.jpg 4 16 4

Historie, statistika, charakteristika křesťanských církví. Práce předního evangelického teologa, který působí na Evangelické teologické fakultě v Praze a angažuje se v ekumenickém hnutí. Publikace obsahuje přehledné statě o historii, nauce a základních znacích jednotlivých křesťanských církví. Nejedná se o pouhý přehled, ale o důkladný a zasvěcený vhled do identity jednotlivých církví. Publikace je vhodnou učebnicí na všechny typy vyšších škol. ... celý text

Přidat komentář

mirektrubak
23.11.2022 4 z 5

Žádný strhující příběh stýkání a potýkání církví ve světě a dějinách tady nenajdeme, ale ten ani nemáme najít. Kniha je prostě učebnicí a jako učebnice funguje podle mého soudu perfektně, jejím největším kladem je přehlednost a systematičnost.

Pro tuto zimu jsem si jako úkol uložil lepší prozkoumání historie a současnosti ekumenického hnutí, a jsem rád, že jsem mohl začít právě Filipiho Křesťanstvem. Je to kniha, která mi dokázala dát ucelený přehled o všech těch církvích, které jsem často znal pouze podle jména a u kterých jsem si příliš nebyl jist povahou rozdílů mezi nimi (metodisté, anabaptisté, kvakeři...). Zajímavý byl i popis starobylých východních církví (s důrazem na obrovské poklady víry, které ve své dlouhé tradici nesou) a vykreslení diferencí mezi reformovanými církvemi raně novověké Evropy - z předsudečného katolického pohledu to tak možná nevypadá, ale ty církve zdaleka nejsou monolitem: rozdíly mezi luterány, kalvinisty a třeba mennonity jsou výraznější, než to z katolického pohledu může vypadat. No, a kdo ke knize přichází z druhé strany než já, ten se zase hodně zajímavého dočte právě o katolicismu. :-)

Profesor Filipi, zdá se mi, píše o církvích s jakousi implicitní sympatií, s pochopením pro rozdílnosti, a také s vyzdvižením ekumenického potenciálu každé z nich. Líbilo se mi to a vzbuzovalo to ve mně chuť dál s otevřeností a bez předsudků (nakolik je to možné, samozřejmě) poznávat liturgické zvyklosti i věroučné důrazy mých dočasně odloučených křesťanských sester a bratrů.

martina2704
30.12.2016 4 z 5

Velmi dobře posloužila při přípravě na zkoušku z dějin církevní správy. Knížka obsahuje takový hrubý základ toho, jak se liší jednotlivé křesťanské církve, nic moc detailního. Velmi dobře strukturovaná.


Benjo
21.12.2016 5 z 5

Skvělý úvodový přehled pro základní orientaci

sto7ra
05.12.2013 2 z 5

stručný přehled těch nejhlavnějších odvětví křesťanství. celkem dobře se čte, i když někdy je to trochu složitější (spíš kvůli organizaci daných církví než kvůli stylu psaní). díky knize si vytvoříte hrubý nástin toho, čemu kdo věří a jak co praktikuje, ale pro hlubší znalosti se musíte vrhnout na jinou knihu.

Štítky knihy

křesťanství teologie církev

Autorovy další knížky

Pavel Filipi
česká, 1936 - 2015
2012  86%Křesťanstvo
1991  90%Hostina chudých
1990  80%Do nejhlubších hlubin
2012  100%Křesťanstvo
2000  90%Církev a církve

Kniha Křesťanstvo je v

Přečtených21x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x